May tornarà a provar-ho al juny
Planteja sotmetre el seu acord del ‘Brexit’ a una nova votació coincidint amb la visita de Trump
Vol sortir de la UE abans que els eurodiputats britànics prenguin possessió dels seus escons al juliol
La primera ministra britànica, Theresa May, sotmetrà a una nova votació, la quarta, el seu acord del Brexit, la setmana del 3 de juny. La decisió, anunciada ahir després d’haver-se reunit amb el líder opositor, el laborista Jeremy Corbyn, ha sorprès tothom perquè es produirà després de les eleccions europees, en què s’espera la victòria del Partit del Brexit de Nigel Farage, i coincidirà amb la visita del president del EUA, Donald Trump.
La decisió s’entén també com un ultimàtum al líder laborista després de set setmanes de negociacions que encara no han portat enlloc. “Hem expressat a Corbyn la determinació de concloure les converses i implementar el resultat del referèndum”, va explicar Downing Street en un comunicat. “Hem de posar una data límit”, va dir Stephen Barclay, ministre del Brexit.
“L’esperança és que les eleccions europees vagin tan malament [s’espera una àmplia victòria dels antieuropeus] que els diputats vulguin passar-ho a quan tornin del recés”, va declarar una font del govern a la premsa local, en al·lusió al descans de Pentecosta que fa el Parlament, del 24 de maig al 3 de juny.
Els conservadors estan perdent votants a favor del nou partit de Farage. També els laboristes en perden i dirigents del partit han expressat el temor per l’auge de Farage, que amenaça els dos grans partits britànics no només en les europees, sinó també en les pròximes eleccions generals, si no tanquen un acord. Tots els sondejos apunten que el Partit del Brexit guanyarà les europees del 23 de maig amb un 34% dels vots, més que els conservadors i laboristes plegats, que serien els grans perdedors amb un 11% i 21% dels vots, respectivament. S’espera una trompada especialment forta per al Partit Conservador, que no està fent campanya.
Per tant, la votació de l’acord de May es produirà, segons preveuen, en plena efervescència del Brexit, amb Farage reclamant el trencament immediat amb la UE i amb la presència al Regne Unit de Trump, reconegut antieuropeu i amic de Farage. L’últim cop que va visitar el país, el president nord-americà ja va criticar públicament May per no haver estat prou contundent amb la Unió Europea.
Els assessors de May creuen que tot això podria provocar que els diputats contraris al seu acord es veiessin forçats a aprovar-lo per evitar que la pressió dels brexiters s’incrementi. A més, May vol evitar com sigui que els 73 eurodiputats britànics electes s’asseguin als seus escons al Parlament Europeu el 2 de juliol. Això debilitaria encara més la seva autoritat.
Molts experts pensen que hi podria haver l’efecte contrari i ampliar-se el rebuig a l’acord, ja que May arriba a aquesta votació amb la majoria de parlamentaris conservadors demanant-li que fixi una data de sortida i se’n vagi. La primera ministra va dir que dimitiria un cop aprovat el seu acord, però per guanyar aquesta nova votació necessita que 30 diputats canviïn d’opinió respecte a l’anterior i votin a favor del seu pla.
De moment, no té possibilitats de guanyar. Corbyn va dir ahir que no pot donar suport a l’acord de May tal com és ara. El Partit Unionista de l’Ulster (DUP), els seus socis de govern nord-irlandesos, van assegurat que hi tornaran a votar en contra si no es produeixen canvis considerables en l’acord per garantir que Irlanda del Nord no es distanciï del Regne Unit. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, considera que May no ha fet cap progrés durant les últimes setmanes i que la decisió de tornar a votar l’acord “té més a veure amb preservar el seu partit que a fer el que està bé pel país”. Considera també que May no té possibilitats de tirar endavant l’acord.
Pel que fa al govern, continua pressionant. El ministre de Comerç Internacional, Liam Fox, va tornar ahir a amenaçar els diputats i els va avisar que, si rebutgen un altre cop el pla de May, els portaran a una situació d’haver de revocar el Brexit o marxar sense acord de la UE. La sortida sense acord ja va ser rebutjada per May perquè considera que trencaria el país i perjudicaria l’economia.
LES XIFRES
La desconfiança dels laboristes
Qualsevol possibilitat per a May de guanyar una nova votació del seu pla implica tancar un acord amb els laboristes. May els hauria ofert una mena d’unió duanera, una de les demandes, però la proposta es temporal i els laboristes reclamen que sigui permanent. A més no se’n fien. Creuen que es tracta d’un parany per aprovar l’acord, raó per la qual li exigeixen garanties que cap nou líder conservador pugui desfer l’acord.
“Estem preocupats perquè la primera ministra no sigui capaç de poder arribar a cap compromís”, va dir ahir el Partit Laborista en un comunicat, en el qual afegia: “Les declaracions de diputats i ministres conservadors dient que volen substituir la primera ministra creen dubtes sobre la credibilitat dels compromisos del govern.” Tot fa pensar que el substitut de May serà euroescèptic. Boris Johnson, el principal candidat, ja ha dit que desfarà qualsevol acord que impliqui una unió duanera si és elegit líder del partit.