Política

Puigdemont ‘torna’ al jardí

La veu del president a l’exili es torna a sentir als Jardins de la Infància de Girona, on va viure, i on ahir JxCat va presentar els candidats a les eleccions

L’exalcalde es compromet que no faran “la política de sempre”

Junts per Catalunya (JxCat) va fer ahir l’acte de presentació dels candidats a les eleccions del Senat, Congrés i als municipis de les comarques gironines. El lloc triat va ser els Jardins de la Infància de Girona. Just al davant d’on el president a l’exili Carles Puigdemont vivia en un pis, davant del parc infantil on jugava amb les seves filles. “Desitjo fervorosament tornar a jugar en aquest indret tan entranyable com són els Jardins de la Infància, que tant ens commou des de 1.300 quilòmetres de distància”, va assegurar ahir Puigdemont des de la Casa de la República, a Waterloo, a través de videoconferència. Aquests jardins també estan vinculats al periodista, escriptor, historiador i polític Carles Rahola, afusellat fa 80 anys per les tropes franquistes. Un indret també de resistència de la societat civil, ja que hi ha un refugi antiaeri on la ciutadania es protegia quan la ciutat era bombardejada per les tropes feixistes italianes. “És un espai de memòria personal, col·lectiva, generacional, que ens donen l’excusa principal del perquè fem política en temps de dificultats.” “Que tota aquesta lluita contra el feixisme no quedi en va; per això fem política”, assenyala Puigdemont, que alerta que des de “la política de la comoditat, als catalans no ens han respectat”. “S’han pensat que ens podien comprar perquè tot continuï igual, però no és així”, afirma. “JxCat els molesta, i la nostra veu s’ha de sentir més clara; si som forts ens farem sentir a Madrid, als ajuntaments, a Europa”, proposa el president a l’exili: “Transformarem les incomoditats en oportunitats de futur.” “Ens comprometem a fer política, però no la política de sempre, perquè no funciona”, va concloure.

El discurs de Carles Puigdemont va cloure un acte en què van intervenir els candidats de JxCat. Entre ells, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que va alertar que en aquest cicle electoral “ens juguem el futur del nostre país” i va assegurar que la independència “és l’única solució”. El politòleg i escriptor Ramón Cotarelo, número 6 de la candidatura al Congrés per Girona, també va intervenir en l’acte i va dir que JxCat és “la llista del president i la llista guanyadora”. “Tenim moltes raons, però n’hi ha cinc de molt senzilles que les poden entendre fins i tot els nens amb les cinc vocals: a, d’acció; e, d’eficàcia; i, d’independència; o, d’oposició al Congrés, i u, d’unitat.” Al seu torn, l’advocat Jaume-Alonso Cuevillas, cap de llista per Girona al Congrés, afirma que van a Madrid a “negociar l’èxit, que vol dir sortida en anglès i el contrari de fracàs en català”. Qui també va mostrar una gran enyorança per Girona és l’empresari Josep Maria Matamala, que diu que va acceptar ser cap de llista de JxCat al Senat perquè serà “la veu de l’exili”. “Quan arribi al Senat veuran la imatge del president, dels exiliats, dels presos; quan parli, m’hauran d’escoltar”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

L’Iran tria entre un moderat i un radical en la segona volta de les presidencials

barcelona
rússia

L’opositor rus Karà-Murzà ha estat traslladat a un hospital penitenciari

barcelona
parlament europeu

Vox abandona Meloni pel nou grup d’Orbán a l’Eurocambra

barcelona
guerra a gaza

Israel envia una delegació a Qatar per discutir la nova proposta de treva de Hamàs

barcelona
pròxim orient

Israel aprova la construcció de 5.295 habitatges a la Cisjordània ocupada

barcelona

L’Ajuntament reconeix la trajectòria de Jordi Orobitg i M. Antònia Batlle

LLORET DE MAR
política

Pujol i Mas s’afiliaran a JxCat i Diana Riba a ERC

barcelona
judicial

Amnistiats dos manifestants i quatre mossos acusats d’agredir-los

barcelona
estats units

Biden aprofita el 4 de juliol per insistir en la seva continuïtat

barcelona