Política

ERC consultarà dilluns a les bases el seu vot sobre la investidura de Sánchez

Els republicans, que per ara mantenen el no, es van reunir ahir amb JxCat per pactar una estratègia comuna

La setmana vinent reprendran les converses

Les bases d’ERC decidiran el sentit del vot a la investidura de Sánchez. Segons va avançar ahir El Periódico, i va poder confirmar El Punt Avui, els republicans convocaran al llarg de dilluns una consulta telemàtica perquè la militància decideixi si s’ha de votar contra l’actual president en funcions en cas que aquest rebutgi la principal condició d’ERC per investir-lo: que s’instauri una taula de negociació on es pugui parlar de tot. La consulta ja la demanaven fa uns mesos des del sector crític, però a diferència de llavors, quan la posició majoritària a la cúpula era donar un vot de confiança al PSOE, el viratge socialista a posicions més antagòniques ha dividit ara les opinions a la direcció i farà molt més difícil que li puguin donar suport sense res a canvi, segons ahir admetien fonts consultades.

Amb l’objectiu de consensuar una posició conjunta de l’independentisme i explorar fórmules de col·laboració al Congrés, ERC i JxCat van iniciar tot just ahir converses formals en una trobada discreta al Parlament, que es va allargar poc més d’una hora i va acabar amb pocs avenços. “És una primera reunió de moltes que vindran per a una posició conjunta”, es limitava a dir, a la sortida, la líder de JxCat a Madrid, Laura Borràs. “Les posicions són molt clares i seguirem parlant”, apuntava lacònicament la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta.

Amb ella no hi va ser el líder al Congrés, Gabriel Rufián, però sí la número 2 al Congrés, Carolina Telechea, i el diputat al Parlament Josep Maria Jové, mentre que a Borràs l’acompanyaven el senador Josep Lluís Cleries i el president del grup parlamentari, Albert Batet. Les dues parts no tenen pressa a tancar un acord, i van decidir tornar-se a trobar la setmana vinent. Això sí, uns i altres es mantenen ara en el no a la investidura, la primera de les grans decisions que han d’afrontar. Ja es veurà si junts...

Segons fonts properes, en la reunió es van plantejar els punts de partida de cada grup. ERC, així, va posar sobre la taula la proposta que ja va explicar dilluns: que es convoqui una mesa de negociació d’igual a igual amb el govern espanyol, on es pugui parlar sense condicions i amb garanties de compliment per una “solució democràtica” al conflicte. JxCat, en canvi, situa la base en la declaració signada fa unes setmanes a la Llotja de Mar, que parla de drets, amnistia i autodeterminació, i on no tan sols ja hi havia els tres grups independentistes catalans sinó també altres de la resta de l’Estat, com Bildu i el BNG, a qui així es podria intentar ampliar el radi d’acció conjunta al Congrés. JxCat i la CUP ja van mantenir dilluns una primera reunió, i ara han de seguir parlant. En canvi, ERC i la CUP no s’han vist encara.

Els sindicats pressionen pel sí

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, va pressionar ahir els grups independentistes, i sobretot ERC, perquè en les properes setmanes facilitin la investidura de Pedro Sánchez per “obrir les portes de les llibertats democràtiques i tancar les del retorn d’una Espanya uniforme i excloent de les diversitats”, segons va dir en un esmorzar de Fòrum Europa. Pacheco també va advocar, arran de l’informe d’Amnistia Internacional, per la llibertat dels polítics condemnats, per “justícia” i perquè poden ser “interlocutors necessaris” per resoldre el conflicte. El seu homòleg a la UGT, Camil Ros, també va dir ahir que veu “imprescindible” que JxCat i ERC tinguin “les converses necessàries” amb PSOE i Podem per investir Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.