Més de 200 persones reclamen a Tortosa la vegueria de l'Ebre
El conseller Ausàs sosté que serà viable econòmicament i reclama unitat
«Volem la vegueria de l'Ebre i la volem ara.» Així de contundent va ser el delegat del govern a les Terres de l'Ebre en l'acte d'ahir al vespre a l'auditori de Tortosa. «Cal que per sobre de les discrepàncies sapiguem fer pinya. No és l'hora dels tacticismes polítics de curt termini. No és l'hora de posar l'accent en la diferència. És l'hora de la unitat i de la responsabilitat històrica», va dir Salvadó, buscant la complicitat de la resta de partits per aconseguir que el Congrés dels Diputats modifique la llei orgànica de règim electoral general, un pas imprescindible perquè la vegueria de l'Ebre sigui realitat. També el conseller Ausàs va fer una crida a la unitat. «La vegueria de l'Ebre fa molts anys que s'hauria d'haver constituït i la crisi no ha d'afectar aquest projecte perquè crear la vegueria no suposarà més recursos econòmics, sinó que suposarà simplificar l'administració», va dir Ausàs.
L'acte de reivindicació de la vegueria va reunir principalment alcaldes i càrrecs institucionals del PSC i ERC, tot i que també d'altres partits, com ara l'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, i el d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs (no hi va assistir l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré). Agents econòmics i socials de l'Ebre també hi van assistir, com per exemple el vicepresident de la Cambra de Comerç de Tortosa, un ens que podrà ampliar el seu àmbit a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta amb la nova divisió territorial, i el president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre.
Per la seua banda, Bel va mostrar la seua preocupació per la falta de finançament de la futura vegueria, tot i que va voler deixar clar que a l'Ebre hi ha «consens». El tema de la futura seu institucional, que Amposta reclama, no es va posar sobre la taula, i només el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, el republicà Bernat Pellissa, va demanar a Tortosa i Amposta que «exerceixen el lideratge» i facin de «motor» del territori.
Reconeixement al CITE
L'acte d'ahir també va servir per fer un reconeixement als dotze membres del primer comitè executiu intercomarcal de les Terres de l'Ebre (CITE), nomenats per decret pel president Tarradellas el desembre del 1978. «Van ser pioners, van obrir el solc que després hem continuat llaurant», va assenyalar Salvadó. Amb tot, el delegat del govern va admetre que el CITE va ser un organisme que va «fracassar». «Les divisions internes entre les diferents comarques, el minitransvasament de l'Ebre i la manca de prioritat del govern van acabar fent desaparèixer l'organisme pocs anys després», va dir Salvadó.