Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Ara, aliments de proximitat
És en dies d’extrema dificultat com els que vivim quan es demostra la grandesa de la nostra gent. Vull agrair la feina dels milers de persones que continuen treballant dia a dia, tot i la situació excepcional, per garantir alimentació suficient i de qualitat per a tothom. Mai estarem prou agraïts als professionals sanitaris, treballadors socials, equips d’emergència i a tots els que estan treballant per mitigar les conseqüències del coronavirus. Però des d’aquest espai vull reivindicar molt especialment la tasca de la pagesia i del sector agroalimentari en general per proveir-nos d’aliments. Des de les ramaderes i les pageses fins als botiguers, als caixers i caixeres de supermercats o els reposadors... Del camp a la taula. De les cooperatives o la indústria agroalimentària a la distribució comercial. Tanta i tanta gent que treballa aquests dies en condicions molt difícils perquè no ens falti el plat a taula.
Des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació treballem aquests dies en contacte permanent amb els diferents sectors de la cadena agroalimentària perquè no falti cap producte de primera necessitat. Vull fer una menció especial de la gent de la mar. Molts pescadors no poden treballar per la dificultat de mantenir la distància social en espais tan petits com les embarcacions. Des del govern de la Generalitat hem donat suport a la flota pesquera que ha decidit aturar l’activitat i hem vetllat perquè es poguessin acollir als ERTO atenent a causes sanitàries de força major.
El Departament d’Agricultura prepara ajudes concretes per als sectors més afectats per la crisi del coronavirus. Estem treballant molt intensament amb les organitzacions agràries, les cooperatives i els alcaldes i alcaldesses per garantir que hi haurà treballadors suficients per a la campanya de la fruita, i que podran treballar amb seguretat, tot i les restriccions de l’alerta sanitària.
Tindrem temps per valorar tot el que en podem aprendre com a societat, d’aquesta greu crisi. Però hi ha una cosa clara: hem de retornar a la nostra pagesia tot el que aquests dies està fent per nosaltres. Comprem amb responsabilitat: ara més que mai, prioritzem el comerç local i el producte de proximitat.