Política

RAQUEL SÁNCHEZ

ALCALDESSA DE GAVÀ (PSC)

“Crec que hem fet una molt bona gestió”

Gestió

Sánchez defensa que les alcaldesses aborden tant els models de futur de les ciutats com el problema quotidià dels veïns

Gavà es plateja un creixement urbanístic equilibrat i l’atracció d’una economia moderna i sostenible

Podem parlar de projectes de futur però alhora som capaces de combinar-ho amb la gestió del problema més quotidià
L’aeroport ha de ser compatible amb la qualitat de vida dels veïns, com s’ha demostrat en els darrers anys
Com a ciutat feminista no podem restar impassibles davant de la prostitució, que estem abordant de manera valenta i exemplar

Raquel Sánchez ha reva­li­dat l’alcal­dia de Gavà amb un incre­ment de tres regi­dors que situa el PSC, amb 11 edils, en una còmoda majo­ria abso­luta.

Creu que l’incre­ment del nom­bre de regi­dors del PSC es deu a la con­jun­tura gene­ral o al fet que els ciu­ta­dans han valo­rat la gestió dels últims qua­tre anys?
Jo crec que les dues coses. És evi­dent que les polítiques que ha pogut dur a terme el govern de Pedro Sánchez i el resul­tat de les elec­ci­ons gene­rals ens han afa­vo­rit. Però això no t’aporta la diferència que nosal­tres hem obtin­gut res­pecte de les ante­ri­ors elec­ci­ons. Jo crec que també hi ha hagut una valo­ració posi­tiva de la gestió del govern muni­ci­pal i estic con­tenta. Hem incre­men­tat fins i tot el nom­bre de vots de les gene­rals. Amb tota la humi­li­tat del món no ens res­tem mèrits. Crec que hem fet una molt bona gestió.
En l’àmbit metro­po­lità és una dinàmica que s’ha donat a mol­tes ciu­tats gover­na­des per alcal­des­ses. Hi ha un fet dife­ren­cial a l’hora de fer política?
Pot­ser nosal­tres hem apos­tat molt per la pro­xi­mi­tat i per pre­o­cu­par-nos d’allò que és més quo­tidià. És evi­dent que podem par­lar de pro­jec­tes de futur de les nos­tres ciu­tats però alhora som capa­ces de com­bi­nar-ho amb la gestió del pro­blema més quo­tidià. No sé si és un fet dife­ren­cial de les dones, però sí que conec les meves com­pa­nyes i sé que tenim una manera molt simi­lar d’abor­dar els pro­ble­mes. Tan impor­tants són els grans pro­jec­tes com els temes del dia a dia.
Com tre­ba­lleu per tenir aquest con­tacte més directe amb la ciu­ta­da­nia?
Tenim regi­dors de barri, faig mol­tes tro­ba­des als bar­ris, i a través de les xar­xes soci­als i les noves tec­no­lo­gies els ciu­ta­dans ens poden fer arri­bar les seves quei­xes i sug­ge­ri­ments. A mi me n’arri­ben moltíssi­mes a través de Face­book, Twit­ter i Ins­ta­gram. És veri­tat que has de saber situar cada cosa en el seu grau d’importància, però et per­met veure qui­nes coses fun­ci­o­nen i qui­nes no. Crec que tenim un sis­tema d’ante­nes molt eficaç.
Què es va can­viar en l’ante­rior man­dat arran d’aquest con­tacte amb el car­rer?
Quan vaig començar a exer­cir com a alcal­dessa ja vaig començar a fer les tro­ba­des als bar­ris. Em vaig ado­nar que hi havia mol­tes pro­pos­tes de la gent per millo­rar peti­tes coses, com ara posar una tanca de fusta en un parc o uns bancs. I aquí veus que la gent sap què fun­ci­ona i què no i té idees, i vam inven­tar-nos el pro­jecte par­ti­ci­pa­tiu Junts fem barri, en què la gent por fer pro­pos­tes per fer peti­tes inver­si­ons al seu entorn de fins a 35.000 euros. Aquest n’és un exem­ple.
I pel que fa als pro­jec­tes de més abast i de model de ciu­tat?
Gavà és una ciu­tat que té mol­tes opor­tu­ni­tats, i jo crec que ara estem davant d’una segona gran trans­for­mació que no hem d’enten­dre només com a crei­xe­ment i desen­vo­lu­pa­ment urbanístic, sinó que hem de ser capaços d’atreure acti­vi­tat econòmica que generi opor­tu­ni­tats per fer una ciu­tat més cohe­si­o­nada. També hem de poder donar res­posta a les neces­si­tats d’habi­tatge sem­pre res­pec­tant el nos­tre model equi­li­brat i l’entorn. Tenim pro­jec­tes tan impor­tants com el de la Roca, que farà una trans­for­mació dins del nucli urbà adap­tant la Roca a les neces­si­tats de la nova indústria i tin­drem l’opor­tu­ni­tat de moder­nit­zar un sec­tor de la ciu­tat i con­nec­tar-lo millor.
