Política

Gir d’ERC: “Amb aquest PSOE no hi ha res a parlar”

Els republicans presenten els cartells del 10-N, que inclouen Junqueras i Romeva, i assenyalen un canvi en la predisposició a facilitar un govern a Sánchez

Picabaralla amb Iceta, que no els visitarà

“Amb aquest PSOE no hi ha res a parlar.” Ras i curt, el vicesecretari de comunicació d’ERC i líder al Parlament, Sergi Sabrià, va assenyalar ben clarament ahir un possible canvi de rumb en l’orientació estratègica dels republicans amb vista al 10-N. I, sobretot, el post 10-N, després que en el post 28-A el partit apostés sense reserves, i sense èxit, per una abstenció que facilités la investidura de Pedro Sánchez per possibilitar així un interlocutor a l’altra banda, una posició que li va valdre moltes crítiques des de la resta de l’independentisme, i fins i tot algunes d’internes. Si en la campanya del 28-A el candidat de facto Gabriel Rufián va dir que no hi hauria línies vermelles ni xecs en blanc, i es va cansar de preguntar-se “quin PSOE” es trobarien, si el del suport al 155 o el de les bases del diàleg a Pedralbes, Sabrià proclamava ahir: “Ara ja ho sabem; amb el PSOE que abona la repressió, que nega el diàleg i que és lluny de l’autodeterminació”, amb la qual cosa obria la porta a una negativa d’entrada a la investidura, o almenys a una posició molt més exigent amb Pedro Sánchez si requereix els seus vots. Segons ell, en tot cas, el 10-N “cal el millor resultat possible del conjunt de l’independentisme per generar una oportunitat d’obligar a seure l’Estat”. “El PSOE no dialoga, se l’obliga a dialogar”, resumia, en aquest cas sí, repetint un dels eslògans de l’última campanya.

Sabrià ho deia en la presentació dels cartells de campanya d’ERC amb vista a les eleccions, que darrere el lema de Tornarem més forts presenten la imatge de candidats, com ara el mateix Rufián, la número dos, Carolina Telechea, o la gironina Montse Bassa... i també les d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, que encapçalaven la llista per Barcelona al Congrés i al Senat, però que han estat inhabilitats i, per tant, exclosos de la llista, arran de la sentència del Suprem. “Els eixos de la campanya seran l’amnistia i l’autodeterminació, és una oportunitat perquè s’acabi la repressió”, resumia Sabrià.

Dard de Junqueras

La impressió que les relacions amb els socialistes s’han tensat més que mai la corrobora, de fet, una entrevista que El Nacional va publicar ahir al mateix Junqueras, en què convidava el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a anar-lo a veure a la presó, i li preguntava: “Què hi ha de just” en la sentència. “Vindràs, Miquel? Diuen els teus amics del Suprem que tens 13 anys per decidir-te”, li etzibava, en referència a la seva condemna. “Amb una carta com aquesta, no; això és qualsevol cosa menys una invitació”, li replicava Iceta des de Montblanc, on va anar a veure els estralls de la riuada del Francolí de la setmana passada. El dirigent va demanar al líder republicà “un esforç de realisme” per assumir errors comesos, i rebutjava que hagin estat els socialistes els que hagin condemnat els líders independentistes. “No té sentit derivar responsabilitats al pla de la política que corresponen al poder judicial”, cloïa.

Segons Iceta –a qui tot just acompanyava, entre d’altres, el diputat tarragoní Carles Castillo, que va ser precisament el primer càrrec socialista que es va fer públic que havia visitat Junqueras a la presó–, ell ja va advertir l’anterior govern “que aquest camí acabaria tan malament com ha acabat”, i es queixava: “A vegades s’espera de nosaltres que donem suport polític a una cosa que no només no té el nostre suport polític, sinó de la qual ja vam avisar.” En aquest sentit, el líder socialista troba a faltar en les paraules de Junqueras elements que altres presos polítics sí que han posat damunt la taula, com ara el fet que Carme Forcadell va “reconèixer que s’havien oblidat de la meitat del país”.

Sánchez clourà a Barcelona

El candidat socialista, Pedro Sánchez, tancarà la campanya electoral, que a Catalunya du el lema Ara sí, amb un acte a Barcelona el divendres 8 de novembre, segons va anunciar ahir el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, que recalcava que volen mostrar així “la importància de Catalunya” el 10-N, ja que serà la primera vegada que “un president espanyol en actiu” fa l’últim acte de campanya al país. De fet, Sánchez ja serà demà en un acte de precampanya a Viladecans, on no anirà la candidata Meritxell Batet, per una indisposició que confia superar per a la campanya.

Tot just ahir, el Departament de Salut va trametre una carta a la delegada Teresa Cunillera, signada per la secretària general Laura Pelay, per queixar-se i demanar-li explicacions sobre per què en la visita que el president en funcions va fer la setmana passada a l’hospital de Sant Pau va canviar en l’últim moment l’entrada prevista i, en lloc de fer-ho per la principal, ho va fer per urgències. Això va bloquejar l’accés al servei “de manera inacceptable”, i va comportar “un risc evident”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.