Comença el procés perquè Catalunya exerceixi el dret a l'autodeterminació
La mesa del Parlament accepta a tràmit una iniciativa popular perquè es convoqui un referèndum sobre la independència
Queda inaugurada la llei de consultes. El tripartit es va dividir ahir a la mesa del Parlament i va votar diferentment l'admissió a tràmit de la iniciativa popular impulsada per 600 persones, amb el convergent Alfons López Tena i el republicà Uriel Bertran com a cares visibles. ERC i ICV-EUiA van votar-hi a favor juntament amb CDC i UDC, d'acord amb un informe jurídic dels lletrats del Parlament que avala la legalitat de la proposta del tàndem Bertran-López Tena i que desaconsella l'admissió d'una segona iniciativa amb un propòsit semblant sorgida de l'òrbita de Reagrupament.
Ràpidament, el PSC –que va votar a favor de la llei de consultes– i el PP van anunciar que portaran la iniciativa al Consell de Garanties Estatutàries, amb l'argument que la qüestió queda fora de les competències de la Generalitat. Aquesta convergència a l'hora de rebutjar la iniciativa va portar ahir els promotors a afirmar que socialistes i populars s'uneixen, com passa al País Basc, quan es tracta d'abordar «el futur de les nacions».
És la primera iniciativa que es presenta a l'empara de la llei de consultes. Amb tota solemnitat i per la transcendència del moment, l'artífex d'aquesta norma, ERC, va declarar obert un procés «irreversible». El president del partit, Joan Puigcercós, va assegurar que el referèndum oficial és la resposta als recursos contra l'Estatut: «Contra el Constitucional, referèndum; contra el centralisme, democràcia.» El partit s'abocarà en la recollida de signatures per mitjà dels militants i simpatitzants, i té previst prioritzar aquesta tasca «fins i tot al davant de l'activitat electoral», pel fet que coincideix plenament amb el seu projecte.
Socialistes i populars van carregar contra CiU proclamant que la tradició pujolista de la federació ha mort i que «ha nascut el projecte de la CiU independentista». El PSC va presentar a la mesa un informe jurídic propi que contradiu el parer dels lletrats de la cambra –«sobre qüestions jurídiques hi ha tantes opinions com lletrats»–, i va qualificar d'error l'admissió. Segons el portaveu parlamentari socialista, Miquel Iceta, «defensar l'Estatut és contradictori amb obrir la porta al referèndum». Als passadissos del Parlament, Iceta va felicitar esportivament Bertran des de la discrepància.
«Engany monumental»
Lluny de declarar-se independentista, CiU, que va votar en contra de la llei de consultes, va insinuar que s'oposarà a la iniciativa en el ple perquè «no servirà de res» si l'autorització final és de l'Estat espanyol. «S'està gestant un engany monumental», va advertir el portaveu de la federació a la cambra, Oriol Pujol, que va prometre que CiU modificarà la llei de consultes si governa la legislatura vinent, en la línia de les esmenes que va presentar durant la tramitació de la norma. La federació perseguia la regulació de les consultes populars que no siguin referèndums, és a dir, sense l'autorització de l'Estat. «La prioritat de CiU continua sent la crisi econòmica i la defensa de l'Estatut», va recordar Pujol. La federació també va posar l'accent en la «nova fractura» del tripartit.
El vot favorable de Jordi Miralles (ICV-EUiA) va ser clau a l'hora de fer decantar la balança en la mesa, però la portaveu ecosocialista, Dolors Camats, va evitar avançar si votaran a favor del referèndum a l'hemicicle quan arribi el moment. Els impulsors de la iniciativa van destacar especialment la posició ecosocialista a la mesa, venint d'un partit federalista.
MEMBRES DE LA MESA
LA PREGUNTA
LES FRASES
«La recollida de signatures més important de la història»
El notari Alfons López Tena i el diputat Uriel Bertran s'adreçaran a la mesa del Parlament perquè aclareixi un parell de punts que la llei de consultes no detalla. En primer lloc, a quina junta electoral cal presentar el model de plec per recollir les signatures –tot i que sembla evident que és l'espanyola ja que Catalunya no en té–. D'altra banda, també reclamaran que s'especifiqui quantes firmes es necessiten, atès que la llei només parla del 3% de la població, però no concreta si s'hi inclouen els estrangers amb dret a vot a les eleccions municipals. La xifra estimada fins ara són 220.000 signatures, però podrien arribar a ser només 160.000. En qualsevol cas, els impulsors esperen superar amb escreix aquestes quantitats i articular «la recollida de signatures més important de la història de Catalunya».
Bertran i López Tena no les tenen totes sobre el fet que la junta electoral no posi problemes per segellar els plecs, però no haurien d'haver-hi raons perquè posés pals a les rodes, ja que es tracta d'un mer tràmit mancat de contingut polític. Les signatures es podran començar a recollir un cop el Consell de Garanties Estatutàries es pronunciï sobre l'adequació de la iniciativa a l'Estatut, però la seva opinió és purament consultiva.
La comissió promotora esgotarà els sis mesos (ampliables a vuit) per recollir les signatures i calcula que a la primavera es podria celebrar el ple del Parlament. Entremig hi haurà les eleccions –que no han d'aturar la recollida, segons la llei–. «És molt possible que el Parlament quedi dissolt abans que tinguem el plec de signatures», va avançar Bertran. D'altra banda, el dia 10 d'abril de l'any que ve hi ha convocada la consulta popular a Barcelona, i el mes següent se celebraran els comicis municipals. López Tena i Bertran es van manifestar en termes similars a l'hora de valorar el vot negatiu de socialistes i populars. El primer va alertar de «la ideologia espanyolista i antidemocràtica del PSOE i PP» i el segon va lamentar que «han prioritzat la seva ideologia unionista a l'estrictament democràtica». «Estan intentant que la gent no pugui votar», van resumir.
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 09-06-2010, Pàgina 12
- El Punt. Barcelona 09-06-2010, Pàgina 12
- El Punt. Camp de Tarragona 09-06-2010, Pàgina 12
- El Punt. Comarques Gironines 09-06-2010, Pàgina 12
- El Punt. Penedès 09-06-2010, Pàgina 12
- El Punt. Maresme 09-06-2010, Pàgina 12
- El Punt. Vallès Occidental 09-06-2010, Pàgina 12