El govern recorrerà contra el vet del TSJC a les tres noves delegacions exteriors
El conseller Bosch troba “inaudit” que les acusin de perjudicar Espanya quan ni les de l’Argentina, Mèxic o Tunísia han obert
Ho veu el pitjor atac des del 155
El govern de la Generalitat recorrerà contra la decisió que ha pres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de suspendre cautelarment els tres decrets de la Generalitat del mes de juny per crear delegacions a l’Argentina, Mèxic i Tunísia, atenent les demandes del Ministeri d’Exteriors espanyol el mes passat. La nova ingerència del govern espanyol en l’autonomia exterior dela Generalitat, que ja es remunta a l’anterior govern del PP i que es va reprendre quan Josep Borrell va accedir al Ministeri d’Exteriors, topa amb el ferm propòsit de l’executiu català de mantenir l’acció exterior que ha tornat a desplegar un cop va deixar d’aplicar-se l’article 155 i el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, al càrrec des de fa un any, ja va assegurar ahir que no acceptaran que s’ordeni aquest tancament cautelar; el va qualificar d’un “atac a la llibertat d’expressió” i hi va afegir, precisament, que “és el pitjor atac al govern de Catalunya des de l’aplicació del 155”. Una afirmació que també va compartir el president de la Generalitat ahir al matí, durant la sessió de control al Parlament, deixant clar que, juntament amb el decret digital, són “dos dels pitjors atacs als nostres drets i sobirania des del 155”.
El ministeri espanyol va presentar el recurs en considerar que l’activitat de les oficines és “nociva per als interessos de l’Estat” i, en paraules de l’advocacia de l’Estat, argumenta que “amb caràcter general” les delegacions de la Generalitat a l’exterior han fet “sistemàticament actuacions contràries a l’ordenament vigent” i “als principis d’unitat d’acció a l’exterior, lleialtat institucional, coordinació i cooperació i de servei a l’interès general”. Per això considera que tenen un “paper ben definit dins del pla secessionista” i que és de preveure que amb aquestes noves que s’han d’obrir “es persisteix” en aquesta voluntat i seguiran “una línia d’actuació similar”. En l’aspecte tècnic, argumenta que la Generalitat no va esperar a “l’emissió dels corresponents informes preceptius” dels ministeris d’Exteriors i Hisenda abans de l’aprovació dels decrets de creació de les noves delegacions.
La decisió es coneix just quan Borrell deixarà el ministeri per assumir diumenge el càrrec d’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, i Margarida Robles assumirà la responsabilitat en funcions fins que no es constitueixi nou govern. Bosch va qualificar el tancament cautelar amb l’argument que perjudiquen la imatge d’Espanya d’“inacceptable”, “quan ni tan sols han començat”, tot i tenir delegats ja nomenats . I hi va afegir que era una decisió “inaudita” que “es prejutgin intencions” a aquestes delegacions quan “acaben de ser creades i no han tingut temps”. El conseller va reiterar que les defensaran perquè són “legals, legítimes” i aprovades per llei.