Política

La defensa de Forcadell denuncia que s’ha “exagerat” la seva conducta i que se la jutja “per qui és i no pel que ha fet”

Olga Arderiu assegura que en el judici no s’ha demostrat una actuació concertada amb Govern i entitats per impulsar el referèndum

Carrega contra la fiscalia per la “invenció” de l’existència d’una “violència normativa”

L’advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu, ha denunciat que hi ha hagut una “exageració i magnificació” de la conducta de l’expresidenta del Parlament i que se l’està jutjant “per qui és i no pel que ha fet”. Arderiu ha defensat les actuacions de la seva clienta quan va estar al capdavant de la cambra catalana, seguint el reglament i emparant-se en el marc de la “inviolabilitat parlamentària”, que “no és una excusa per cometre delictes”, sinó una “protecció de l’actuació lliure de la cambra sense ingerències d’altres institucions”. També ha carregat contra la fiscalia per la “invenció” de l’existència d’una “violència normativa” i ha negat que actués de forma concertada amb el Govern. “Si en 50.000 folis de causa i 50 sessions no s’acrediten reunions, ni whatsapps ni correus amb el Govern ni amb les entitats com es concerta, per telepatia?”, s’ha preguntat. Arderiu ha denunciat la “diferència” entre la seva clienta, jutjada per rebel·lió al Suprem i fent front a pena de 17 anys de presó, amb la resta de membres de la Mesa, que seran jutjats per desobediència al TSJC.

“S’ha intentat per part de les acusacions exagerar l’actuació de Forcadell, ha aparegut en llocs on no ha estat, ha parlat en llocs on no ha parlat, s’han inventat tuits i s’han mutilat declaracions que no ha fet”, ha dit Arderiu en l’inici del seu informe final en defensa de Forcadell, i que ha qualificat d’una actuació “absolutament impròpia” per part del ministeri públic.

La fiscalia “mutila” discursos

En aquest sentit, ha dit que les acusacions “mutilen” el discurs que va fer Forcadell el 21 de setembre davant el TSJC. I que “obliden” parts que serien de “descàrrec” on l’expresidenta diu que no caurien en provocacions i que Catalunya és “un poble pacífic”. I Arderiu ha remarcat que, després d’aquest discurs, no va fer cap altra declaració més. “No ha arengat mai a la violència i no se’ns pot dir que el seu paper fonamental és la creació de l’aparença de legalitat, com va dir l’advocada de l’Estat”, ha subratllat Arderiu, que recorda que va ser la Mesa qui va incloure el debat de les lleis i el Parlament qui les va votar, per ser suspeses l’endemà pel TC.

“Tothom sabia que el referèndum estava suspès, amb llums i taquígrafs”, ha dit Arderiu, que considera que Forcadell tampoc podia “preveure que hi hauria violència” per ser “contrària a la ideologia de l’independentisme”. I ho ha comparat amb el 9-N. “La gent no pensava que la policia vindria a actuar sinó a investigar, a buscar urnes i paperetes”, ha afegit. La lletrada també ha reivindicat que Forcadell és “absolutament pacifista”.

“Una actuació concertada, per telepatia?”

La lletrada també ha analitzat les actuacions de Forcadell fora del Parlament i ha dit que es “corrobora” que no va participar en la presa de decisions ni va ser “promotora” de la rebel·lió, com considera la fiscalia. I ha dit que a la prova la fiscalia “ha mentit” i ha intentat “involucrar” Forcadell en actes on no va ser-hi. S’ha referit a la declaració de la secretària de l’administració de justícia que va dir que el dia 20-S la va sentir parlar pel megàfon i un altre testimoni que diu que va passar per Exteriors i l’expresidenta del Parlament va “treure la mà per agitar la massa”. “No hi ha la més mínima prova d’això”, ha afirmat, tot i que creu que la fiscalia s’hi agafa per mantenir l’acusació.

Per tot plegat, ha negat també que hi hagués cap “actuació concertada” amb el Govern i les entitats socials. “Si en 50.000 folis de causa i 50 sessions de judici no s’acrediten ni reunions, ni whatsapp ni correus electrònics amb el Govern i les entitats, com es concerta? Per telepatia?”, s’ha preguntat. I ha insistit en el fet que Forcadell no formava part del Govern i, per tant, “ni va promoure ni organitzar el referèndum”.

