Política

L’Iran bloqueja internet per silenciar la protesta contra l’alça de la gasolina

Un miler de detinguts i dos morts reconeguts oficialment fins ara en els aldarulls iniciats divendres

El líder suprem denuncia un “sabotatge” exterior

Les autoritats iranianes han tallat, aquest cap de setmana, l’accés a internet arran de les protestes contra la pujada del preu i el racionament de la gasolina, que han provocat forts enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat.

Segons Netblocks, un servei de monitorització mundial d’internet, gairebé tot el país estava sense accés a la xarxa dissabte al vespre i l’apagada va continuar ahir, una mesura criticada pels EUA a través de la portaveu del Departament d’Estat, Morgan Ortagus: “Condemnem l’intent de tancar internet. Deixeu-los parlar!”, va piular.

El líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei, va defensar, ahir, la mesura tot culpant els opositors a l’exili i els enemics exteriors de “sabotatge” a la república islàmica, segons va informar la televisió estatal. Unes mil persones van ser detingudes per haver participat en els aldarulls iniciats divendres, segons un informe de seguretat publicat ahir.

Els danys més importants contra propietats públiques i privades van tenir lloc a les províncies de Juzestan (sud-oest), Teheran i Fars i Kerman (sud), segons al mateix document, citat per l’agència Mehr. Un centenar de sucursals bancàries i més de 50 grans comerços van ser incendiats arreu del país. Fins ara, les autoritats han confirmat la mort d’un policia a la ciutat de Kermanxah (nord-oest) i d’un manifestant a Sirjan (sud).

El fantasma del 2017

En l’informe de seguretat, s’indica que encara no es disposa d’un balanç exacte de víctimes mortals. La majoria, però, es van produir durant atacs a magatzems de gasolina i seus de les forces de seguretat. El líder suprem va justificar l’encariment del combustible instant, alhora, les autoritats a evitar increments en altres béns. El preu de la gasolina ha pujat de 10.000 rials el litre a 15.000 rials (uns 0,11 euros) per a quantitats racionades (60 litres al mes). Una compra addicional es pagaria a 30.000 rials per litre (0,27 euros).

Khamenei va reconèixer que hi ha gent “preocupada” per l’alça del carburant, “però el sabotatge i els incendis intencionats els fan hooligans, no el nostre poble”.

L’Iran acusa sovint opositors exiliats, els EUA, l’arxienemic israelià i el seu gran rival regional, l’Aràbia Saudita, d’intentar desestabilitzar la república islàmica a través de campanyes a internet. Moltes botigues van tancar, ahir, al gran basar de Teheran arran de les “disrupcions” a càrrec de persones vingudes de fora, segons l’agència ISNA. Alguns comerciants tenien previst reobrir amb l’arribada de reforços policials.

En alguns vídeos que circulaven per les xarxes socials abans de l’apagada –i que no han pogut ser verificats per fonts independents–, es podia veure agents antiavalots dispersant manifestants amb gasos lacrimògens i porres, en diverses localitats. També n’hi havia de manifestants tallant carreteres i encenent focs als carrers de Teheran i d’altres ciutats. Alguns cantaven consignes contra el govern.

Les autoritats iranianes temen que es repeteixin els aldarulls del 2017, quan van esclatar protestes arreu del país contra els pobres nivells de vida i exigint la dimissió dels líders polítics. Aquelles protestes van causar, segons el govern, 22 morts.

LA FRASE

El sabotatge i els incendis intencionats els fan ‘hooligans’, no el nostre poble
Ali Khamenei
LÍDER SUPREM DE L’IRAN


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.