Johnson desafia el Parlament
El favorit a succeir May a Downing Street reitera que el Regne Unit sortirà de la UE el 31 d’octubre
La Cambra dels Comuns té una majoria europeista i pot bloquejar un ‘Brexit’ sense acord
L’exministre d’Afers Estrangers britànic Boris Johnson va presentar ahir la seva candidatura per ser el nou líder del Partit Conservador i primer ministre i va tornar a prometre que el Regne Unit sortiria de la Unió Europea (UE) amb acord o sense el 31 d’octubre, que és la data en què acaba la pròrroga que li va concedir la UE. Johnson és el gran favorit de les primàries que comencen avui.
“Ha arribat el moment d’unir el país i aquesta societat i no podem començar la feina sense complir primer amb el que ens van encomanar els ciutadans. Després de tres anys i de demanar dues pròrrogues, hem de deixar la UE el 31 d’octubre”, va afirmar. Va dir que si no implementen el Brexit, hauran de convocar eleccions generals i això significaria la derrota dels tories i la victòria dels laboristes.
La contundència del discurs de Johnson és un desafiament al Parlament britànic, que s’oposa totalment a un trencament amb la UE. Ahir els laboristes van intentar aprovar, en va, una moció juntament amb la resta de partits europeistes de l’oposició i d’alguns diputats tories contraris a una sortida brusca per poder agafar el control a finals de juny i impulsar una llei que prohibeixi al nou primer ministre sortir sense acord de la UE. En qualsevol cas, el Parlament hauria d’autoritzar al primer ministre un Brexit sense acord.
“Seria molt difícil que el Parlament bloquegés el Brexit perquè això és el que va decidir la gent”, va avisar Johnson quan li van preguntar per aquesta possibilitat. Les dues terceres parts del Parlament britànic son europeistes. Ja va tombar fins a tres cops l’acord de Theresa May. El principal problema és la interpretació que fan els polítics del resultat del referèndum del 2016: què s’entén com a Brexit. Johnson i altres candidats interpreten que un 52% dels ciutadans van votar trencar amb la UE.
El ministre de Finances, l’europeista Philip Hammond, fidel col·laborador de May, va avisar Johnson que serà “impossible” marxar de la UE abans del 31 d’octubre. “El Parlament no permetrà una sortida sense acord i la nostra experiència ens diu que no serà gens fàcil que el Parlament aprovi cap acord”, va declarar. I va criticar tots els candidats que estan fent aquesta promesa per contrarestar l’efecte de l’euroescèptic Nigel Farage, que s’està quedant una part important del vot tory amb el seu missatge antieuropeu.
Alguns com Dominic Raab o Esther McVey, van més lluny encara i proposen tancar el Parlament, un moviment que el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, ja ha dit que no permetrà. L’advocat general del govern, Geoffrey Cox, va declarar que aquesta mesura seria “inconstitucional i reprovable, però legal”.
Cox va donar suport ahir a la candidatura de Johnson. També ho va fer el ministre del Brexit, Stephen Barclay, en una presentació en què Johnson va destacar la importància d’estar preparats de manera “vigorosa i seriosa” per trencar amb la UE. Tot i això, va deixar clar que la seva prioritat és tornar a negociar amb Brussel·les i mirar d’aconseguir un acord de lliure comerç amb la UE. La seva estratègia és tornar a negociar l’acord de sortida amb la UE.
Creu que May es va equivocar quan va acceptar entregar 44.000 milions d’euros de factura de divorci com a condició prèvia a les negociacions. Diumenge va assegurar que no lliuraria aquesta quantitat si no hi ha acord i que exigiria a la UE que retiri la salvaguarda de la frontera irlandesa fora de l’acord signat el mes de desembre passat.
En aquest sentit, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va deixar molt clar que no tornaran a negociar l’acord i que l’única manera de tenir una sortida ordenada és acceptar-lo. “No es tracta d’un acord entre Juncker i May, és un tractat entre el Regne Unit i la UE i ha de ser respectat sigui qui sigui el nou primer ministre.”
També el president francès, Emmanuel Macron, va avisar Johnson que “no respectar les obligacions de pagament és una vulneració dels compromisos internacionals equivalent a un impagament del deute sobirà”.
LES FRASES
La indústria es posa les mans al cap
El discurs que va fer ahir Boris Johnson no va agradar gens al sector industrial. El cap de la organització que representa bona part de les manufactures britàniques, Seamus Nevin, va alertar que “un Brexit sense acord seria un suïcidi comercial” i “un acte de vandalisme econòmic que desfaria tota la feina feta durant els últims 25 anys”. També va denunciar que “cada cop que els polítics parlen d’un Brexit sense acord, les empreses britàniques perden clients a l’estranger i hi ha ciutadans que es queden sense feina”.
Les seves declaracions contrasten amb les de Johnson, que va dir que, si el Regne Unit marxa sense acord de la Unió Europea, podran situar-se al mateix nivell que Alemanya pel que fa a manufactura i tecnologia. També ahir un estudi del govern nord-irlandès va advertir que una sortida brusca obligaria a instal·lar barreres a la frontera per inspeccionar els vehicles i seria un greu contratemps per a les empreses.