Netanyahu afirma que annexionarà part de Cisjordània en dos mesos
El primer ministre considera que el pla de pau de Trump reconeix la sobirania d’Israel sobre tota Judea i Samaria
La comunitat critica els plans del nou govern
El primer ministre israelià, Benjamí Netanyahu, s’ha mostrat “confiat” aquest diumenge de poder annexionar parts de Cisjordània ocupada en dos mesos, en el marc de la proposta de pau dels Estats Units, segons ha indicat en un missatge gravat per a un grup evangèlic nord-americà.
“Fa tres mesos, el pla de pau de [Donald] Trump va reconèixer el dret d’Israel sobre tota la Judea i Samaria (Cisjordània) i el president Trump va prometre reconèixer la sobirania israeliana sobre les comunitats jueves allà i a la Vall del Jordà”, ha recordat Netanyahu. “En un parell de mesos, confio que aquesta promesa serà honorada i que podrem celebrar un altre moment històric a la història del sionisme”.
Encara que el pla nord-americà popularment conegut com l’Acord del Segle sí que preveu l’annexió de les colònies en territori cisjordà i coincideix amb moltes de les posicions del govern de Netanyahu, el seu text no reconeix el dret d’Israel sobre tota Cisjordània.
Fins a l’arribada de Donald Trump al poder, la Casa Blanca reconeixia Cisjordània com a territori palestí ocupat, en el qual havia de crear-se el futur Estat de Palestina, i considerava els assentaments jueus en la zona com a il·legítims.
El missatge de Netanyahu arriba menys d’una setmana després de la signatura d’un acord a Israel per a un Executiu d’unitat entre Netanyahu i el centrista Beny Gantz. Durant els pròxims sis mesos, aquest “govern d’emergència nacional” només podrà prendre mesures vinculades a la lluita contra el coronavirus i l’annexió de territoris a Cisjordània.
La comunitat internacional ha reaccionat amb severitat els últims dies en conèixer la intenció d’Israel d’avançar unilateralment cap a l’annexió de Cisjordània. França, el Regne Unit i Alemanya han estat alguns dels països que han qüestionat la decisió. L’enviat de de Nacions Unides per a l’Orient Mitjà, Nickolay Mladenov, ha descrit el pla de Netanyahu com “una creixent amenaça” per a la pau a la regió.
El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha advertit aquesta setmana dels perills que suposaria l’annexió. Segons l’exministre espanyol, “constituiria una seriosa violació a la llei internacional”. Borrell ha reiterat la posició de la Unió Europea de no reconèixer la sobirania d’Israel sobre els territoris ocupats des de 1967.
Hanán Ashrawi, membre del Comitè Executiu de l’OLP, ha agraït avui les declaracions de la comunitat internacional contra l’annexió. Ashrawi ha instat a “prendre mesures concretes i preventives” per a “restaurar la rellevància i efectivitat de la responsabilitat internacional”.
El pacte entre Netanyahu i Gantz, signat dilluns passat, estipula l’1 de juliol d’aquest any com la data per portar la qüestió de l’annexió de Cisjordània al Parlament.
Aquest iniciativa necessitarà l’aval dels Estats Units, que sembla garantit després d’una declaració aquesta setmana del secretari d’Estat, Mike Pompeo, en suport al pacte pel qual es formarà el nou executiu.