l'entrevista
LUCA GERVASONI
“S’ha creat una veu independent sobre el judici”
L uca Gervasoni és un dels portaveus d’ International Trail Watch (ITW), plataforma creada per gestionar la presència d’experts en drets humans i processals en el judici.
Cada dilluns presenteu un informe. Què en destacaríeu, de l’últim, amb la presència del testimoni del tinent coronel Daniel Baena?
Ens han preocupat dues qüestions sobre aquest testimoni. Per una banda, la negativa del president de la sala de poder contrastar els atestats i discutir-los durant la fase judicial. No fer-ho vulnera els drets dels acusats. En segon lloc, ens va sorprendre la claredat amb la qual Baena va dir que havia realitzat una investigació de caire prospectiu: va parlar que havia estat investigant un moviment polític des de l’any 2015. I cal recordar que fer investigacions prospectives està específicament prohibit.
L’informe recull termes que repeteixen els testimonis com ara ‘tumult’, ‘massa’, ‘polvorí’ i ‘clima prerevolucionari’. Com ho heu interpretat?
Vull transmetre la dinàmica amb la qual funcionem des d’ITW. En el cas de la setmana passada, hi havia tres advocades de molt prestigi de Tunísia, Palestina i el Marroc que escoltaven per primer cop els testimonis. El que els va sorprendre molt és la diferència enorme en l’ús de les paraules per part dels testimonis de les forces de seguretat, i també de l’acusació, amb els fets que es podien constatar. Quan Baena parla de “període insurreccional”, vam poder visionar vídeos que Marchena no ha permès veure encara, i a les persones observadores els costava molt entendre com s’utilitzaven segons quins termes si totes les proves documentals no mostraven en absolut que hi hagués un polvorí o un clima d’odi o de violència. Els va preocupar també la repetició de determinades paraules. Per la seva experiència en altres judicis, els va semblar que podria estar orquestrat.
Havíeu demanat una entrevista amb els fiscals. Es farà?
Fa set setmanes que ho reclamaven. Avui ens reunirem amb la fiscalia. Em sembla un pas important perquè es reconeix la tasca dels observadors.
Teniu crítiques que no sou observadors internacionals?
Fins ara han passat 35 persones i entitats de les principals organitzacions de drets internacionals del món: per exemple, la Federació Internacional de Drets Humans, que aplega 184 entitats. En el camp dels drets humans han vingut persones de prestigi, independents, que no tenen una preconcepció del cas.
Quin impacte teniu i què en sortirà d’aquesta tasca que feu?
És important reivindicar la feina que ja s’està fent. La setmana passada els observadors van ser entrevistats per Al Jazeera, i es va poder donar una visió independent a tot el públic internacional i són molts milions de persones. S’ha creat una veu independent que pot opinar sobre el judici. I està tenint impacte. Ens proposem fer dos informes. Primer un informe unificat amb totes les organitzacions que han passat pel judici i portar-lo a les Nacions Unides; això seria postsentència. Després hi ha tota la feina d’acadèmics i professors de dret constitucional i fer un informe que es presentaria un cop el judici quedi vist per a sentència.
Amb quins mitjans us financeu?
Tota la feina la fem voluntàriament. És la nostra feina per dedicar-nos a la defensa dels Drets Humans. Vam tenir un compromís inicial amb persones a títol individual. Ens hem negat a rebre suport d’empreses i entitats.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.