Política

Rivera deixa la presidència de Cs i abandona la política

La pèrdua de 47 diputats ha empès el polític a deixar els càrrecs del partit, l’acta de diputat i a retirar-se de l’escena pública

Una gestora controlarà Ciutadans fins que s’esculli un nou líder

Va arribar a la política amb l’ambiciós anunci de regenerar-la i ha caigut víctima d’un nefast resultat electoral producte d’una igualment nefasta estratègia. Albert Rivera abandona la política i se’n torna a la vida civil l’endemà de la històrica derrota que ha deixat Cs amb només 10 escons al Congrés dels Diputats, 47 menys que en les eleccions de l’abril passat. Ahir, després d’haver reunit d’urgència l’executiva del partit, va presentar la dimissió de la presidència de Cs, va comunicar que no recollirà l’acta de diputat i va anunciar que es retira de la vida política. Abandona, doncs, l’escena pública i se’n torna, segons va dir, a la seva professió –abans de fundar Cs treballava com a advocat en una entitat bancària– i amb la seva família.

Passaven pocs minuts de les dotze del migdia quan Albert Rivera va comparèixer davant de la premsa, de qui no va acceptar preguntes, i va anunciar que comunicaria tres decisions: dues de polítiques i una de personal. Ho va fer després d’haver anunciat la nit electoral que assumiria responsabilitats. “No m’he amagat mai i sempre he intentat ser valent i coherent”, va afirmar ahir.

La primera, la dimissió de la presidència de Cs “per tal que aquest projecte en un congrés extraordinari esculli el futur i el rumb, perquè el centre polític existeix i encara molts espanyols necessiten votar liberal i centre”, va assegurar. Rivera va al·ludir a la responsabilitat com a motiu per renunciar al càrrec. “Els èxits són de tots, però el mal resultat és del líder”, va argumentar.

La segona decisió, també política, la va qualificar de coherent amb “l’honor i responsabilitat” amb què els últims quatre anys, com a diputat de les Corts espanyoles, ha “servit el poble espanyol”. I algú que entra cada dia “orgullós i feliç al Congrés no pot assumir ser diputat només per una nòmina”, va dir. “No he estat mai en política cargolat a un escó i crec que ha arribat el moment de cedir el testimoni a un diputat que estigui al 120% com jo he estat aquests quatre anys.” Per això no recollirà l’acta de diputat. El seu escó l’ocuparà l’advocat de l’Estat Edmundo Bal, quart a la candidatura per Madrid.

La tercera decisió, més personal i que suposa la culminació de les dues anteriors, és que Rivera abandona la política. Va citar Obama dient que “si per guanyar has de dividir la gent tindràs un país ingovernable” i es va mostrar “preocupat pel país que s’ha de governar ara”. Després de desitjar sort als que ho han de fer i clamar per “la unió dels espanyols” va anunciar que deixa la política i la vida pública. “He après molt i he conegut gent meravellosa pel camí, però vinc de la societat civil, tinc una professió i vull treballar. Ho he fet per Espanya i segurament el més bonic que he fet a la vida ha estat servir Espanya, però s’ha de ser feliç i la vida és més que la política. I crec que ha arribat el moment de servir altra gent.” En el moment més emotiu del seu parlament va citar els seus pares, la seva filla, la seva parella i els seus amics. “Vull ser feliç. Ho he estat aquest temps i ho seguiré sent allunyat de la política. Seré millor pare, millor fill, millor parella”, va dir, i va concloure amb un “visca la llibertat”.

El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, assumirà les regnes del partit de forma provisional fins que el consell general convoqui una gestora que en prengui el control. La gestora ho farà fins que es dugui a terme una assemblea extraordinària que esculli un nou líder i dibuixi les línies estratègiques. Inés Arrimadas apareix com la més ben situada per agafar el relleu.

Ahir, qui també va anunciar que abandonava la vida política és l’exdiputat Juan Carlos Girauta, que no ha pogut renovar l’escó per Toledo. “La política no té sentit sense Albert Rivera. S’ha aixafat un home bo”, va dir Girauta en una entrevista concedida a EsRadio.

LES FRASES

No he estat mai en política cargolat a un escó i crec que ha arribat el moment de cedir el testimoni
Albert Rivera
President dimissionari de Cs
Va creure que podia hegemonitzar la dreta i Rivera pràcticament ha fet desaparèixer Ciutadans
Alberto Garzón
Coordinador general d’IU
Lamento molt la decisió de Rivera. Ha estat un gran polític i un patriota que ha defensat la llibertat
Pablo Casado
President del PP

Borràs: “Cs va néixer amb la voluntat de destruir”

Rosa M. Bravo

La cap de llista de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va manifestar ahir que “Cs va néixer amb l’única voluntat de destruir tot el que tingui a veure amb Catalunya i ha acabat destruït”. La de Borràs, que va recordar l’adhesió de Cs a l’aplicació de l’article 155, no va ser l’única opinió contrària al paper que la formació de Rivera ha tingut en la política. El candidat d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, va assenyalar que la important caiguda de vots i escons de Cs es deu al fet que “ha begut del seu propi verí en comprar el marc mental de l’extrema dreta”. També va ser extremadament crític el coordinador federal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, que va assegurar que “Rivera va creure que podia liderar la dreta i els seus discursos incendiaris han alimentat Vox”. El candidat republicà, Gabriel Rufián, va assegurar que “durant anys hem sentit Rivera dir coses horribles a companys i amics”.

El president del PP, Pablo Casado, va dir en canvi que Rivera “ha estat un gran polític i un patriota que ha defensat la llibertat i la concòrdia on era més difícil”. El secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va afirmar que ahir “es va assistir pràcticament a la dissolució” de Cs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.