Política

Torra, als alcaldes: “Els ajuntaments no heu fallat mai”

El president de la Generalitat assegura que “l’exercici del dret a l’autodeterminació no té camí de retorn”

Aragonès afirma que actes com els d’avui demostren el desconeixement de qui pensa que aquest és un conflicte entre catalans

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebut aquest dissabte els alcaldes dels 814 municipis que han aprovat la moció de rebuig a la sentència de l’1-O, els ha agraït el compromís i ha demanat que no defalleixin.

Torra ha clausurat l’acte de lliurament de les mocions a la galeria gòtica de palau amb un discurs on durant el quals ha recordat que “els ajuntaments no heu fallat mai”. “Sempre hi sou quan cal respondre als desafiaments, per més durs que siguin”, ha afegit.

El cap del govern català ha qualificat d’“ignominiosa” la sentència del Tribunal Suprem i ha assenyalat que “ens ha condemnat a tots, perquè tots vam votar”.

En aquest sentit, ha denunciat que s’utilitzi el codi penal per “escarmentar”, per bé que ha avisat que “ni la repressió, ni les amenaces pel 155, ni les multes, la presó o cap requeriment del TC” els aturaran: “Ho tornarem a fer, tossudament”. Torra ha garantit que “l’exercici del dret a l’autodeterminació no té camí de retorn”. “No podem defallir”, ha demanat als alcaldes i alcaldesses que omplien el pati gòtic de gom a gom.

En aquest context, ha reclamat “estar a l’altura” del carrer i ha fet una crida a la unitat: “El rebuig a la repressió i a la sentència ha de ser implacable, però no n’hi ha prou; només junts tindrem la força suficient per acabar el que vam començar”.

Per la seva banda, el vicepresident, Pere Aragonès, ha agraït els alcaldes que continuïn dempeus després que, molts d’ells, fossin investigats per l’1-O. “Això no us ha fet retrocedir en la defensa de drets i llibertats”, ha celebrat el vicepresident. També els ha animat a continuar pressionant “com un sol poble” des del món local: “No deixeu d’empènyer a favor d’aquesta direcció i ajudar a fer inevitable un diàleg per fer inevitable un referèndum reconegut i aconseguir la llibertat dels presos”. El republicà ha observat que actes com el d’avui, amb centenars d’alcaldes, constata el desconeixement de qui pensa que aquest és un conflicte entre catalans.

A l’acte hi han assistit el president de Parlament Roger Torrent, diversos consellers del govern, i representants del món local, com el president de l’ACM, Lluís Soler, o el president de l’AMI, Josep Maria Cervera, que també han intervingut als parlaments.

En la seva intervenció, Cervera s’ha adreçat als batlles perquè continuïn treballant com ho fan perquè els seus veïns es puguin “expressar lliurement i manifestar sense ser criminalitzats”. El president de l’AMI ha admès que li hauria agradat tenir la complicitat dels comuns i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per “creuar la plaça Sant Jaume”, però ha apuntat que “continuarem treballant” en aquest sentit. D’altra banda, ha demanat “excloure els elements” dels Mossos d’Esquadra que els “avergonyeixen”

El president de l’AMI, Lluís Soler, ha cridat “prou!” a les sentències que condemnen “l’anhel de llibertat” i als registres i escorcolls a les institucions que només busquen judicialitzar “el que no s’ha de judicialitzar”, com el que va patir fa pocs dies la seu de l’entitat que encapçala.

Una desena d’alcaldes de diferents poblacions del país han llegit cadascun un punt de la moció. El de Monistrol de Calders, Ramon Vancells (CUP), s’ha sortit del guió per criticar que les institucions catalanes “reprimeixin” la seva gent. “El seu paper de seguidisme a un estat repressor ens avergonyeix com a poble”, ha denunciat davant de Torra i Aragonès. Vancells duia una samarreta on es llegia Marlaska, Buch, Cunillera: prou repressió.

Al final dels discursos, han retronat a la galeria clams d’“independència” i “llibertat”, proferits per centenars d’alcaldes i alcaldesses amb les vares alçades.

814 dels 947 municipis del país han donat llum verda a la moció promoguda per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Si es tenen en compte els ens locals –com consells comarcals o diputacions-, són 839 els organismes que s’han sumat al rebuig a la sentència mitjançant aquesta moció. El text rebutja la condemna als líders civils i polítics independentistes, demana l’amnistia per als presos i defensa el dret a l’autodeterminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia