el contrapunt
JxCat frena la caiguda i es planta al Congrés amb 7 escons
Borràs celebra que la seva candidatura s’ha “mantingut” contra pronòstic amb un diputat menys que CDC el 2016, però més vots, i s’encomana a “la segona volta”, el 26-M
Tremosa i Bel queden fora de la cambra
Junts per Catalunya va frenar ahir la caiguda que predeien les enquestes i va obtenir amb més de 492.000 vots 7 diputats, un menys que Francesc Homs amb les sigles de CDC el 2016, que va rebre menys paperetes, 483.488. La llista de Carles Puigdemont va quedar en quarta posició darrere d’ERC, el PSC i En Comú Podem, però empatada en escons amb els comuns. “ERC ha fet un molt bon resultat, JxCat ha mantingut el resultat i la conclusió és que el país ha fet un molt bon resultat”, va analitzar la número 2 per Barcelona, Laura Borràs, amb el 93% escrutat. El tàndem de Jordi Sànchez va celebrar que “mai com ara hi haurà a Madrid tants diputats independentistes” i va destacar que JxCat ha “esmicolat les enquestes”, algunes de les quals els donaven dos escons.
Si el 28-A era una pugna entre Oriol Junqueras i el president exiliat, la va guanyar el primer, a diferència del 21-D, si bé el candidat era Sànchez, que compateix presó amb el líder d’ERC. Però el 28-A era només “la primera volta”, segons va recordar Borràs. La segona seran les europeees i municipals del 26-M. Ahir era la primera vegada que JxCat es presentava a unes eleccions espanyoles, tal com s’encarregaven de recordar.
L’expresident de l’ANC, l’exconsellera de Cultura Laura Borràs i la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras (per Barcelona), l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas i l’actual diputat Sergi Miquel (Girona) i els presos polítics Jordi Turull (Lleida) i Josep Rull (Tarragona) seran diputats al Congrés, però l’eurodiputat Ramon Tremosa es quedarà sense acta, igual que Marina Geli. Sens dubte, una de les principals víctimes del 28-A a JxCat és un dels pesos pesants exconvergents que havia sobreviscut a la confecció de les llistes, l’exalcalde de Tortosa, Ferran Bel, que anava darrere de Rull.
La nit va començar amb cares de decepció a la seu electoral de JxCat a l’hotel Catalonia Plaça Catalunya, després que l’enquesta de TV3 els donés només cinc escons. Familiars de presos polítics i exiliats seguien amb atenció l’escrutini amb els presidents Quim Torra i Artur Mas (que no va pujar a l’escenari per acompanyar Borràs per valorar els resultats), els consellers Mariàngela Vilallonga i Damià Calvet i el cap de files del PDeCAT, David Bonvehí. El conseller Jordi Puigneró i la portaveu del govern, Meritxell Budó, van seguir la nit electoral des de Brussel·les amb Puigdemont.
El retrocés en relació amb CDC es va localitzar a Barcelona, on Homs va obtenir quatre diputats, i això que en aquests comicis se n’escollia un més en aquesta demarcació respecte al 2016 per qüestions de demografia. L’exconseller va quedar en tercera posició.
LES FRASES
Coripe afusella la Falange
E.B“Això va de Catalunya, avui ha quedat claríssim”, va sortir dient Eduard Pujol a l’inici de la nit. Si en algun lloc ha anat de Catalunya durant la campanya és al municipi sevillà de Coripe, que es va situar en l’ull de l’huracà electoral en afusellar i cremar un ninot del president de la Generalitat exiliat, Carles Puigdemont, durant la Setmana Santa. El 2016 un total de 357 veïns van votar el PSOE, que governa a l’Ajuntament, 276 van preferir el PP, Podem va rebre 80 sufragis, Ciutadans 54, cap d’ells va votar Vox i només un la Falange Española y de las Jons. Doncs bé, ahir els veïns de Coripe van continuar confiant en el PSOE (375 vots), van penalitzar el PP (183), van premiar Cs (90), van castigar els plurinacionalistes morats (48) i la ultradreta de Vox va irrompre amb 80 paperetes. El vot de la Falange ha desaparegut... o no.