“De conformitat amb el reglament”

En el seu informe, Arderiu ha defensat les decisions preses per Forcadell al capdavant de la Mesa del Parlament. De fet, ha negat diferències entre el que va fer la seva clienta i la resta dels membres d’aquest organisme –que a diferència de Forcadell seran jutjats al TSJC només per desobediència-, i ha assegurat que van actuar “de conformitat amb el reglament del Parlament en tot moment, respectant els drets fonamentals dels diputats i emparats en la inviolabilitat parlamentària”.

L’advocada ha argumentat que la inviolabilitat parlamentària “no és una excusa per cometre delictes”, sinó que està prevista a la Constitució i l’Estatut com una “garantia de preservació de l’àmbit parlamentari, protegir el principi d’autonomia i l’actuació lliure i independent de la cambra d’ingerències d’altres institucions”.

“Criminalització” de la Mesa

Arderiu també ha assegurat que els debats al Parlament sobre la independència es van permetre fins que hi va haver “una majoria suficient per poder fer-la efectiva”. “Aleshores es comença a criminalitzar la Mesa del Parlament”, ha dit, amb actuacions per part d’un Tribunal Constitucional “polititzat”. En aquest sentit, ha recordat que l’expresident del tribunal Francisco Pérez de los Cobos va ser “militant del PP”.

Arderiu ha contrastat l’afirmació de la fiscalia que no es jutja cap acusat per la seva ideologia ni pels programes polítics amb el fet que entre els documents “claus” hi ha fulls de ruta d’ANC i o el programa de JxSí. “També ens diuen que es jutja pels fets, no pel càrrec”, fet que ha assegurat que no és el cas de Forcadell. En aquest sentit, ha posat de manifest que Forcadell és l’única acusada en què, en els escrits d’acusació, es fa referència a un càrrec anterior al de l’any 2017, ja que apareix que el 2015 “era presidenta de l’ANC”, que la fiscalia l’ha qualifica de “figura emblemàtica” i “no ho explica”, o que té una petició de pena de presó més gran que altres acusacions acusats també de malversació.

L’advocada ha reclamat “no confondre el Parlament amb Forcadell, ni Forcadell amb el Parlament”, tot defensant que “no és responsable de les activitats dels grups”, que són els qui tenen “la iniciativa legislativa” i els qui decideixen què es debat, quan i com” a través de la Junta de Portaveus.

La “invenció” de la “violència normativa”

També ha carregat contra la fiscalia després que Fidel Cadena, en el seu informe final, afirmés que hi va haver una “violència normativa”. “Si han explicat els meus companys que és impossible encaixar els fets en la violència física o intimidatòria, ja no dic res de la invenció de la violència normativa, que no està ni al codi penal”, ha assegurat, tot retraient que ho argumenti aquells que “s’erigeixen com a garants de la legalitat”.

I ha qualificat de “curiós i impossible per al tipus penal” que la fiscalia situessin “l’alçament” el dia de l’aprovació al Parlament de la resolució del 9 de novembre del 2015, mentre situen la “violència diferida” en la tardor del 2017. Arderiu ha remarcat que es va presentar una querella contra aquesta resolució, però que no es va admetre a tràmit per part del TSJC.

Petició de llibertat

Al final de l’informe, la lletrada ha explicat que ja ha registrat un escrit demanant la llibertat immediata de Forcadell perquè “no ha participat en cap delicte”. “Porta 446 dies a la presó i no subsisteix cap finalitat per mantenir-la privada de llibertat, ha col·laborat en tot moment i existeixen mitjans menys feixucs”, ha apuntat al tribunal. Arderiu també ha recordat que hi ha un manifest signat per 614 parlamentaris de 49 cambres diferents que demanen l’alliberament de Forcadell. I n’ha llegit un fragment: “L’acusació contra ella afecta els fonaments democràtics de tot sistema parlamentari, una democràcia no pot censurar debats polítics al Parlament, el lliure debat de les idees constitueix l’essència de la política parlamentaria”.

