En Comú s’integra finalment en el nou govern de la Bisbal
Maite Bravo serà tercera tinenta d’alcalde d’Acció Social, i inscriu el grup al marge de Podem
Ja hi ha cartipàs nou
La regidora portaveu d’En Comú Guanyem –sense Podem– a la Bisbal, Maite Bravo, finalment forma part del nou cartipàs de govern, aprovat dilluns al vespre, com a tercera tinenta d’alcalde delegada d’Acció Social i Ciutadania. També durà algunes competències d’habitatge, com ara la promoció i lloguer amb finalitat social o la lluita contra l’exclusió residencial. Bravo explicava ahir que finalment han trencat relacions amb Podem, tot i que mantindran oberta l’assemblea de Guanyem a la participació d’altres membres, i valora la interlocució amb el número dos de la llista, Daniel López, de Podem.
Bravo finalment s’allibera de les pressions per no integrar-se en l’executiu, i accepta la invitació d’ERC i la CUP després que ja treballessin plegats en el mandat anterior. En el nou, a més de la primera tinència d’alcaldia, per a la republicana Carme Vall, com a regidora d’Hisenda, Patrimoni, Règim Intern, Gent Gran i Cementiri, Carles Puig (CUP) serà el segon tinent de Cultura, Participació, i el Terracotta Museu mig mandat.
Funcions repartides
El nou cartipàs es fa difícil de resumir, ja que hi ha moltes altres delegacions compartides entre edils d’ERC i la CUP. Per exemple, Medi Ambient començarà en mans de Clàudia Drinceanu (ERC) –també regidora de Salut–, que cedirà la competència a Alba Solés (CUP) el juliol del 2021. I Pere Maruny (CUP), que també durà Promoció, Desenvolupament Local i Turisme, s’encarregarà d’Esports només fins a l’equador del mandat, quan cedirà aquesta àrea al republicà David Mont-ros, que serà al seu torn l’edil delegat de Seguretat tots quatre anys. Laia Torroella (ERC) portarà Ensenyament, i el Terracotta entre el juliol del 2021 i final de mandat. I Xènia Sala (ERC), Joventut, Igualtat i la comunicació i mitjans municipals.
El pes de l’alcalde
Com a contrapès de la descentralització d’àrees, l’alcalde, Enric Marquès, serà l’únic edil amb dedicació parcial, d’un mínim de 25 hores setmanals per 30.000 euros bruts anuals, i assumirà Urbanisme, Via Pública, Habitatge i Promoció Econòmica, una figura que el regidor de Tots per la Bisbal, Xavier Dilmé, va definir irònicament com a “superalcalde”, amb dubtes sobre la viabilitat. Per coordinar accions, suprimeixen les comissions informatives –n’hi haurà una de general abans del ple, grups de treball i una comissió de comptes– i la junta de portaveus. I posaran en marxa el nou consell de govern que imposa la llei del règim local.
L’oposició només marca terreny
En el primer ple extraordinari, dilluns al vespre, els tres grups de l’oposició només van ensenyar les urpes, però a diferència d’altres poblacions, no es van posar amb el capítol de salaris. Òscar Aparicio (PSC) sols va recordar que altres alcaldes havien renunciat al sou, i Marquès va replicar que ell ha de renunciar a la feina i cobrarà a partir del setembre, quan finalitzi la dedicació com a tècnic d’Ensenyament de la Generalitat. El socialista, però, li va respondre que no la qüestionava, i va demanar que es “dignifiqui” la feina d’oposició amb alguns euros més. Les polèmiques més grans, pel canvi del dia de ple de dilluns a dimarts, en què Marquès va demanar disculpes per no haver-los consultat, i pels grups de treball, amb escàs temps –segons l’oposició— per abordar temes en profunditat. Marquès va oferir ampliar debats i fer ajustos, i amb to distès va proposar-los fer un sopar tots 17 per arrencar el mandat de manera distesa, oblidant les tensions de la campanya. Capítol a part, la picabaralla entre Dilmé i Bravo per les competències d’habitatge. I Marquès posant-hi pau a la seva manera, tot recordant que l’edil “debat amb la seva assemblea, no pas amb ella mateixa”.