Política

El govern de Colau i Collboni passa inadvertit a les urnes

El votant independentista avança i no avala el pacte de comuns i socialistes que van deixar al marge Ernest Maragall

La batussa a la dreta espanyola afavoreix el PP i enfonsa Inés Arrimadas

El pacte de govern a Barcelona entre Ada Colau i Jaume Collboni, sumant els regidors de Barcelona en Comú i la candidatura socialista i bandejant Esquerra Republicana, tot i ser la força més votada a les municipals, no ha tingut cap translació positiva per a les dues formacions d’esquerra en el test electoral d’ahir. Tot i ser una votació diferent, amb un trofeu de cacera diferent en joc, el fet és que el govern al ralentí de la casa gran de Barcelona sorgit del pacte d’esquerres no independentistes sembla no haver animat el votant de la capital catalana en benefici de comuns i socialistes. El sentit del vot d’ahir a Barcelona ha anat netament en la direcció oposada al pacte que va fer Colau bandejant l’opció independentista d’Ernest Maragall, ja que el segment de vot independentista ha crescut a Barcelona en més de 30.000 vots.

En el resultat global, a la capital del país ERC va tornar a imposar-se amb un lleu avantatge sobre el PSC, mentre que el tercer lloc va tornar a ser per a la llista dels comuns. Tots tres partits van perdre percentatge de vot en relació amb les eleccions de l’abril passat. Fins a aquesta tercera posició, el mapa electoral barceloní és una repetició del que ja va passar la primavera passada i és a partir del quart lloc on hi ha variacions a causa de la previsible i també estrepitosa desfeta de la candidatura de Ciutadans, que passa del quart lloc aconseguit fa set mesos al setè.

El desgast de Ciutadans s’ha produït en el marc d’una lluita ferotge i fratricida entre els tres partits espanyolistes i de dretes que es disputaven el mateix segment de votants i que, com ha passat a la resta de l’Estat espanyol, a Barcelona ha afavorit el Partit Popular i la formació neofeixista Vox. Tot i que aquestes dues formacions polítiques s’han vist beneficiades no han aconseguit capitalitzar tot el vot espanyolista que a l’abril va fer costat a Inés Arrimadas. Dels 56.000 vots perduts pel partit del “canutasso”, tal com el va definir Manuel Valls, n’hi ha 19.000 que s’han quedat a casa, amb una evident desmobilització dels votants espanyolistes, tot i la radicalització en l’auge del partit neofeixista Vox. En l’àmbit barceloní és evident que la divisió i baralles dins el grup municipal no ha ajudat a consolidar la marca Ciutadans a la capital.

Més vot independentista

En canvi, en el segment independentista, no només no s’han perdut vots sinó que se n’han guanyat gràcies a la irrupció de la CUP, que ha aportat 30.000 votants més al sobiranisme, en relació amb l’abril passat. Els resultats d’ahir suposen un cop d’ànim important per a la Candidatura d’Unitat Popular després que en les últimes eleccions, les municipals, no poguessin revalidar la seva presència a l’Ajuntament barceloní. Al maig a les eleccions locals la CUP no va arribar als 30.000 vots, mentre que ahir la llista encapçalada per Mireia Vehí va sumar més de 56.000 vots a la ciutat.

Satisfacció a la CUP i també a les files de Junts per Catalunya, que va ahir superar de més de 7.000 vots els resultats aconseguits a la capital catalana a les generals de la primavera passada, de 94.000 a més de 101.000 ahir, amb un percentatge de vot de quasi el 13%. El resultat és meritori si es té en compte la baixada de la participació general que es va registrar ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.