Política

El Parlament insta a rescindir amb Ferrovial

El ple també va aprovar mocions per millorar el sistema educatiu i tancar CIE

El Parlament va aprovar ahir, amb el vot a favor inclòs de JxCat i ERC, una moció de la CUP que insta el govern a “rescindir de forma immediata” el contracte subscrit pel Departament de Salut el 29 de maig amb l’empresa Ferroser Servicios Auxiliares, filial de Ferrovial, per fer el seguiment de contactes positius de la Covid-19, per valor de 17,7 milions. Minuts abans, a preguntes dels comuns, la consellera Alba Vergés havia negat criteris economicistes per haver-lo signat, i havia justificat que “el sistema de salut és el que és”. “Desgraciadament no tot ho podem fer directament”, va justificar, sense aclarir a quant pujarà la indemnització a l’empresa.

Entre les diverses mocions aprovades ahir, també destaca la d’ERC que insta el govern estatal a tancar els centres d’internament d’immigrants, i a regularitzar els 150.000 irregulars que calcula que hi ha al país. Així mateix, s’hi va incloure una esmena dels comuns que insta a obrir expedient a sis agents implicats en la denúncia feta per SOS Racisme sobre una intervenció dels Mossos a Sant Feliu Sasserra i adoptar-hi mesures cautelars que “suposin, com a mínim, la retirada de funcions de treball al carrer fins que hi hagi sentència ferma”.

El ple també va aprovar gairebé senceres, després de diverses transaccions amb JxCat i ERC, dues mocions sobre el sistema educatiu del PSC i Catalunya en Comú Podem, que insten, entre altres aspectes, a destinar més recursos pressupostaris per augmentar el personal docent, a fer un pla d’acció contra la bretxa digital o a mantenir les targetes moneder als menjadors escolars a l’estiu. Durant el ple, a més, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va anunciar la propera creació d’un fons de cooperació local extraordinari per ajudar els ajuntaments, i el conseller de Territori, Damià Calvet, va anunciar, d’acord amb Economia, que s’aportaran 5 milions del fons de contingència a reforçar els ajuts al lloguer d’habitatges. El conseller va reclamar a l’Estat que dobli els 14,5 milions que hi ha destinat fins ara a Catalunya, ja que el govern va haver d’aturar les peticions perquè en 15 dies en va rebre 15.500.

Tomben l’intent de rebaixar successions

Cs i el PP es van quedar sols ahir al Parlament en l’intent de rebaixar, fins a gairebé derogar-lo, l’impost de successions i donacions. Tots els altres grups van votar a favor de l’esmena a la totalitat, i per tant no van deixar que es tramitessin sengles iniciatives que demanaven una reforma legislativa de la llei del 2010 que el regula. “És un impost discriminatori, genera desigualtats i és injust”, denunciava la líder de Cs, Lorena Roldán. “Suposa una doble tributació i desincentiva l’estalvi”, argumentava Santi Rodríguez, del PP, que suplicava, en va, que es deixés tramitar la reforma per pactar-la si convenia a la baixa. La resta de grups no ho van acceptar, i van ser molt crítics perquè els impulsors van obviar que abaixar impostos és incompatible amb la potenciació dels serveis públics i l’estat del benestar, segons el PSC. A més, van recordar que el 85% d’herències no el paguen actualment, pels mínims exempts de mig milió d’euros per exemple en la residència habitual rebuda pels fills, i que en realitat només s’apuja a les herències de més de 800.000 euros. ERC i JxCat van calcular que la proposta de Cs suposaria deixar de recaptar uns 470 dels 750 milions pressupostats enguany per l’impost, modificat a l’alça arran de l’acord amb els comuns per a l’aprovació dels comptes. A més, van negar que suposi una doble tributació, i asseguren que fomenta l’equitat, la meritocràcia i la redistribució de la riquesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.