A curt ter­mini, qui­nes són les pri­o­ri­tats aquest man­dat?
Hem de con­ti­nuar amb les bases que hem posat per poder tirar enda­vant pro­jec­tes impor­tants des del punt de vista de la cohesió i la millora urbana de la ciu­tat en temes de pro­moció econòmica, d’habi­tatge i de polítiques soci­als. En la crisi els ajun­ta­ments van ser la xarxa per evi­tar que ningú caigués i hem de con­ti­nuar tre­ba­llant perquè aques­tes per­so­nes tin­guin opor­tu­ni­tats reals per tirar enda­vant el seu pro­jecte vital i alhora hem de pen­sar en el futur. I les polítiques edu­ca­ti­ves són una eina fona­men­tal, tot i que no tenim com­petències però sí opor­tu­ni­tat de tre­ba­llar en pro­jec­tes amb les esco­les i els agents edu­ca­dors.
Amb quins pro­jec­tes con­crets ho esteu tre­ba­llant?
Per exem­ple el pro­jecte Talent a les aules, que va néixer a Gavà i s’ha expan­dit a altres ciu­tats. El pro­jecte ino­cula als nois i noies una altra manera de començar a enten­dre el món.
Durant la crisi els ajun­ta­ments us heu quei­xat de l’abandó de les altres admi­nis­tra­ci­ons. S’ha redreçat això?
L’eco­no­mia ha millo­rat una mica però mol­tes famílies s’hi han que­dat atra­pa­des. Els ajun­ta­ments con­ti­nuem tre­ba­llant-hi però encara con­ti­nuem en aquesta soli­tud per part d’un govern de la Gene­ra­li­tat que con­ti­nua sense estar pre­sent. A banda de les polítiques soci­als que puguem fer els ajun­ta­ments per aju­dar aques­tes famílies hem de crear les con­di­ci­ons necessàries per poder gene­rar riquesa.
Quin sec­tor econòmic li agra­da­ria atreure a Gavà?
Ens agra­da­ria la implan­tació d’acti­vi­tat amb valor afe­git, que aposti per la tec­no­lo­gia, la sos­te­ni­bi­li­tat, l’eco­no­mia cir­cu­lar. No volem qual­se­vol tipus d’empresa a la nos­tra ciu­tat. Això pot sonar una mica pre­tensiós, però jo crec que hem de ser ambi­ci­o­sos i cons­ci­ents de la nos­tra situ­ació pri­vi­le­gi­ada, a 10 minuts de l’aero­port i el port de Bar­ce­lona. Tenim la pos­si­bi­li­tat de ser selec­tius.
La pro­xi­mi­tat de l’aero­port pot ser alhora una amenaça pel soroll. Com valora l’aug­ment del nom­bre de pas­sat­gers que per­metrà la cons­trucció de la ter­mi­nal satèl·lit?
No estem en con­tra de la infra­es­truc­tura, ni de bon tros, l’efecte posi­tiu que té és un valor. Però ha de ser com­pa­ti­ble amb la qua­li­tat de vida dels veïns i les veïnes, com s’ha demos­trat en els dar­rers anys. Ens opo­sa­rem sem­pre a qual­se­vol pro­posta que pugui posar en risc aquesta com­pa­ti­bi­li­tat perquè hi ha alter­na­ti­ves.
Com avança el pla de Ponent?
És un pro­jecte que s’ha començat a desen­vo­lu­par, pri­mer amb la caserna dels bom­bers i aquest man­dat amb la cons­trucció dels 143 pisos de pro­tecció ofi­cial a Can Ribes. Ara començarem la segona fase amb la cons­trucció de 130 pisos més de pro­tecció pública a Can Ribes, amb una mica més de la mei­tat de llo­guer social. El pla de Ponent és una rea­li­tat i con­ti­nuarà sent-ho.
I el pla direc­tor del Delta?
A Gavà cor­res­pon al sec­tor dels Joncs. Ens ha de per­me­tre que aque­lla reserva d’espai sigui per a equi­pa­ments supra­mu­ni­ci­pals. S’està tre­ba­llant amb l’Imp­sol, que és part de la pro­pi­e­tat, en el pro­jecte d’urba­nit­zació. Veurà la llum durant aquest man­dat i hem de veure com som capaços d’atreure aquesta acti­vi­tat econòmica de valor afe­git al sec­tor.
Diver­sos par­tits de l’opo­sició recla­men plans de mobi­li­tat a la ciu­tat.
Tenim un pla de mobi­li­tat que anem desen­vo­lu­pant i en fem un segui­ment. De vega­des crec que es con­fon un pro­blema pun­tual en un car­rer amb el model de mobi­li­tat. Hem d’ana­lit­zar el model de mobi­li­tat que volem a la nos­tra ciu­tat i si hi ha car­rers que poden pre­sen­tar pro­ble­mes, actuar. Basant-nos en aquest model de ciu­tat que res­pecta el seu entorn i els rep­tes del canvi climàtic, dibui­xem un esce­nari en què la mobi­li­tat impli­qui sobre­tot fomen­tar l’ús del trans­port públic en detri­ment del pri­vat.
