Política

A la feina, després de les vacances de Pasqua

Dimarts es viurà el retorn al 15 de març amb la incorporació de l’economia no essencial que no pot teletreballar

Avui expira el permís retribuït recuperable

L’Estat flexibilitza 80.000 contractacions d’immigrants i d’aturats al camp

Adif restablirà dimarts la línia de Tarragona a Lleida, malmesa per la riuada de l’octubre

Dimarts que ve els rellotges tornaran al 15 de març. Tot i que els rellotges ja es van adaptar a l’horari estiuenc avançant una hora la nit del 28 al 29 de març, després de les vacances de Pasqua es viurà un retorn al dia a dia que es va interrompre el 15 de març, amb l’entrada en vigor del primigeni estat d’alarma aprovat per Pedro Sánchez en cap de setmana per l’esclat de contagis de Covid-19. Mentre que avui ja expira el nou permís retribuït recuperable –formalment, és el dia 9 d’abril, que és dijous sant–, Catalunya es prepara per afrontar a partir de dimarts –dilluns a les comunitats on no és festiu– l’examen de la reculada amb la reincorporació de l’economia no essencial que no pot teletreballar. “En les reunions del govern amb el diàleg social, el més urgent i immediat era la recuperació de l’activitat laboral un cop passat el permís retribuït recuperable i que es reincorporin a la feina els treballadors que durant dues setmanes han estat a casa perquè no eren treballadors d’activitats definides com a essencials”, avisa la portaveu María Jesús Montero.

Tot i que durant el dia d’ahir hi va haver certa confusió per la possible pròrroga del permís retribuït recuperable, el Ministeri de Treball de Yolanda Díaz aclaria que no és així i que es manté la finestra inicial del 27 de març al 9 d’abril. Tot i que l’atzar ha fet coincidir els dies de confinament extrem amb la Setmana Santa, el cert és que Sánchez ha aprofitat l’ocasió per compassar la “desescalada” o “desconfinament” amb el retorn dels dies feiners. “S’intentarà recuperar la normalitat laboral amb prudència i cautela”, prevenia Montero.

L’element més visible de la represa serà el transport públic. Adif, per exemple, restablirà dimarts la circulació ferroviària a la línia d’ample convencional Lleida-Valls-Tarragona-Barcelona una vegada enllestides les obres de reposició de les infraestructures i instal·lacions greument afectades pel temporal DANA dels dies 22 i 23 d’octubre.

Risc de nous contagis?

Quant al xoc entre la salut i l’economia després de Pasqua, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, admet que no es pot descartar un rebrot de contagis des de dimarts que obligui a endurir les mesures de nou. “De certeses absolutes, mai n’hi ha hagut ni n’hi haurà”, avisa Illa. “Podrien ser necessàries mesures que ens retornin a escenaris anteriors; no es pot descartar res. Treballem sempre amb l’escenari que, gràcies al compliment exemplar de les mesures, anem superant etapes, però no es pot descartar res”, avisa.

En l’afany d’ajudar el camp per la falta de mà d’obra, el Ministeri d’Agricultura de Luis Planas flexibilitza ara la contractació d’entre 75.000 i 80.000 treballadors dins del col·lectiu dels immigrants –també afecta els que tinguin un permís de treball vençut o que venci en el període comprès entre la declaració de l’estat d’alarma i el 30 de juny del 2020– i dels aturats, als quals es permet continuar cobrant la prestació d’atur.

LA DATA

14.04.20
Dimarts que ve, després de les vacances de Pasqua, seria el primer dia feiner per als sectors no essencials.

LA FRASE

S’intentarà recuperar la normalitat laboral amb prudència i cautela
María Jesús Montero
ministra portaveu de l’estat

La Cambra no vol una renda mínima massiva

El president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, troba recomanable una renda mínima per a tots els autònoms que hagin registrat una caiguda de la facturació a zero. La Cambra, però, no és partidària d’implantar una renda mínima universal i “massiva” a tota la població com la que Pablo Iglesias i els ministres d’Unides Podem defensen en el si del govern de Pedro Sánchez. El catedràtic Guillem López Casasnovas, membre del consell assessor de la Cambra, defensa rendes selectives dirigides als grups de població “fràgil”, ja que amb la renda universal podria ser “pitjor el remei que la malaltia”. Fins ara el Consell de Ministres ho ha debatut i prou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.