  • 13:49 Pausa en el judici. Es reprendrà a les 4 de la tarda
  • 13:46 Bergés: "No es pot considerar malversació l'ús de locals de votació"
  • 13:39 Bergés: "El 3-O va ser una vaga legal per inicitiva sindical. El Govern no podia fer altra cosa que decretar els serveis mínims"
  • 13:38 Bergés: "El mateix coronel Baena va dir que Dolors Bassa no tenia res a veure amb la crida als voluntaris"
  • 13:38 Bergés: "Bassa mai va impulsar els ciutadans a defensar les escoles o els centres cívics. Va ordenar que es complissin les disposicions judicials"
  • 13:30 Bergés: "Sempre es va parlar d'un referèndum pactat, mai unilateral"
  • 13:28 Bergés: "Dolors Bassa no apareix a la suposada agenda del senyor Jové. Tampoc estava a les reunions que convocava Puigdemont""
  • 13:28 Bergés: "No es pot confondre celebrar un referèndum amb fer un cop violent"
  • 13:26 Bergés: "Qualsevol proclama que es fes a favor del referèndum, va ser de caràcter pacífic"
  • 13:26 Bergés: "La gent sabia que el referèndum havia estat prohibit. Si van anar a votar va ser per voluntat pròpia i no responent a les ordres de ningú"
  • 13:24 Bergés: "En cap moment el Govern va llençar la gent contra la policia"
  • 13:22 Bergés: "El concepte tumultuari inclou violència i hostilitat, això no es va donar mai"
  • 13:21 Bergés: "La resistència passiva no es mereix de 10 a 15 anys de presó. No és alçament tenir una actitud dissident"
  • 13:18 Bergés: "No hi va haver alçament tumultuari. No es pot considerar alçament la resistència pacífica"
  • 13:16 Bergés: "La DUI no formava part del pla inicial, sí que ho era la independència pactada"
  • 13:14 Bergés: "La declaració d'independència no estava en la resolució dispositiva que es va votar al Parlament. Va ser un acte polític"
  • 13:12 Bergés: "Hi havia una majoria parlamentària independentista i es va voler confirmar a les urnes"
  • 13:11 Bergés: "Es volia aconseguir la independència amb una votació, no amb un cop d'estat"
  • 13:10 Bergés: "Els cops de cadires i les puntades de peu no van posar mai en perill l'Estat Constitucional. La gent va anar a votar, no a donar cap cop d'estat"
  • 13:09 Bergés: "De dos milions de votants només hi va haver sis detinguts"
  • 13:08 Bergés: "L'Estat no necessitava impedir el referèndum. Hauria estat suficient no reconèixer el resultat"
  • 13:08 Bergés: "Només hi va haver incidents allà on va actuar la policia. I allà la gent es va limitar a fer resistència pacífica"
  • 13:07 Bergés: "A la votació del 9-N de 2014 no hi va haver violència. Es podia preveure que el 1-O tampoc n'hi hauria"
  • 13:04 Bergés: "L'actuació desproporcionada dels grups policials va ser el que va canviar el curs de les coses"
  • 13:00 Bergés: "No existeix ni un missatge de Dolors Bassa o de ningú del Govern animant a la violència"
  • 13:00 Bergés: "El Govern no buscava un alçament violent per aconseguir la independència. El que va passar l'1-O eren fets resultants d'episodis no planificats"
  • 12:58 Bergés: "No hi va haver morts, ni ocupació de punts estratègics, ni detencions de persones. No hi va haver rebel·lió ni cop d'estat"
  • 12:56 Bergés: "En un veritalble alçament rebel s'hauria fet recurs a l'exèrcit"
  • 12:55 Bergés: "L'ordre constitucional no corria perill, sinó el consell de ministres hauria decretat l'estat d'excepció"
  • 12:53 Bergés: "La llei de Transitorietat jurídica no es va arribar a aplicar mai"
  • 12:53 Bergés: "El ministeri fiscal ha incorporat un llenguatge propi. Els fets s'han sobredimensionat"
  • 12:52 És el torn de Mariano Bergés, advocat de Dolors Bassa
  • 12:50 Torna a començar, després de la pausa, la darrera sessió del judici.
  • 12:43 "Seguim lluitant per la llibertat i la justicia! Gràcies pel vostre suport!"
  • 12:14 Pausa en el judici fins a les 12,40
  • 12:13 Gené demana la lliure absolució i la llibertat immediata de la seva defensada, argumentant que Borràs es va presentar voluntàriament tornant des de Bèlgica per posar-se a disposició de la justícia
  • 12:10 Gené: "D'organització criminal, res de res. No s'ha demostrat res per molt que s'hagi provat"
  • 12:03 Gené: "No trobaran la consellera Borràs en cap reunió, en cap agenda, en cap tuit dels que ha presentat l'acusació"
  • 11:57 Gené: "Cap dels locals utilitzats l'1-O pertanyen a la Conselleria de Governació"
