hong kong
Rècord de participació en les primàries de les forces prodemocràcia
Bufetada a Pequín. Més de 600.000 hongkonguesos van anar a votar en les primàries que els partits prodemocràcia van celebrar el cap de setmana passat, segons van informar diumenge els organitzadors del procés electoral. Ni la calor, ni la por al contagi de la Covid-19 ni les amenaces d’infringir la nova llei de seguretat nacional imposada pel govern xinès van aconseguir dissuadir els hongkonguesos d’anar a votar. Un gest simbòlic de protesta contra la nova normativa imposada per Pequín introdueix els delictes de separatisme, subversió, terrorisme i col·lusió amb forces estrangeres amb l’objectiu de controlar l’oposició al govern de la proxinesa Carrie Lam. Pels organitzadors, l’elevada afluència –esperaven 170.000 votants– representa una bufetada a la llei de seguretat impulsada per Pequín.
La votació, que es va celebrar deu dies després de l’entrada en vigor de la llei de seguretat nacional, té com a objectiu escollir els candidats de l’oposició prodemocràtica a les eleccions al Consell Legislatiu –parlament local– del setembre que ve. Els opositors esperen aconseguir una majoria parlamentària històrica evitant dividir el vot prodemocràtic i avançar en circumscripcions funcionals per arrabassar per primera vegada el control de la cambra als seus adversaris partidaris de Pequín. Els prodemocràcits no amaguen el temor que el govern de Lam empès per Pequín desqualifiqui els candidats prodemocràtics escollits en les primàries. Si fos així, els candidats exclosos podrien escollir els seus substituts.
La situació a l’antiga colònia britànica va ser tractada ahir en la reunió que van mantenir ahir els ministres d’Afers Estrangers de la UE, els quals van abordar les possibles mesures a adoptar davant la “draconiana” llei de seguretat nacional. Brussel·les ja ha dit que la nova normativa aprovada per les autoritats xineses amenaça l’autonomia de Hong Kong, i l’alt representant de la Unió Europea per la Política Exterior, Josep Borrell, va considerar ahir que es tracta d’una llei “més draconiana del que s’esperava”.