Centenars de persones reclamen la llibertat dels detinguts el 23-S, a Sabadell
La plataforma de suport anuncia mobilitzacions cada dia 23 en un dels municipis dels empresonats; el primer, a Mollet
Denuncien un estat demofòbic
Centenars de persones van mostrar ahir al vespre a Sabadell la seva indignació i ràbia per les detencions de matinada, avui fa un mes i un dia, de nou persones a Catalunya vinculades als CDR, set de les quals estan en presó provisional, en el que consideren una nova “ràtzia repressiva”. L’acte convocat pel col·lectiu #Detingudes23 va ser un clam per demanar el seu alliberament i va incloure els parlaments de familiars, com ara el pare i la parella del veí de Santa Perpètua Ferran Jolis, llegint unes paraules de la seva germana en què assegurava que era “una persona que salva vides –és sanitari– i no un terrorista”.
I precisament l’activista Tamara Carrasco, a la qual van detenir el 2018 acusada d’aquest delicte i a qui van obligar durant un any a no sortir de Sant Adrià, va reblar que en el seu cas no van tenir temps de preparar proves, però va advertir que ara la maquinària policial “ha tingut un any per preparar-ho bé”. Per això va demanar l’escalf de la gent i que no s’arronsin i hi va afegir: “No deixem el carrer”, ja que “quan han sortit les cadenes és que a Madrid han tingut por”.
En el mateix sentit es va expressar el raper sabadellenc Elgio, que va advertir que els detinguts –hi eren David Budria i Clara Borrero, veïns de la cocapital vallesana, que van quedar lliures amb càrrecs– i els empresonats “són caps de turc” perquè volen “que agafem el camí de la paràlisi”.
Els integrants de la plataforma de suport van anunciar que portaran cada dia 23 de cada mes la reivindicació de l’alliberaments dels detinguts a una de les poblacions on residien, la primera de les quals es farà el mes que ve a Mollet del Vallès, on viu Germinal Tomàs. Després aniran a Folgueroles, on resideix Txevi Buigas; a Sant Fost de Campsentelles (Alexis Codina); a Cerdanyola del Vallès (Eduard Garzón) i a Santa Perpètua (Ferran Jolis). A tots ells el jutjat d’instrucció número 6 de l’Audiencia Nacional, Manuel García Castellón, els va empresonar acusats de pertinença a organització terrorista, tinença d’explosius i conspiració.
El col·lectiu #Detingudes23, amb el suport d’Alerta Solidària, denunciaven que es tractava d’un altre cas de “presos polítics” i se solidaritzaven amb els empresonats pels incidents arran de la resposta a la sentència del Tribunal Suprem. Si no s’arxiva la causa com volen, demanen el trasllat a presons catalanes quan “tinguin coneixement dels fets de què se’ls acusa”. En el cas dels sabadellencs Xavi Duch i Jordi Ros, van exigir que se’ls tregui el règim d’aïllament, ja que “vulnera la presumpció d’innocència” i es tracta d’una mesura que s’aplica als presos més perillosos.
Sanció de tres mesos sense parlar amb la família
Un dels nou detinguts el 23-S que és a la presó de Soto del Rea, el veí de Santa Perpètua de Mogoda Ferran Jolis, va ser sancionat ahir a no poder-se comunicar amb els seus familiars durant tres mesos. La seva parella, Mireia Bosa, ho va explicar ahir al matí en una compareixença dels familiars dels detinguts davant del consistori sabadellenc, i va concretar que així li ho havia comunicat per telèfon el mateix Jolis ahir al matí. El càstig, que en cap moment està justificat, segons va explicar, li impedeix a partir d’ara fer trucades a casa seva i mantenir les visites vis a vis amb la seva parella i el seu pare. Segons els familiars i el coordinador dels advocats de la defensa i portaveu d’Alerta Solidària, creuen que és una mesura per “fer-nos callar”just quan havien començat a denunciar als mitjans de comunicació el tracte rebut pels detinguts. El mateix Jolis va assegurar que li havien posat “alguna cosa a l’aigua quan estava encaputxat”.