Política

Johnson, absent a la UE

PASSIUS

Brussel·les retreu a Londres falta de propostes per desbloquejar el ‘Brexit’

El primer ministre britànic planta el seu homòleg luxemburguès en una roda de premsa conjunta per evitar l’escridassada del públic

El faristol buit d’un líder britànic que roman invisible en les negociacions del Brexit amb la Unió Europea. El polèmic premier britànic, Boris Johnson, es va veure arrossegat ahir per les fortes crítiques i es va acabar saltant una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg luxemburguès, Xavier Bettel. Va deixar una galdosa imatge d’absència britànica a Europa en un moment crític sobre la futura i incerta sortida del Regne Unit, d’aquí a poc més d’un mes.

Ho intenta amagar, però Brussel·les s’impacienta per la falta de propostes concretes de Londres, almenys de manera pública, per resoldre l’embolic del Brexit, intensificat en les darreres setmanes per la crisi política a l’illa britànica. El líder tory no es cansa de rebutjar la salvaguarda irlandesa, feta per evitar una frontera dura a l’illa i que la seva antecessora Theresa May va pactar amb Brussel·les. Johnson ho veu com un perill per impedir la sortida efectiva del Regne Unit del mercat únic europeu i la firma de nous acords comercials amb altres països de fora del bloc, una de les grans promeses dels promotors del Brexit.

Però, més enllà de les crítiques al pacte sobre la taula, Johnson no concreta què vol. “Els britànics ens han de dir què necessiten per convèncer el seu Parlament”, va dir ahir un portaveu europeu, recordant que Westminster ha votat en contra reiteradament dels acords pactats amb Brussel·les. I és que, si May no va aconseguir en diversos intents que la cambra avalés el seu pacte tot i tenir una majoria parlamentària, Johnson ni tan sols té aquest suport.

Malgrat que la seva sintonia amb el nou primer ministre ha empitjorat, el club europeu no llança la tovallola i persisteix en la seva petició de propostes creïbles i concretes per superar l’escull del Brexit: el pla de contingència irlandès. L’encara president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es va reunir ahir per primera vegada amb Johnson, a Luxemburg, per intentar desencallar les converses. Just abans, Juncker assegurava que “Europa no perd mai la paciència”, però la trobada no va donar fruits concrets, com a mínim de cara a la galeria.

“El temps s’esgota”

Així, Juncker va recordar a Johnson que li correspon a ell proposar “solucions legalment operatives” compatibles amb l’acord de retirada que hi ha sobre la taula. Veient la poca concreció britànica i el limitat marge de temps, la Comissió Europea (CE) va expressar ahir la seva disposició a treballar “les 24 hores” al dia per desbloquejar el Brexit. Tanmateix, seguint la tradició d’arribar a pactes en l’últim minut, l’executiu europeu veu la cimera del 14 d’octubre –quan faltaran poc més d’un parell de setmanes per a la sortida– com “una important fita dins del procés” de negociació.

Al seu torn, Johnson va assegurar a Juncker que està decidit a tancar un pacte que suprimeixi el pla de contingència, malgrat que l’eurocambra ja ha avisat que sense la salvaguarda irlandesa no ratificarà l’acord de retirada.

La impopularitat de Johnson entre els detractors del Brexit el va perseguir fins a Luxemburg. Davant la forta escridassada dels manifestants, el líder tory es va decantar per plantar el primer ministre de Luxemburg en una roda de premsa posterior a la seva reunió. Xavier Bettel, combatiu en els afers del Brexit, no va perdre l’ocasió de deixar en evidència el britànic i criticar còmodament la seva poca iniciativa. “Necessitem més que paraules”, va exigir durant l’atenció als mitjans, amb el faristol buit de Johnson al costat, remarcant la imatge d’absència en les negociacions. Menys amistós que Juncker, Bettel va recriminar a Johnson que és “la seva responsabilitat” trobar una solució si no està content amb l’oferta europea. “El temps s’esgota, faci’l servir de manera intel·ligent”, li va etzibar.

No veig la raó per continuar a la UE més enllà del 31 d’octubre; marxarem
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE BRITÀNIC
Europa no perd mai la paciència
Jean-Claude Juncker
PRESIDENT DE LA COMISSIÓ EUROPEA

La patronal europea reclama seny

Natàlia Segura Raventós

Enmig de la tensió per la deriva més radical del govern britànic respecte al Brexit, la patronal europea Business Europe prega a banda i banda del canal de la Mànega que no posin en risc la seva economia, en perill de recessió. Per això, exigeixen seny i “tots els esforços raonables” per trobar una solució que eviti un trencament abrupte el 31 d’octubre. El lobby empresarial europeu alerta que un Brexit sense acord seria “un desastre” econòmic tant per al Regne Unit com per a la Unió Europea. En aquest sentit, creuen que generaria un “dany massiu” a les empreses i als treballadors. Anticipen caos el dia de la sortida i dificultats per recuperar una bona relació amb els britànics si s’acaben divorciant sense papers pel mig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.