Plebiscit sobiranista

S'espera que la tanda de referèndums d'avui reculli el descontentament derivat de veure com l'Estatut s'estavella a Madrid

Les con­sul­tes revis­co­len quan falta mig any per a les elec­ci­ons, com a colofó d'un Sant Jordi rei­vin­di­ca­tiu i poc després que hagi embar­ran­cat una sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal (TC) sobre l'Esta­tut, que n'escapçava diver­sos pre­cep­tes. La coor­di­na­dora naci­o­nal vol reco­llir l'efer­vescència del moment per aug­men­tar la par­ti­ci­pació en les urnes, l'objec­tiu prin­ci­pal de l'orga­nit­zació. La con­vo­catòria arriba amb for­ces reno­va­des després d'una segona ton­gada que va ser de tràmit, con­si­de­rada com un pont per arri­bar a la cita d'avui. Més muni­ci­pis que mai (213), més pos­si­bles votants que mai (1,3 mili­ons), més volun­ta­ris que mai (32.000) i més a prop que mai dels comi­cis, pre­vis­tos per a la tar­dor.

D'ençà del 28-F, hi ha hagut una altra nove­tat sig­ni­fi­ca­tiva per al procés: l'apro­vació al Par­la­ment de la llei de con­sul­tes per la via del referèndum. La coor­di­na­dora vol uti­lit­zar aquesta norma per ins­tar la cam­bra a con­vo­car un referèndum naci­o­nal, amb la reco­llida de 220.000 sig­na­tu­res –que es començaran a aple­gar si s'accepta a tràmit–. Fins ara, col·lec­tius inde­pen­den­tis­tes ho havien inten­tat dues vega­des per mitjà d'una ini­ci­a­tiva legis­la­tiva popu­lar (ILP), però la mesa del Par­la­ment les va tom­bar. Sigui com sigui, l'orga­nit­zació tre­ba­lla amb la pers­pec­tiva d'una con­sulta glo­bal al final d'un tra­jecte que té almenys tres para­des més: a Saba­dell, el 30 de maig; a una quin­zena de muni­ci­pis, el 20 de juny –de moment–; i al cap i casal, Bar­ce­lona, el 10 d'abril de l'any vinent. No es des­car­ten altres con­vo­catòries. La coor­di­na­dora cele­bra la col·labo­ració dels ajun­ta­ments per haver cedit locals, amb la mirada posada a Bar­ce­lona amb vista a la con­sulta de l'any que ve.

Tenint en compte tots aquests ele­ments, els par­tits han tor­nat a moure fitxa pel que fa a una ini­ci­a­tiva nas­cuda a Arenys de Munt el 13 de setem­bre de l'any pas­sat i que ha sobre­pas­sat totes les expec­ta­ti­ves. ERC ha fet una crida a la par­ti­ci­pació per deci­dir el futur de Cata­lu­nya i evi­tar que sigui una ins­ti­tució espa­nyola com el TC qui ho faci pels cata­lans. Vota­ran els con­se­llers Jordi Ausàs, Josep Huguet i el pre­si­dent del Par­la­ment, segona auto­ri­tat del país, Ernest Benach (a Reus). CiU, que s'ha tor­nat a impli­car en les con­sul­tes tot i que Artur Mas esquivés decla­rar-se inde­pen­den­tista en una entre­vista a TV3, serà pre­sent als muni­ci­pis per mitjà de diver­sos dipu­tats i els seus can­di­dats ter­ri­to­ri­als. El de Tar­ra­gona, Josep Poblet, ja va votar per Set­mana Santa de manera anti­ci­pada a Vila-seca. Avui també poden fer-ho els caps de car­tell de Girona i Lleida, a Figue­res (Santi Vila) i a la Seu d'Urgell (Albert Bata­lla). Mas asse­gura que si la con­sulta fos a Bar­ce­lona, ani­ria a votar. En canvi, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, el soci­a­lista José Mon­ti­lla, ha refu­sat acu­dir a les urnes, a Sant Just Des­vern.

Lli­bres, roses..., i urnes

Sant Jordi va ser una jor­nada de reforç del vot anti­ci­pat, amb urnes al cos­tat de les para­des de lli­bres i de roses. Però el dia D és avui. Els col·legis elec­to­rals obri­ran a les nou del matí i es tan­ca­ran a les vuit del ves­pre. A les dues del mig­dia es dona­ran a conèixer les pri­me­res dades de par­ti­ci­pació. Els resul­tats, que se cen­tra­lit­za­ran a Reus, se sabran pas­sa­des les deu del ves­pre.

La pre­gunta és la mateixa al 95% dels muni­ci­pis: «Està d'acord que Cata­lu­nya esde­vin­gui un estat de dret, inde­pen­dent, democràtic i social, inte­grat a la Unió Euro­pea?» En la resta de casos, s'ha omès la referència a la Unió Euro­pea. És pre­ci­sa­ment per inter­na­ci­o­na­lit­zar Cata­lu­nya que l'inde­pen­den­tisme té una cita el 8 de maig a Gine­bra, on els Deu­mil.cat han con­vo­cat una mani­fes­tació davant la seu de les Naci­ons Uni­des.

Urnes per a valencians a Ulldecona i Alcanar

Una novetat del 25-A és la possibilitat que els ciutadans del País Valencià participin, encara que sigui de manera simbòlica, en les consultes de Catalunya. Ho podran fer a Ulldecona i Alcanar, poblacions limítrofs amb la demarcació de Castelló, precisament avui que el País Valencià celebra la seva diada. Els vots es comptaran a part. La voluntat de l'organització és estendre l'exercici del dret a decidir arreu dels Països Catalans. D'aquesta manera, Alcanar i Ulldecona són els primers municipis que consulten al Montsià.

Cinquanta observadors internacionals

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, que va rebre de la coordinadora el mapa d'El Punt amb els municipis que organitzen consultes avui, ha donat suport als referèndums catalans. Tant és així que ha enviat diversos membres del seu partit, l'Scottish National Party, a fer-hi d'observadors. En total, són una cinquantena de dirigents polítics de tot el món que vetllen pel funcionament democràtic de la iniciativa, entre els quals destaquen Edgardo Vázquez Rivera, director de la campanya electoral a Puerto Rico del Partit Demòcrata del president dels Estats Units, Barack Obama, i l'eurodiputat flamenc Jan Jambon. El polític que ve de més lluny és Roch Ahaocas, de l'executiva de l'USTKE de Nova Caledònia. També hi ha dirigents sicilians, sards, quebequesos, de la Cabília, bascos i navarresos, com ara Jone Goirizelaya (advocada i exparlamentària de l'esquerra abertzale), Txelui Moreno (candidat d'ANV al Parlament navarrès i antic membre de la mesa d'Herri Batasuna) i l'històric dirigent de Batasuna Tasio Erkizia. Han vingut igualment el diputat de Nafarroa Bai Aitor Etxarri i vuit membres d'Eusko Alkartasuna, com ara el secretari d'organització, el portaveu a les Juntes Generals d'Àlaba, l'alcalde de Legutio i l'exvicepresident del Parlament basc Rafa Larreina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.