  • 11:52 Gené: "S'ha posat ara el focus en el Diplocat quan el Diplocat organitza visites internacionals es fan des de fa anys"
  • 11:45 Gené: "No es pot sostenir amb tanta falta de rigor les acusacions de 7 anys de presó per malversació"
  • 11:43 Gené: "Ni Borràs ni el seu departament va fer res relacionat amb el referèndum"
  • 11:40 Gené: "A la fiscalia no li importa ni com, ni quan, ni en quina conselleria s'ha fet el suposat acte malversador"
  • 11:39 Gené: "La fiscalia no ha trobat proves de malversació al CTTI, ni tampoc de les campanyes institucionals. I les campanyes, a més, no van ser ordenades des del Departament de Borràs""
  • 11:34 Gené: "De rebel·lió postmoderna a malversació postmoderna?"
  • 11:34 Gené: "Ni Borràs ni cap membre de la Conselleria de Governació van cometre cap dels delictes de què se l'acusa"
  • 11:31 Gené: "Si hi va haver malversació no es va fer a la conselleria de la senyora Borràs"
  • 11:28 Torn ara per l'advocada de Meritxell Borràs, Judit Gené. Comença demanant l'absolució de la seva defensada
  • 11:25 Arderiu: "Se la jutja per qui és i no per la seva conducta. Demanem la seva absolució i la seva posada en llibertat immediata"
  • 11:24 Arderiu: "La gent no pensava que la policia vindria l'1-O a atacar, es pensava que vindrien a investigar"
  • 11:21 Arderiu: "La fiscalia mutila piulades presentades com a prova quan s'hi diu alguna cosa que no els agrada"
  • 11:20 Arderiu: "A l'escrit de les acusacions no es parla de que Forcadell va fer crides a actuar pacíficament"
  • 11:14 Arderiu: "Forcadell va anar a la conselleria sobre les 17:30 i no es va dirigir a la gent. Tampoc hauria passat res si ho hagués fet. Però l'escrit del Fiscal diu que va parlar per animar la gent concentrada"
  • 11:13 Arderiu: "Forcadell no anava a les reunions de Govern, i no va participar en la presa de la decisió de preparar el referèndum"
  • 11:11 Arderiu: "No és cert, com diu la Fiscalia, que la declaració d'independència fos publicada al Diari Oficial de la Generalitat"
  • 11:08 Arderiu: "La meva representada i la Mesa del Parlament sempre han actuat conforme amb el reglament del Parlament, amparada per la immunitat parlamentària"
  • 11:06 Arderiu: "La llei del referèndum va entrar a l'ordre del dia dels plens del 6 i el 7 de setembre a petició de dos grups parlamentaris de l'oposició"
  • 11:05 Arderiu: "No es pot parlar de vulneració de drets de les minories quan el Congrés espanyol també aprova normes per lectura única, com les reformes de la Constitució"
  • 11:04 Arderiu: "Es vol criminalitzar atribucions del Parlament de Catalunya que també tenen altres parlaments autonòmics"
  • 11:00 Arderiu repassa les resolucions d'un Tribunal Constitucional "polititzat"
  • 10:53 Arderiu: "Forcadell no donava indicacions a la resta de membres de la Mesa, tothom prenia les decisions de mutu propio"
  • 10:52 Arderiu: "La fiscalia vol ignorar com funcionen les institucions. Forcadell no era la responsable de l'activitat parlamentària dels grups parlamentaris"
  • 10:49 Arderiu: "El Tribunal Constitucional comença a criminalitzar la Mesa del Parlament en el moment en que hi ha una majoria de diputats independentista"
  • 10:47 Arderiu: "Forcadell no assistia a les reunions per desenvolupar el full de ruta, queda clar en l'agenda moleskine"
  • 10:44 Arderiu: "Es jutja Forcadell pel que és i no pel que ha fet"
  • 10:42 Arderiu: "Les decisions preses per la presidenta del Parlament estan protegides per la inviolabilitat parlamentària. El contrari és vulnerar el principi de legalitat"
  • 10:41 Arderiu: "Ens van dir que no es jutja una ideologia, però un dels documents claus és el full de ruta. En què quedem? es jutja o no es jutja una ideologia?"
  • 10:41 Arderiu: "La violència normativa és una invenció del fiscal Cadena. No existeix en el Codi Penal"
  • 10:40 Arderiu: "El TC ha declarat inconstitucionals multitud de resolucions i mai s'han qualificat com un delicte, com en el cas del Parlament de Catalunya"
  • 10:38 Només començar la seva intervenció Olga Arderiu ha demanat l'absolució de l'ex-presidenta del Parlament Carme Forcadell
  • 10:36 Arderiu: "S'han inventat piulades sobre Forcadell, s'ha inventat que estava en llocs on no era, i s'han manipulat paraules seves. L'actuació de l'acusació ha estat impròpia"
  • 10:35 Arderiu: "No entenem la distinció que s'ha efectuat entre Forcadell i la resta de membres de la Mesa, que estan sent jutjats al TSJC"
