Política

La Moncloa recorda ara tots els ferits ignorats per Sánchez

Celaá desitja de puntetes la recuperació dels manifestants mentre promet més duresa

Sánchez insta Torra a fer “trucades de tarifa urbana”

El govern espanyol no rep bé la solidaritat de Morales, premi de narrativa

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va desgranar ahir amb abundor i detall la situació dels detinguts per les diferents policies que actuen a Catalunya per reprimir les protestes contra la sentència i el nombre d’agents ferits fins al moment, però va afegir-hi una concisa frase de cua: “Desitgem la recuperació de la resta de les persones ferides.” D’aquesta manera, La Moncloa s’intentava rescabalar pel lleig de Pedro Sánchez de dilluns, quan va visitar els policies espanyols ferits als hospitals i va ignorar sobiranament els manifestants ferits, quatre dels quals han perdut la visió d’un ull.

Celaá va prometre que l’Estat continuarà perseguint i detenint els autors d’“agressions i pillatge” i d’“actes vandàlics” a Catalunya. Segons les seves dades, hi ha més de 200 arrestats, la majoria pels Mossos (161), 34 per la policia espanyola i 8 per la Guàrdia Civil, dels quals 134 adults i 15 menors d’edat han estat posats a disposició judicial. En total, 31 persones han ingressat a la presó. D’entre els menors, només a un l’han enviat a un centre d’internament i els 14 restants han quedat en llibertat vigilada. Pel que fa a agents ferits, ascendeixen a 289, dels quals 154 són mossos, 134 policies espanyols i un guàrdia civil. De tots ells, ahir continuaven hospitalitzats dos policies espanyols.

En una entrevista a La Sexta, Sánchez va acusar la direcció de l’hospital de Sant Pau –on va ser escridassat per personal sanitari– de no rebre’l per indicació del govern, cosa que li va fer sentir “tristesa”. “Em van posar en una sala petita amb la dona del policia nacional, una dona treballadora de Vigo”, que “no ha rebut ni una trucada de les institucions polítiques catalanes per defensar les llibertats dels catalans davant els violents”, va explicar.

Després de negar-se a agafar el telèfon reiteradament al president de la Generalitat i d’afirmar amb menyspreu que Quim Torra “anda por ahí llamando”, el candidat del PSOE va instar el president a fer “trucades de tarifa urbana” al PSC, al PP i a Ciutadans a Catalunya abans de telefonar-li a ell. També va amenaçar el Parlament si vota la resolució sobre l’autodeterminació i la monarquia en el ple del 12 i 13 de novembre, passades les eleccions.

D’altra banda, Celaá va criticar les paraules de l’última guardonada amb el premi de narrativa de les lletres espanyoles que atorga el Ministeri de Cultura, Cristina Morales, que va afirmar que sentia “alegria que hi hagi foc en lloc de cafeteries obertes” a Barcelona en les protestes contra la sentència. Segons Celaá, ha estat molt mal rebut pel govern espanyol perquè “ningú vol veure flames als carrers”: “És sorprenent que aquestes paraules hagin pogut arribar a ser pronunciades.”

La ministra també va utilitzar l’exhumació de Franco per assegurar que “Espanya és un Estat plenament democràtic i de dret que se sustenta sobre poders independents”, i va aprofitar per carregar contra l’independentisme: “A Espanya es respecta la llei i per això als qui des de Catalunya s’entesten a dir que Espanya és un Estat hereu del franquisme els demanem que mirin al seu voltant.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia