Un ferit de bala i desenes de detinguts en el “dia de dol” a Hong Kong
Un policia dispara a boca de canó contra manifestant
La UE demana “contenció”
Un jove en estat crític per una ferida de bala, desenes de detinguts, llançament de gas lacrimogen i barricades incendiades són el balanç de l’anomenat “dia de dol” a Hong Kong, que es contraposa a la sumptuosa celebració a Pequín del setantè aniversari de la fundació de la República Popular de la Xina.
Cap a un quart de cinc de la tarda hora local (un quart de nou del matí a Catalunya) un estudiant de secundària identificat com a Tsang Xi-kin, de 18 anys, ha rebut un tret a la part superior esquerra del pit durant un enfrontament entre manifestants i antiavalots de la policia.
Fonts mèdiques han assegurat a Efe que el noi té la bala allotjada al pit, a tres centímetres del cor. El ferit ha estat operat cap a dos quarts de nou de la nit hora local (dos quarts d’una del migdia a Catalunya).
En un vídeo que ha circulat per les xarxes socials es veu com un policia dispara a boca de canó contra un manifestant –suposadament el ferit– en el moment que aquest es disposava a agredir l’agent amb un pal.
En un segon vídeo es pot veure el ferit estés a terra, amb sang brollant-li del pit i demanant que l’evacuïn. “Em fa mal el pit, porteu-me a l’hospital. Necessito anar a l’hospital”, diu.
En un missatge difós a les xarxes socials, la superintendent de la policia de Hong Kong, Yolanda Yu Hoi-Kwan assegura que “la policia no volia que ningú resultés ferit”. “Estem molt tristos [per aquests fets]. Advertim els esvalotadors que deixin d’incomplir la llei, perquè la farem complir de manera estricta”, avisa.
L’organització de vigilància dels drets humans Hong Kong Human Rights Monitor considera que la resposta de l’agent que es veu a les imatges “no ha estat apropiada” i opina que “la policia hauria de rebaixar la tensió en lloc d’elevar el nivell de risc”.
Tsang ha estat un dels almenys 31 ferits atesos per les autoritats sanitàries de Hong Kong, dos dels quals es troben en estat crític, un greu, 17 estables i 11 donats d’alta.
En la jornada caòtica viscuda aquest dimarts a l’antiga colònia britànica els manifestants han aixecat barricades i les han incendiades. També han cremat banderes xineses i han llançat nombrosos còctels molotov. A més, han causat estralls a estacions de metro, oficines governamentals, botigues i almenys una oficina d’una organització pro-Pequín.
Els antiavalots han tornat a recórrer als cada vegada més habituals trets a l’aire, a les bales de goma, al gas lacrimogen, al gas pebre i als canons d’aigua amb pintura, que després permeten identificar els manifestants amb més facilitat.
D’altra banda, diverses fonts judicials han indicat al diari local South China Morning Post que els 96 arrestats al barri d’Admiralty s’enfrontaran a càrrecs de “revolta”, que poden comportar penes de fins a 10 anys de presó.
La UE demana “contenció”
La Unió Europea (UE) ha insistit aquest dimarts en la crida a la “contenció” i el “diàleg” a Hong Kong. “La UE continua emfatitzant que el diàleg, rebaixar les tensions i la contenció són l’única manera d’avançar endavant”, ha dit la portaveu comunitària Maja Kocijancic en una roda de premsa a propòsit de la situació a Hong Kong.
“Encara que s’han donat passos positius inicials per implicar membres de diferents sectors de la societat en un diàleg, són necessaris més esforços per restaurar la confiança”, ha afegit.
Kocijancic ha recordat que “fa més de tres mesos d’ençà que van començar les protestes i el dret a reunir-se i manifestar-se pacíficament s’ha de mantenir, en línia amb la llei bàsica i els compromisos internacionals”.
La portaveu ha subratllat que la UE s’até al principi d’“un país, dos sistemes”. “Donem gran importància a l’alt grau d’autonomia de Hong Kong, com s’indica a la llei bàsica”, ha apuntat.
“El respecte als dret i llibertats fonamentals, així com a la independència de la judicatura, segueix sent essencial per al desenvolupament de Hong Kong”, ha conclòs.
Les protestes al territori es van convertir en massives al juny arran d’una polèmica proposta de llei d’extradició i s’han succeït durant quasi quatre mesos, durant els quals han evolucionat per convertir-se en un moviment que reclama una millora dels mecanismes democràtics que regeixen la regió administrativa especial.