  • 10:34 Torn ara per a l'advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu
  • 10:34 Marina Roig: "La gent va exercir els seus drets fonamentals. Sol·licitem una sentència absolutòria i la posada en llibertat de Jordi Cuixart"
  • 10:32 Marina Roig: "L'actuació dels poders públics de l'Estat es va moure en un clima de suspensió de drets"
  • 10:32 Marina Roig: "2.300.000 persones van anar a votar l'1-O tot i la suspensió i la ordre d'intervenció del material electoral. 170.000 van votar contra la independència"
  • 10:30 Marina Roig: "Una manifestació pública de protesta no constitueix un acte de sedició"
  • 10:29 Marina Roig: "Criminalitzar les mobilitzacions populars pot tenir greus conseqüències per al dret de manifestació a tota Espanya"
  • 10:24 Marina Roig: "En cap col·legi electoral on va intervenir la policia els votants van atacar els agents"
  • 10:22 Marina Roig: "Tots els missatges i discursos de Jordi Cuixart demanaven una mobilització pacífica"
  • 10:20 Marina Roig: "Els organismes internacionals de drets humans van criticar l'actuació policial de l'1-O i han demanat que s'investiguin els fets"
  • 10:19 Marina Roig: "El 3-O hi va haver algun tall de carretera, però era una vaga general convocada pels sindicats"
  • 10:18 Marina Roig: "A Economia es van escorcollar despatxos i llocs de feina de treballadors que no constaven a la interlocutòria judicial"
  • 10:15 Marina Roig: "Les crides d'Òmnium van ser per acudir de manera pacífica a la seu de la Conselleria d'Economia. Els incidents amb els cotxes no es poden atribuir als convocants"
  • 10:11 Marina Roig: "La intenció de la protesta del 20-S mai va ser impedir l'actuació judicial"
  • 10:11 Marina Roig: "En totes les seves intervencions Cuixart va cridar a mantenir una actitud pacífica. La seva actuació s'emmarca en el dret de reunió"
  • 10:06 Marina Roig: "El vídeos proposats per la fiscalia, sense ordre ni localització, anaven destinats a confondre el tribunal"
  • 10:03 Marina Roig: "És tan legítima una protesta contra el poder legislatiu com contra el poder judicial"
  • 10:02 Marina Roig: "L'expressió 'cop d'Estat' queda buida de contingut si es confronta amb les proves presentades en aquest procés"
  • 10:01 Marina Roig: "El mateix Tribunal Suprem ha reconegut l'autoritat de les instàncies de l'ONU"
  • 10:00 Marina Roig: "El grup de detencions arbitràries de l'ONU ja es va manifestar sobre la detenció de Jordi Cuixart"
  • 09:58 Marina Roig: "L'ús de la força per part de la policia, segons les instàncies internacionals, s'ha de limitar a les persones violentes o per a evitar un perill per a la seguretat pública"
  • 09:54 Marina Roig: "Els organitzadors de les manifestacions pacífiques no són els responsables del comportament dels participants"
  • 09:53 Marina Roig: "La llibertat de reunió és un dret, no un privilegi. I no està sotmesa a autorització"
  • 09:51 Marina Roig: "La resistència passiva està compresa dins el concepte de reunió pacífica. El dret de reunió s'ha analitzat molt poc en aquest procés"
  • 09:48 Marina Roig: "La protecció de la unitat d'Espanya no pot provocar el sacrifici dels drets fonamentals"
  • 09:48 Marina Roig: "Alguns poders veuen les manifestacions com una amenaça que s'ha de controlar o suprimir. Les acusacions no entenen prou bé el dret fonamental de reunió"
  • 09:46 Marina Roig: "Encara que les mobilitzacions a Catalunya es facin per reivindicar el dret a l'autodeterminació, estan inscrites en la defensa de drets universals"
  • 09:45 Marina Roig: "No es pot contraposar la unitat d'Espanya amb els drets fonamentals reconeguts a tots els éssers humans"
  • 09:42 Marina Roig: "S'ha tergiversat el relat per fer encaixar la conducta de Cuixart en els delictes de l'acusació"
  • 09:40 Marina Roig assenyala l'informe de l'ONU que parla de vulneració de la presumpció d'innocència
  • 09:39 Marina Roig comença assenyalant la manca de competència del Suprem per a jutjar Jordi Cuixart
  • 09:37 Comença el darrer dia del judici amb les darreres intervencions de les defenses. Intervé l'advocada Marina Roig
  • 08:59 Els observadors internacionals, que no han tingut acreditació durant tot el judici, avui també han fet cua des de dos quarts de sis del matí


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.