Política

Sánchez dribla Cs i PP rumb al 10-N

Rivera fa el cop d’efecte d’oferir la investidura al “líder de la banda” amb l’abstenció de Cs i PP a canvi del 155 i de no indultar presos

El president no vol el parany dretà i amenaça amb el 155

A mesura que s’acosta la data límit –i ja només queden sis dies per evitar les quartes eleccions en quatre anys– la tempesta d’idees va a més i tothom vol tenir un paper en la funció que dirimeix qui carregarà la culpa de la repetició electoral el 10 de novembre. Abans de visitar el rei Felip VI avui a La Zarzuela, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va voler protagonitzar un cop d’efecte amb l’oferta d’investir Sánchez –a qui ell desdenya amb llenguatge tenyit de criminalitat com “el líder de la banda”– amb l’abstenció combinada de Cs i del PP a canvi de tres coses: estudiar des d’ara com aplicar l’article 155 a Catalunya i renunciar a indultar els presos polítics, desfer el govern de Navarra i no apujar els impostos. L’oferta va ser vista des del principi com un parany preelectoral per Sánchez, que va driblar la trampa de les dretes i va mantenir el seu rumb fix amb destí a les eleccions del 10 de novembre. “Quan un escolta la proposta de Rivera no hi ha cap obstacle real perquè s’abstinguin el PP i Cs, una abstenció tècnica”, es distanciava Sánchez sense mostrar cap efusivitat per l’oferta.

Si Joan Carles I en 39 anys de regnat va fer 10 tandes d’investidura, Felip VI obria ahir la seva setena ronda de contactes en cinc anys com a cap d’estat i ho feia per certificar la sospita que les urnes del 28 d’abril donaran pas dilluns que ve a una repetició d’eleccions el 10 de novembre que deixaria l’Estat espanyol en funcions fins al 2020. La notícia, però, no va sorgir de La Zarzuela sinó de la seu de Ciutadans, on Rivera va esmenar la seva biografia per fer una pirueta d’última hora. Al president en funcions al qual ell es nega a visitar a La Moncloa quan és citat i al qual desdenyava com “el líder de la banda” en el ple d’investidura fallit del 25 de juliol, Rivera proposa ara investir-lo si és amb una pòlissa de risc compartit amb el PP de Pablo Casado.

A Rivera no li cal el PP

L’oferta de Rivera contradiu l’aritmètica al Congrés, perquè si el líder de Cs vol que hi hagi legislatura, no necessita Casado per a res: els 123 escons del PSOE sumats als 57 de Ciutadans fan 180, una majoria confortable quatre escons per sobre de la majoria absoluta que seria aplaudida per l’Ibex 35 des del primer minut i que era la coalició que el Financial Times, la bíblia del liberalisme imprès, va patrocinar editorialment el 29 de juliol. Explorar l’acostament al PSOE com ara fa Rivera és el que va fracturar l’executiva de Cs al juliol amb l’adeu de Toni Roldán, que volia no tancar la porta que Rivera obre ara en l’últim minut.

L’excusa per a la via d’investir Sánchez a última hora amb el doble flotador de les dretes de PP i Cs és Catalunya i la tardor que s’albira arran de la sentència que el plantejament dona per fet que serà condemnatòria. “Plantegem a Sánchez una mesa per planificar l’eventualitat d’aplicar el 155 si no hi ha acatament de la sentència del procés. Si Torra desacata –com ja adverteix– i torna a la prevaricació i a desobeir, Espanya ha de tenir resposta d’estat. No una resposta del PSOE, de Cs o del PP. Una resposta de país que serà una mesa dels tres partits planificant el calendari i competències del 155 i com fer-ho igual o millor que l’última vegada”, va advertir Rivera. “No hi ha cap opció de diàleg si Sánchez no es compromet a no indultar”, va reblar.

Vox veu un ‘tricentrito’

Segons Rivera, JxCat i ERC no es poden aprofitar d’una Espanya interina. “Que Torra i Puigdemont sàpiguen que, governi qui governi, no s’aprofitaran de la debilitat d’Espanya ni de la debilitat de Sánchez”, va solemnitzar el líder de Cs. La ultradreta de Vox va rebre l’exclusió de la solució imputant a Rivera patrocinar el “tricentrito”, en contraposició a l’aliança del PP, Cs i Vox que governa Andalusia i Madrid que és identificada informalment a les xarxes socials com a “trifachito”.

