Política

Petits agressius i grans pacífics en el debat a Palafrugell

PSC i ERC, grans rivals, contenen les crítiques dels altres grups mentre es dibuixa un complex escenari de pactes

El debat electoral, que va ajuntar ahir sis dels set aspirants a l’alcaldia de Palafrugell –el candidat del PP, Ángel Vila, com ja havia passat en altres cites mediàtiques de la campanya, no s’hi va presentar–, va trencar l’expectativa d’un gran enfrontament entre els dos grans antagonistes, els aspirants que parteixen dels millors resultats el 2015: el socialista Juli Fernández i Josep Piferrer (ERC). Per contra, els debutants Josep Salvatella (JuntsxCat); Miquel Puig (Palafrugell En Comú), Joan Farré (Ciutadans) i Joan Vigas (Som Gent del Poble) van mostrar-se més crítics amb els dos candidats majoritaris, per bé que en el bloc final, de pactes, més que esvair-se dubtes, es va dibuixar un escenari de complexa governabilitat.

El debat, organitzat conjuntament per TV Costa Brava, El Punt Avui i Ràdio Palafrugell al teatre municipal, va arrencar amb el bloc de ciutat i territori, en què els candidats amb menor representació van alinear-se en qüestions com ara la preservació del territori, un urbanisme més sostenible o la crítica a la proliferació i planejament favorable a les grans superfícies, sobre els quals Fernández i Piferrer no van entrar a fons o van apuntar la Generalitat com a administració competent.

Pactes impossibles

En altres qüestions sí que tots van coincidir, com ara el foment del comerç, la creació d’aparcaments o fins i tot el transport públic –tot i que els candidats del PSC i ERC van plantejar un escenari més complicat i costós–. Però després que en la majoria de punts Fernández i Piferrer es respectessin i pràcticament ni s’al·ludissin –a excepció dels retrets encreuats per les obres iniciades fa poc en diversos carrers del centre que per l’alcalde republicà són inevitables i necessàries i pel socialista s’haurien pogut planificar millor; i respecte als models diferents de ciutat i poble, que pràcticament no van esbossar–, el més sucós del duel dialèctic va arribar en l’apartat dels pactes.

S’hi prefiguren dos blocs: d’una banda, l’independentista, i de l’altra, el de Fernández, amb una asimetria complicada d’En Comú Podem, en què Miquel Puig es va mostrar contrari a la independència, favorable a l’autodeterminació i negant-se a participar en un govern compartit amb JuntsxCat.

Aquesta força, amb ERC i Joan Vigas, no volen pactar amb cap partit que hagi donat suport al 155, mentre que Farré (Cs) va negar el suport a cap formació no constitucionalista i Fernández va plantejar dues línies vermelles: respecte a qui faci un “ús demagògic de la immigració” –cosa que fins ara no ha passat en campanya– o qui ataqui la llengua.

A banda d’això, altres temes que van ocupar més minuts va ser la necessitat d’habitatge i d’un nou geriàtric, per bé que aquest equipament dependrà del suport econòmic de la Generalitat i va provocar polèmica respecte al cost que encara implica l’actual Palafrugell Gent Gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.