Les consultes acosten CDC i ERC

Els dirigents de tots dos partits critiquen que el president de la Generalitat no hagués anat a votar a Sant Just Desvern

CDC sempre ha estat especialista a moure's entre dues aigües quan es parla de l'independentisme i mai no es decideix a decantar la balança cap a un cantó o l'altre. Les consultes en són un bon exemple. Els dirigents convergents es van abocar a defensar la primera onada, la del 13 de desembre, però van minimitzar la del 28-F. Per contra, ara, potser perquè volen mobilitzar el seu electorat sobiranista per als comicis, han tornat a donar la cara. El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va protagonitzar dissabte l'acte final de campanya pel «sí» a Girona –al costat de l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras–, i ahir altres membres destacats de la federació, com ara Oriol Pujol, van defensar els referèndums. Fins i tot Artur Mas va dir que si la consulta fos a Barcelona hi aniria a votar. Aquesta posició dels nacionalistes entra en sintonia amb la d'ERC, que sempre ha defensat les consultes i que ara, amb el fracàs del Tribunal Constitucional (TC), les situa com el seu pal de paller. Ahir, el president d'ERC, Joan Puigcercós, reconeixia que han acostat posicions amb CDC. «S'ha demostrat que quan hi ha una causa comuna les relacions entre persones molt distanciades poden aflorar i es pot treballar conjuntament», va assegurar. Els dirigents republicans van fer un tour per tot Catalunya per impulsar les consultes i, entre d'altres, van votar-hi el conseller de Governació, Jordi Ausàs, a la Seu d'Urgell; el d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, a Manresa, i el president del Parlament, Ernest Benach, a Reus. Tant ERC com CDC van coincidir que aquests referèndums són un gran «exercici de democràcia», en contraposició amb institucions com el TC. Tots dos partits també van criticar que José Montilla no exercís el dret de vot a Sant Just Desvern. El President no va anar a votar a la seva població, però qui sí que va anar a Sant Just és el president del Barça, Joan Laporta, quan encara no ha confirmat que es presentarà als comicis. Dissabte, Montilla va criticar que Artur Mas donés suport a aquestes consultes, i ahir Joan Puigcercós, defensant aquesta aliança de CiU-ERC que es va viure durant tot el dia, va recordar que el PSC «governa amb independentistes».

Es dóna la circumstància que els candidats de CiU a Girona, Lleida i Tarragona per a les eleccions van anar a votar: Santi Vila, a Figueres; Albert Batalla, a la Seu d'Urgell, i Josep Poblet, a Vila-seca –ho va fer anticipadament el dilluns de Pasqua–. El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde convergent, Salvador Esteve, també va votar, però va fer honor a aquella tebior que persegueix la federació amb l'independentisme i va admetre que si la consulta fos oficial no sap si hi hauria participat.

LES DECLARACIONS

JOAN PUIGCERCÓS
president d'erc
«El Tribunal Constitucional és el passat, i el present i el futur són les consultes per la independència.»
ERNEST BENACH
PRESIDENT DEL PARLAMENT
«És un acte emocionant, especial i, a més, té un punt històric.»
JOSEP HUGUET
CONSELLER D'INNOVACIÓ, UNIVERSITATS I EMPRESA
«És un pas previ a la independència de Catalunya.»
ORIOL PUJOL
PORTAVEU PARLAMENT CIU
«Algunes forces han suggerit a la gent que es quedi a casa. És una actitud no gaire democràtica.»
ÀNGEL COLOM
SECRETARI D'IMMIGRACIÓ DE CDC
«Em semblaria important que Montilla votés el que volgués, com tothom, però que hi participés.»
JOAN CARRETERO
PRESIDENT DE REAGRUPAMENT
«És un excel·lent entrenament per quan Catalunya hagi de decidir de debò.»
DOLORS CAMATS
portaveu PARLAMENT icv
«Les consultes són una resposta a la situació inversemblant que viu l'Estatut.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.