Política

ERC tanca un acord amb el PSOE, pendent d’aval dijous

Pacta una mesa de negociació entre governs i convoca la militància perquè doni llum verd a la investidura de Sánchez

La direcció s’hi mostra escèptica, però creu que “val la pena” apostar per la via política

Primer pas d’ERC per permetre la investidura de Pedro Sánchez amb l’arribada del 2020. L’executiva va convocar ahir el consell nacional del partit el dia 2 de gener a la tarda per tal de validar una abstenció dels diputats republicans al Congrés i fer possible així el primer govern de coalició a Espanya.

La decisió arriba després que els republicans hagin “tancat”, en paraules de la portaveu Marta Vilalta, un acord amb el PSOE que, en espera de més detalls, inclou una mesa de negociació entre els dos governs per buscar una sortida al conflicte polític. També s’ha analitzat el contingut de l’informe de l’advocacia de l’Estat, fet públic ahir al matí, en què demana al Tribunal Suprem l’alliberament del líder dels republicans, Oriol Junqueras, perquè es pugui acreditar com a eurodiputat, tot i que al mateix temps reclama al president del tribunal, Manuel Marchena, que tramiti al més aviat possible la suspensió de la immunitat del diputat electe.

Amb aquest informe sobre la taula, la reunió de l’executiva d’ERC es produïa ahir a les cinc de la tarda, a la mateixa hora que els líders del PSOE i Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, detallaven el programa de govern. Un calendari mil·limetrat que hauria de permetre convocar un ple d’investidura la setmana que ve i que es va acabar de bastir divendres passat després de la reactivació de les negociacions entre el PSOE i ERC per intentar arribar a un acord d’investidura.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va ser l’encarregada ahir d’anunciar la decisió de l’executiva i un primer esbós de l’acord amb el PSOE, en espera que els negociadors d’ERC l’expliquin a la militància dijous a la tarda en el consell nacional, màxim òrgan de decisió.

Pel que fa al resultat de les negociacions, Vilalta admetia ahir que els republicans es mantenen “escèptics”, però pensen que és una “oportunitat” que han d’aprofitar. “És imprescindible activar la via política, i un nou engany podria ser definitiu per acabar de convèncer aquells ciutadans que ara no creuen en la república com a millor via”, hi afegia la republicana. Per aquest motiu, l’executiva dels republicans va tancar ahir l’acord amb el PSOE que permetrà la investidura de Pedro Sánchez sempre que la militància el ratifiqui dijous. En aquest cas, el vot dels diputats d’ERC seria una abstenció. “Només ho podrem comprovar si ho intentem”, confessava la portaveu.

Vilalta va defensar un acord que s’adiu amb el programa electoral d’ERC, que demanava disposar de prou força per aconseguir una mesa de negociació entre governs, no entre partits, i que implica el reconeixement que hi ha un conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. Per Vilalta, aquesta mesa és l’espai on es podran tractar els grans consensos i on es podrà reivindicar la voluntat del país. “Estem intentant trobar la fórmula al Sit and talk”, afirmava. “I posar les bases per a la via del diàleg i per a una solució democràtica que fa molt temps que no es produeix”, reblava.

Pel que fa a les al·legacions de l’advocacia de l’Estat, Vilalta va evitar aprofundir-hi i va assegurar que del que es tracta és de complir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. “Les sentències no es negocien, s’apliquen”, asseverava. De moment, l’informe avala la immunitat de Junqueras, però caldrà veure quina és la decisió final, que correspon al Suprem i que no arribarà fins al 7 de gener. Abans, però, es podria donar el cas que la Junta Electoral, el dia 3, disposi ja de la immunitat de Junqueras, la qual cosa podria sacsejar aquest incipient acord o fer variar les dates de la investidura, que previsiblement avui quedaran confirmades per la presidència de la mesa del Congrés.

LES FRASES

Pensem que val la pena intentar activar una via política entre els dos governs que fa molt de temps que no es produeix
Som escèptics, però és una oportunitat que hem d’aprofitar
Marta Vilalta
diputada i portaveu d’erc

Els advocats, crítics amb l’informe de l’advocacia

L’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde, va lamentar ahir que, amb el seu informe davant del Tribunal Suprem sobre la immunitat del líder d’ERC, l’advocacia de l’Estat “perd una bona oportunitat per defensar plenament la immunitat davant de qualsevol actuació judicial, cosa que implica la nul·litat de la condemna”. Tot i així, admet que l’advocacia “assumeix que Junqueras ha de ser alliberat sense cap restricció i ha de poder exercir les seves funcions en plena llibertat com a eurodiputat que és”. De fet, segons ell, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va ordenar, amb la doctrina Junqueras, “protegir les institucions europees i els drets dels electors” i, per fer-ho, assenyala Van den Eynde, és “essencial garantir la immunitat”.

D’altra banda, l’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, va ser molt més crític amb l’informe, ja que, assegura, trasllada la decisió sobre la immunitat de Junqueras a la Junta Electoral, que es podria pronunciar en la trobada del dia 3 de gener. Segons Boye, seria la Junta Electoral la que podria declarar l’anul·lació del mandat com a diputat del Parlament Europeu i, en aquest cas, el Suprem ho tindria més fàcil per no alliberar Junqueras o fins i tot per no demanar el suplicatori a l’eurocambra. La possibilitat que sigui la Junta Electoral la que acabi inhabilitant Junqueras també la veu factible l’advocat Jordi Nieva, que considera que la sentència del Suprem és anul·lable per la vulneració del dret de participació política de Junqueras. Nieva indica que la sentència no hauria d’haver estat dictada sense l’autorització del Parlament Europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.