Johnson resisteix l’escomesa
Nega haver mentit a la reina i espera que el Tribunal Suprem dimarts li doni la raó
Reitera que el país estarà llest per al ‘Brexit’ dur, tot i el demolidor informe del govern que indica el contrari
Qualsevol primer ministre a qui haguessin acusat de mentir a la reina, d’enganyar el Parlament, i a qui haguessin forçat a publicar un informe secret que alerta que el país patirà una crisi d’aliments, hauria comparegut al matí següent dèbil i cansat davant de les càmeres de televisió. No obstant això, el cap del govern britànic, Boris Johnson, es va mostrar ahir optimista, com si res, en una entrevista a la BBC.
“No vaig mentir a la reina. El Tribunal Superior anglès està d’acord amb nosaltres, però el Tribunal Suprem haurà de decidir”, va declarar Johnson, en referència a la batalla que s’està lliurant als tribunals per la suspensió del Parlament. El Tribunal Superior anglès i el nord-irlandès han considerat que la suspensió és una decisió política, mentre que el Tribunal d’Apel·lació escocès va decretar que és “il·legal” perquè Johnson no havia dit la veritat a Elisabet II quan li va aconsellar fer-ho.
El Tribunal Suprem britànic revisarà dimarts les tres sentències i emetrà un veredicte definitiu que Johnson espera que sigui positiu per a ell. Mentrestant, el govern continua insinuant que la justícia escocesa és parcial, llançant la pedra i amagant la mà. “Jo no ho dic, però molta gent diu que els jutges escocesos han pres partit i s’estan ficant en política”, va declarar ahir Kwasi Kwarteng, secretari d’Estat de negocis, i uns dels homes de confiança de Johnson. “És absolutament equivocat que ministres del govern fomentin la subversió de l’estat de dret”, li va replicar el diputat laborista David Lammy.
L’oposició demana a Johnson que reobri immediatament el Parlament, però el primer ministre no té cap intenció de fer-ho. “Necessitem un discurs de la reina [la lectura del programa de govern per part d’Elisabet II, prevista per al 14 d’octubre], necessitem tirar endavant moltes coses, aquí estem discutint la construcció de vaixells”, hi va afegir ahir durant una visita a un vaixell de la marina britànica. I va anunciar la creació de 2.500 llocs de treball per a la construcció de fragates a Escòcia.
Campanya encoberta
El primer ministre continua amb la seva campanya electoral encoberta visitant escoles, hospitals i recorrent el país de dalt a baix. “Estem preparant inversions en salut, en educació, en habitatge social, en ciència, en medi ambient, hi ha un munt de coses que volem fer, necessitem un discurs de la reina, ja tindrem temps de parlar abans i després de la cimera europea [del 17 i 18 d’octubre] per parlar del Brexit”, va dir el cap del govern. L’oposició l’acusa de no tenir mandat ni majoria a la cambra per poder tirar endavant cap programa de govern.
També dimecres a la nit el govern va publicar l’informe secret en què avaluava els riscos que tindria per al país una sortida sense acord de la Unió Europea. Era una petició de la Cambra dels Comuns, que el va forçar a publicar-lo dilluns a la nit, abans de la suspensió del Parlament. L’informe, amb data del 2 d’agost, una setmana després de l’arribada al poder de Johnson, alertava d’embussos a la frontera amb França, amb una reducció del trànsit de camions d’entrada i sortida del país d’un 60%, de tensions pesqueres a les aigües britàniques, d’una pujada de preus, d’escassedat d’aliments frescos i de medicaments i de risc de disturbis i de descontentament popular.
“Aquestes són les preparacions, el pitjor escenari possible, el que s’esperaria que fes qualsevol govern –va precisar Johnson–. Però estarem llestos per a una sortida sense acord si cal, malgrat que torno a remarcar que aquesta no és la nostra intenció”, hi va afegir el primer ministre. El Parlament també havia exigit la publicació dels missatges privats i les comunicacions per WhatsApp de tots els assessors de Johnson previs a la decisió de suspendre el Parlament. El govern s’hi va negar en considerar que vulnera el seu dret a la privacitat.
Optimisme
El primer ministre va tornar a dir que està convençut que aconseguirà tancar un acord amb la Unió Europea: “He estat parlant amb col·legues europeus i veig l’espai on es pot arribar a l’acord; serà dur, però crec que el podem aconseguir, i la qüestió clau és que si no podem arribar a un acord, aleshores estarem llestos per sortir [de la Unió Europea] el 31 d’octubre, amb acord o sense.”
L’optimisme de Johnson xoca amb el realisme del president del Parlament Europeu, David Sassoli, que ahir li va recordar que rebutjaran qualsevol acord amb el Regne Unit que no inclogui la salvaguarda per evitar la frontera a la República d’Irlanda. També va recordar que no havia rebut “propostes factibles” per substituir-la i va responsabilitzar “íntegrament” el govern britànic d’una possible ruptura abrupta entre Brussel·les i Londres.
Ahir va transcendir també que el primer ministre ha ofert a alguns dels 21 diputats conservadors rebels que va expulsar dimecres passat tornar al partit. La raó podria ser que ha quedat en minoria i que necessitarà el màxim nombre de vots possibles al Parlament, ja sigui per aprovar un nou acord o per aprovar el discurs de la reina el 14 d’octubre.