El Bici­box de gran capa­ci­tat que s’ha obert al cos­tat de l’estació és una de les peces d’aquesta mobi­li­tat sos­te­ni­ble?
És una de les cons­ta­ta­ci­ons que aquest canvi de model de mica es mica es va incor­po­rant entre la gent. S’arriba amb trans­port públics a alguns llocs més ràpid que amb el trans­port pri­vat, i on no s’arriba més ràpid hem de fer que això passi. La trans­for­mació de la C-245 entre Cas­tell­de­fels i Cor­nellà també va en aquesta direcció, la de tenir auto­bu­sos amb més capa­ci­tat i freqüència i que la gent tin­gui una alter­na­tiva eficaç al cotxe.
Un punt de mobi­li­tat com­pli­cada ara a l’estiu és Gavà Mar. Hi ha cap canvi enguany en el pla esti­uenc de trànsit?
No. Aquest és el ter­cer any que posem en marxa aquest pla específic i la valo­ració és molt posi­tiva. No tenim capa­ci­tat per aco­llir el volum de cot­xes que ens visi­ten durant l’estiu. La zona verda o blava no és la solució. A Cas­tell­de­fels i Sit­ges la tenen i con­ti­nuen amb el mateix caos. Les zones ver­des i bla­ves tenen com a essència fomen­tar la rotació de vehi­cles i nosal­tres no volem que arri­bin tants vehi­cles. Això, ho fem garan­tint que els ciu­ta­dans de Gavà puguin tenir unes pla­ces reser­va­des i hem reforçat el sis­tema de trans­port públic. El Gavabús és gratuït els caps de set­mana per als gava­nencs i els que venen amb tren. També hem habi­li­tat una zona per a vehi­cles elèctrics i eco, i per una altra banda des del Bar­na­sud es pot aga­far un autobús gratuït. També es refor­cen els auto­bu­sos metro­po­li­tans que s’atu­ren a l’auto­via. És una estratègia que s’ha d’abor­dar des d’una pers­pec­tiva supra­mu­ni­ci­pal perquè aco­llim molts veïns de l’àrea metro­po­li­tana. M’agrada que vin­gui la gent a les nos­tres plat­ges però que ho faci amb trans­port públic.
Quin balanç fa del pla muni­ci­pal per abor­dar la pros­ti­tució a la via pública que va començar fa dos anys, i que des de l’any pas­sat inclou l’envi­a­ment de la multa a casa del cli­ent?
Està fun­ci­o­nant bé, però hem de ser cons­ci­ents que no resol el pro­blema. Nosal­tres no posa­rem fi a la pros­ti­tució però crec que l’estem abor­dant de manera valenta i exem­plar. Ho fem amb el con­ven­ci­ment com a ciu­tat femi­nista que som que no podem res­tar impas­si­bles davant d’aquesta rea­li­tat i aju­dem les dones a sor­tir d’aquesta situ­ació. I d’una altra banda som con­tun­dents amb els cli­ents perquè sense cli­ents no hi ha pros­ti­tució. Dar­rere de la pros­ti­tució hi ha xar­xes i, si no, és la sor­tida d’una per­sona que no ha tin­gut cap altra pos­si­bi­li­tat. No podem fer el dis­curs sim­plista que ho fan perquè volen. Crec que amb el govern de Pedro Sánchez avançarem en l’abor­datge de la pros­ti­tució i el tràfic i men­tres­tant des dels muni­ci­pis actu­a­rem com podrem.

Una advocada amb sentit de la justícia social

Nascuda a Gavà el 1975, Raquel Sánchez es va llicenciar en dret i va cursar un màster en dret del treball i seguretat social. Va exercir com a advocada en un despatx de Barcelona i posteriorment va fundar amb dos companys un despatx a Castelldefels. Segons explica, l’exercici de la professió li va despertar un gran interès pels temes públics i un profund sentit de la justícia social. Es va estrenar com a regidora del PSC el 2007 i entre aquest any i el 2011 va ser tinenta d’alcaldia d’Economia i Hisenda, Recursos Humans i Serveis Generals. Entre el 2011 i el 2013 va ser tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Promoció Econòmica, Medi Ambient i Sostenibilitat, i en els dos mandats, portaveu del grup socialista. El 2014 va substituir Joaquim Balsera al capdavant de l’alcaldia i ha revalidat el càrrec en les dues últimes eleccions. És també membre del Consell Nacional del PSC i secretària de polítiques de la dona del partit. També és vicepresidenta segona de la Red Española de Ciudades por el Clima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia