Política

El Congrés amonesta Trump

La Cambra de Representants es planteja limitar els poders de guerra del president a l’Iran

El cap de la Casa Blanca assegura que el general iranià planejava fer esclatar l’ambaixada dels Estats Units a Bagdad

La Cam­bra de Repre­sen­tants dels EUA va sot­me­tre ahir a votació una reso­lució per limi­tar els poders del pre­si­dent nord-ame­ricà, Donald Trump, d’empren­dre acci­ons mili­tars con­tra l’Iran com ara l’atac de diven­dres pas­sat a l’Iraq que va matar el gene­ral iranià Qas­sem Solei­mani. A l’hora de tan­car aquesta edició encara s’estava fent el debat, que es pre­veia que aca­ba­ria amb l’apro­vació de la reso­lució.

“Els mem­bres del Congrés tenen dub­tes greus i urgents sobre la decisió de l’admi­nis­tració d’embran­car-se en hos­ti­li­tats amb l’Iran”, va dir la pre­si­denta de la cam­bra baixa dels EUA, Nancy Pelosi. “El Congrés insta el pre­si­dent a dei­xar d’uti­lit­zar l’exèrcit nord-ame­ricà per ini­ciar hos­ti­li­tats a l’Iran o con­tra l’Iran o qual­se­vol part del seu govern o el seu exèrcit”, tret que el Congrés declari la guerra a aquest país o aprovi lleis que auto­rit­zin l’ús de la força per evi­tar un atac als Estats Units o a les seves for­ces, diu la reso­lució.

La votació a la Cam­bra de Repre­sen­tants arriba l’endemà que el govern informés els con­gres­sis­tes de les seves acci­ons a l’Iran. Les expli­ca­ci­ons no van convèncer ni els demòcra­tes ni almenys dos legis­la­dors repu­bli­cans, que van asse­gu­rar que el govern no els va apor­tar prou pro­ves que demos­tres­sin que Solei­mani era una amenaça immi­nent per als EUA que obligués a dur a terme l’atac.

Arran d’aques­tes mos­tres d’escep­ti­cisme, Trump va deci­dir donar expli­ca­ci­ons sobre l’ope­ració i va infor­mar que va deci­dir matar Solei­mani perquè l’Iran pla­ne­java fer escla­tar l’ambai­xada nord-ame­ri­cana a l’Iraq. “Hem enxam­pat un mons­tre total i l’hem eli­mi­nat i això hau­ria d’haver pas­sat fa temps. Ho hem fet perquè [els ira­ni­ans] volien fer escla­tar l’ambai­xada”. Trump hi va afe­gir que “Solei­mani tenia més d’una ambai­xada en con­cret en ment” per a un pos­si­ble atac. Poc abans, el vice­pre­si­dent, Mike Pence, havia jus­ti­fi­cat l’atac amb l’argu­ment que el gene­ral iranià “viat­java per la regió fent plans per ata­car per­so­nal nord-ame­ricà.

Demòcra­tes i repu­bli­cans no es posen d’acord sobre les con­seqüències legals de la votació a la cam­bra baixa. El par­tit de Trump asse­gura que la pro­po­sició –una reso­lució espe­cial que no neces­sita la sig­na­tura del pre­si­dent– no té valor legal. Els demòcra­tes, en canvi, sos­te­nen que, d’acord amb la llei de poders de guerra del 1973, el text serà vin­cu­lant si també l’aprova el Senat.

Els repu­bli­cans tenen una majo­ria ajus­tada a la cam­bra alta (53 con­gres­sis­tes per 47 els demòcra­tes) i, de moment, ja hi ha dos sena­dors del par­tit de Trump que s’han pro­nun­ciat a favor de la reso­lució apro­vada ahir a la Cam­bra de Repre­sen­tants, la qual cosa con­ver­teix en incert el resul­tat de la votació a la cam­bra alta.

Al marge del desen­llaç d’aquesta pro­po­sició i de les con­seqüències legals que com­porti, la nova bata­lla al Capi­toli suposa un epi­sodi més de la pugna que el pre­si­dent ha man­tin­gut, durant tota la legis­la­tura, amb el poder judi­cial. Trump no va con­sul­tar els líders del Capi­toli abans de dur a terme l’atac con­tra Solei­mani i no va ser fins després que va enviar una noti­fi­cació al Congrés en què expli­cava els argu­ments. La mis­siva, a més, era clas­si­fi­cada.

A banda de les pug­nes a l’inte­rior dels EUA, l’assas­si­nat de Solei­mani ha pro­vo­cat una tem­pesta diplomàtica al Pròxim Ori­ent, que, de moment, no sem­bla que s’hagi de tra­duir en una guerra. Trump ha optat per res­pon­dre a l’atac de represàlia iranià a una base mili­tar nord-ame­ri­cana a l’Iraq amb més san­ci­ons a Tehe­ran i no amb un nou raid mili­tar.

Segons el coman­dant de la Força Aero­es­pa­cial de la Guàrdia Revo­lu­cionària ira­ni­ana, Amir Ali Haji­za­deh, l’Iran no pre­te­nia cau­sar bai­xes amb l’atac a una base a l’Iraq, però asse­gura que n’hi va haver “dese­nes”, una versió que con­trasta amb la de Trump, que dime­cres va asse­gu­rar que no hi havia hagut morts. Haji­za­deh va expli­car que podrien haver dis­se­nyat l’ope­ració perquè hi hagués 500 morts, però se’n van estar i van dis­pa­rar tretze míssils, tot i que en tenien pre­pa­rats cen­te­nars. Segons el coman­dant, la intenció era “col­pe­jar la maquinària mili­tar de l’ene­mic”.

LES FRASES

L’atac a Soleimani va ser provocador i desproporcionat
Nancy Pelosi
presidenta de la cambra de representants dels eua
Hem enxampat un monstre total i l’hem eliminat
Donald Trump
president dels estats units

Crida de Guterres a evitar la guerra

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va fer ahir una crida a la pau davant els quinze membres del Consell de Seguretat de l’ONU, davant les “agitacions” amb les quals ha arrencat el nou any i els conflictes que venen de llarg. “La guerra mai és inevitable, és una qüestió d’elecció i, sovint, és producte d’errors de càlcul”, va dir Gutérres en el seu missatge als membres del màxim òrgan de l’ONU.

En un discurs amb motiu d’una reunió dedicada al manteniment de la pau i la Carta de les Nacions Unides, el secretari general va alertar que “les tensions geopolítiques han assolit nivells perillosos, més recentment al golf Pèrsic, igual que les tensions militars tradicionals”. El secretari general va demanar que es tornés a l’essència i els fonaments de la carta perquè, segons va dir, els seus principis han salvat vides i han promogut l’avanç econòmic i el progrés social, a més d’evitar que el món es dirigís cap a una altra guerra mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.