Aval a l’equip de Von der Leyen
El Parlament Europeu ratifica la nova Comissió amb un ampli suport de populars, socialistes i liberals
Borrell enceta diumenge el seu mandat d’alt representant i serà rellevat a Madrid per Margarita Robles
Ampli consens a l’eurocambra per engegar ja el nou executiu europeu liderat per Ursula von der Leyen. L’alemanya i el seu equip van obtenir ahir amb comoditat l’aval parlamentari i podran començar a treballar a partir d’aquest diumenge. La nova Comissió Europea (CE), més variada políticament i paritària, tindrà el clima i la digitalització de l’economia com a màximes prioritats per rellançar un projecte europeu estancat en els darrers anys pel bloqueig causat pel Brexit.
Els recels inicials dels grups polítics europeus envers Von der Leyen per no haver passat per les urnes es van dissipar pràcticament gràcies al repartiment del pastís executiu. Amb una cambra més políticament fragmentada que mai, la nova CE ha quedat en mans dels tres grans partits: populars, socialistes i liberals. Fins i tot, han fet un petit regal als ecologistes cedint una cadira a un jove lituà de 28 anys.
Aquest equilibri de poders va facilitar la votació d’ahir sobre l’executiu en bloc. Si bé la presidenta va obtenir un dèbil suport al juliol amb 384 vots de confiança, el seu equip en conjunt va aconseguir ahir una àmplia majoria de 461 vots, provinents principalment de populars, socialistes i liberals. Només 157 eurodiputats hi van votar en contra, en gran part de l’Esquerra Alternativa i els ultres d’Identitat i Democràcia. Els ecologistes es van abstenir, però alguns membres van ignorar les directrius del grup i van votar-hi a favor, com ara els nacionalistes escocesos, o en contra, com ara els comuns i Esquerra Republicana.
Així, Von der Leyen ja pot prendre el relleu de Jean-Claude Juncker a Brussel·les aquest diumenge. Una Comissió “geopolítica” que pretén accelerar la lluita contra la crisi climàtica, però fer-ho de manera “inclusiva” per evitar el rebuig popular. “Protegir el nostre clima és una qüestió existencial per a Europa i el món”, va remarcar durant el debat de presentació previ a la votació.
L’altre pilar polític serà l’econòmic amb el focus posat en la digitalització, la transformació tecnològica i la competitivitat d’un bloc europeu vulnerable a la guerra comercial declarada pel president dels EUA, Donald Trump.
Pilars del nou executiu
Precisament, els dos plats principals del seu programa polític, els cuinaran els pesos forts del seu executiu, els vicepresidents executius Frans Timmermans, Margrethe Vestager i Valdis Dombrovskis. L’holandès liderarà el Pacte Verd Europeu, mentre que la danesa serà al capdavant de la política digital i, a més, eurocomissària de Competència. El letó liderarà els afers econòmics i també serà comissari de Serveis Financers. A la Comissió que engegarà diumenge amb 12 dones i 15 homes encarregats d’impulsar i aplicar les polítiques europees dels pròxims cinc anys no hi haurà, almenys de moment, cap britànic. El Regne Unit no ha volgut col·locar ningú perquè està en campanya electoral i ha forçat la CE a iniciar un procediment d’infracció per curar-se en salut i evitar crítiques de legitimitat.
La votació d’ahir també va ratificar el socialista Josep Borrell, que ja pot fer les maletes per anar a Brussel·les.
Amb 72 anys, el català començarà diumenge la seva nova feina com a responsable de la diplomàcia europea a tot el món i ocuparà el despatx al Servei d’Acció Exterior de la UE, que casualment és just davant de les oficines de la delegació de Catalunya.
Agafarà el testimoni de la italiana Federica Mogherini, que ha destacat en el càrrec pels seus dots diplomàtics i comunicatius, però que ha estat poc valorada a les capitals. Borrell aposta per “utilitzar el llenguatge del poder” en l’acció exterior europea per evitar que el Vell Continent quedi empetitit enmig de la confrontació entre els EUA i la Xina. Tanmateix, arriba a Brussel·les amb recels per la posició que ha defensat els darrers anys com a ministre espanyol respecte a Kosova, Veneçuela i Palestina.
Amb la marxa de Borrell, l’actual ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, el substituirà temporalment com a responsable d’Afers Estrangers a partir d’aquest divendres.
LES XIFRES
Brussel·les du l’Estat als tribunals
Natàlia Segura RaventósL’Estat espanyol no només incompleix nombroses directives europees, sinó que a més posa traves als ciutadans per reclamar compensacions quan ho fa. Això és el que Brussel·les va denunciar ahir portant el cas als tribunals en vista del poc interès manifestat pel govern espanyol per revertir la situació aquests darrers dos anys. La Comissió Europea critica que les autoritats espanyoles dificulten l’accés a indemnitzacions quan l’Estat se salta les lleis europees.
Per l’executiu europeu, Madrid està violant “el principi d’efectivitat” perquè les “condicions” que estableix la legislació espanyola fan “excessivament difícil” reclamar indemnitzacions a l’Estat quan s’incompleix una normativa europea.
En canvi, és més fàcil ser compensat quan l’Estat no respecta la Constitució Espanyola. Un fet que també lamenta la Comissió en constatar una manca d’“equivalència” entre el dret europeu i l’espanyol.