Política

“No” independentista perquè s’obvia el conflicte polític

JxCat, ERC, la CUP, l’ANC i Òmnium acusen el PSOE i Podem d’amagar-lo com un problema de “convivència”

El govern retreu a Sánchez que s’avingui al pacte i al diàleg pel retrocés electoral

Els partits i entitats independentistes van rebre amb crítiques el preacord del PSOE i Unides Podem per formar govern a l’Estat i van avançar que votaran no a la investidura del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez. Només el govern català de JxCat i ERC va celebrar, amb certa ironia, que finalment Sánchez s’avingui al diàleg polític i a un pacte amb els de Pablo Iglesias després de topar contra un mal resultat electoral on tots dos partits han perdut més d’un milió de vots i desenes d’escons. El govern català celebra que Sánchez hagi entès “la necessitat de pacte dins del joc democràtic modern, on desapareixen les majories absolutes”, en paraules de la consellera portaveu, Meritxell Budó. Però li retreu al mateix temps que hagi necessitat repetir eleccions i obtenir un resultat pitjor, amb un gran augment de la ultradreta i una situació més inestable, per dur-ho a terme: “Avui, PSOE i Unides Podem sumen menys que el 28-A. Era del tot innecessari tornar a votar per arribar al mateix lloc.”

Els partits i les entitats independentistes es mostren encara més crítics perquè, a més de censurar la repetició electoral que creuen que ha demostrat ser una irresponsabilitat, també carreguen contra el fons del preacord entre Sánchez i Iglesias. No es reconeix el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol i, segons ells, s’amaga sota una falsa diagnosi de “problema de convivència” intern de Catalunya, el mateix discurs que van començar a fer Ciutadans i el PP, que després va fer seu el PSOE de Sánchez i que Podem assumeix amb el preacord d’avui. Tant JxCat com ERC i la CUP refermaven ahir que no donaran suport a la investidura de Sánchez.

La cap de llista de JxCat i diputada electa, Laura Borràs, va acusar Sánchez d’“irresponsabilitat majúscula” perquè volia eleccions, tot i que no eren necessàries, i va recordar que el PSC i En Comú Podem han perdut a Catalunya 240.000 vots. JxCat es mostra preocupada pel punt del preacord entre el PSOE i Unides Podem que diagnostica “un problema de convivència a Catalunya”, un relat que Borràs recorda que, fins ara, només sostenien el PSOE, el PP i Ciutadans, i que qualifica de “marc mental del 155, que ara també han comprat els comuns”. Mentre no s’abordi una solució per als presos i exiliats que inclogui el dret a l’autodeterminació, Borràs avança que el vot del seu grup serà no.

També s’oposa a la investidura ERC fins que Sánchez no s’assegui a dialogar per buscar una solució democràtica. La portaveu republicana, Marta Vilalta, va advertir que el preacord entre el PSOE i Podem és “lluny” de la Catalunya real en abordar la qüestió com un problema de convivència i no pas polític.

Vilalta admetia que ERC no exigirà l’autodeterminació o l’amnistia dels presos com a condicions imprescindibles per seure a negociar, però hi afegia que caldrà alguna cosa més que una oferta de diàleg genèrica i sense concrecions. Vilalta accepta una mesa de diàleg entre els partits catalans amb el PSOE i Podem, però avisa que, al final, la negociació haurà d’acabar sent entre els dos governs.

La CUP, per la seva banda, va ratificar la negativa a investir el candidat del PSOE i, en paraules del diputat electe al Congrés Albert Botran, el PSOE i Unides Podem demanaran la “desmobilització” de l’independentisme “amb l’espantall de Vox” –de fet, en la valoració de dilluns el líder del PSC, Miquel Iceta, ja advertia que qui voti contra Sánchez ho farà al costat de la ultradreta.

Celebrem que [Sánchez] entengui la necessitat de pacte en el joc democràtic modern
Meritxell Budó
consellera portaveu del govern
Això no s’arregla amb reunions dels partits independentistes amb Miquel Iceta
Marta Vilalta
portaveu d’erc
Era obligat un acord per fer polítiques socials urgents i començar una nova etapa de diàleg
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

Les entitats avisen que es nega el diàleg bilateral

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, és molt crític amb el preacord entre el PSOE i Podem perquè considera que nega el diàleg polític entre els governs espanyol i català tenint en compte la literalitat del que diu el punt 9 del text. Mauri interpreta que, quan es comprometen a promoure el “diàleg a Catalunya”, el PSOE i Podem fan referència ambiguament a un acostament entre els partits catalans i obvien així el diàleg entre governs. A més de concloure que “es posa el focus en un fals problema de convivència”. És la mateixa anàlisi que fa la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, per qui no tan sols no es reconeix el dret a l’autodeterminació, sinó que “En Comú Podem ha comprat el relat del bloc del 155 del problema de convivència i diàleg dins de Catalunya”. Davant d’això, Paluzie diu que l’únic vot digne és el no. En canvi, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que governa l’Ajuntament amb el PSC, celebra l’acord per fer “polítiques socials urgents” i per obrir “una nova etapa de diàleg”. El candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, defensa l’entesa dels dos partits per avançar cap a una coalició “a l’altura de la ciutadania i que miri el futur amb valentia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.