Que l’aposta de Rivera és més improvisada que planificada ho acreditava ell desvelant que la trucada a Casado per informar-lo la va fer ahir deu minuts abans de l’anunci. “Rivera sap que es dessagna per la dreta i per l’esquerra si hi ha eleccions”, raonava Ana Oramas (Coalició Canària).

Condicions complertes

L’oferta no només sorprenia Sánchez sinó també Casado, que va trigar hores a concedir-li a Rivera la reunió que el líder de Cs donava per feta al matí. No va ser fins a un quart de vuit del vespre que el PP i Cs van confirmar que Rivera i Casado estaven reunits en una sala del Congrés no concretada i sense cap imatge. Després de dues hores de trobada, Rivera abandonava el Congrés a quarts de deu amb un lacònic “ha anat molt bé”. En comunicats separats, Cs veu “coincidències” amb el PP però no l’inclou al prec comú, i exigeix en solitari a Sánchez firmar el “compromís públicament i per escrit” de les condicions. “Ara és Sánchez qui ha de moure fitxa. Sobre la taula té una oferta per desbloquejar la situació”, apunta Cs. El PP, en el seu comunicat, enalteix que el partit “manté la seva posició marcada per la coherència” per evitar arrenglerar-se amb els de Rivera. Serà Casado qui digui l’última paraula després de ser rebut pel rei aquesta tarda.

Lluny d’exhibir alegria per l’oferta i renunciant a contactar amb Rivera per concretar la investidura, el president espanyol, de visita a Almansa (Albacete), va dir que ara ja compleix les condicions que Cs li demana: Navarra està en mans constitucionalistes del PSOE sense Bildu i no li tremolarà el pols a l’hora d’aplicar el 155. “Si els independentistes tornen a fracturar l’Estatut i la Constitució, no hi haurà cap dubte amb el 155. Ho vam fer a l’oposició i ho faríem al govern”, va desafiar Sánchez.

Els límits del TC al 155

Davant les presses de Rivera, el president espanyol recorda les sentències del Tribunal Contitucional –l’última, del juliol– que limiten l’aplicació del 155 a “incompliments constitucionals extremadament qualificats” i sent aquesta mesura “un últim recurs de l’Estat”.

A la Generalitat, el vicepresident Pere Aragonès culpa Sánchez i Iglesias d’“actuar de forma irresponsable” i més en el cas del líder del PSOE en ser el guanyador el 28 d’abril. A IU s’apunta a la culpa d’Iván Redondo, guru electoral i cap de gabinet de Sánchez. “Ja que a alguns assessors els agraden els escacs, en política un no juga sol i s’han d’analitzar totes les jugades”, etziba Yolanda Díaz (IU).

LES FRASES

Si fracturen l’Estatut i la Constitució, cap dubte amb el 155. Ho vam fer a l’oposició i ho faríem al govern
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions
Si Torra desacata cal la mesa PSOE–Cs–PP i pactar calendari del 155 i competències
Albert Rivera
president de ciutadans
Tenim un Sánchez i un Iglesias actuant de forma irresponsable, especialment Sánchez en ser el guanyador
Pere Aragonès
vicepresident de la generalitat
Rivera sap que es dessagna per la dreta i per l’esquerra si hi ha eleccions
Ana Oramas
diputada de coalició canària
A alguns assessors els agraden els escacs, i en política un no juga sol i cal analitzar totes les jugades
Yolanda Díaz
diputada d’iu per galícia

El tràngol reial: proposa el líder del PSOE o calla

El rei Felip VI culmina avui la ronda d’investidura i ho fa rebent el gruix de líders que han de resoldre l’atzucac. Si al matí rep Laura Borràs (JxCat) i Jaume Asens (En Comú Podem), després ja tindrà els protagonistes que han de resoldre-li el tràngol de saber si hi pot haver una investidura o el destí de les noves eleccions el 10 de novembre és inexorable. Serà clau el que li digui abans de la tarda Pablo Iglesias (Unides Podem), que ara per ara manté l’abstenció tot i el cop d’efecte d’Albert Rivera.

Si bé el rei podia tenir clar que la combinació que ell havia d’atendre per proposar un candidat era que Sánchez tingués l’aval de Podem, el PNB i ERC, la sorpresa del gir in extremis del líder de Cs col·loca el monarca en una posició extremadament difícil. Segons els portaveus que ahir van desfilar per La Zarzuela, Felip VI té por de l’escenari d’escoltar que Iglesias, Rivera i Casado li donen l’abstenció gratis a Sánchez i veure’s obligat a raonar per què no l’envia a un ple que Sánchez no desitja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.