Política

ERC sosté que les consultes proven la maduresa del país

Puigcercós acusa Artur Mas de fer marxa enrere en matèria sobiranista

El PSC titlla CiU d'“esquizofrènica”

Els més de 500.000 catalans que ja han votat a les consultes municipals sobre la independència demostren que el país està madur per abordar un referèndum nacional. És la resposta que va donar ahir el president d'ERC, Joan Puigcercós, al líder de CiU, Artur Mas, que considera que la societat catalana no és prou “madura” per exercir el dret a decidir. “Quan Esquerra empeny, CiU frena”, va indicar Puigcercós, tot recordant el pacte Mas-Zapatero sobre l'Estatut. El dirigent republicà també va posar d'exemple la Transició: “Quan el concert econòmic era possible, CiU hi va renunciar”. Per tot plegat, Puigcercós va acusar Mas de fer marxa enrere en matèria sobiranista, mantenir una actitud “paternalista” i tractar els catalans com a “menors d'edat”. Si els resultats electorals l'hi permeten, ERC, sòcia del PSC al tripartit, posarà com a condició per pactar un futur govern a la pròxima legislatura la convocatòria d'un referèndum.

Mentrestant, els socialistes van qualificar CiU d'“esquizofrènica” per haver adduït sentit d'Estat a l'hora de permetre al president José Luis Rodríguez Zapatero aprovar el pla anticrisi al Congrés i alhora haver donat el vistiplau a la tramitació al Parlament d'una iniciativa popular per un referèndum d'independència. El portaveu adjunt del PSC a la cambra, Joan Ferran, va ironitzar que el sobiranisme de la federació arriba “per fascicles”.

Qui també va carregar contra el no de Mas a un referèndum en el proper mandat va ser el líder de Reagrupament, Joan Carretero, que va advertir, en un joc de paraules, que “la fruita pot passar de verda a florida, no a madura”. “És més fàcil assolir la independència que el concert” econòmic, va augurar Carretero.

D'altra banda, el PSC i el PP van fer efectiva ahir l'amenaça de dur la iniciativa popular per un referèndum al Consell de Garanties Estatutàries, que té un mes per pronunciar-se sobre la legalitat de la proposta. Tot i això, el dictamen que emeti no serà vinculant ni tindrà conseqüències legislatives. Passats els 30 dies, els promotors –amb el tàndem Alfons López Tena i Uriel Bertran al capdavant– hauran de presentar a la junta electoral un model de plec de recollida de signatures. Un cop validat, segellat i numerat, s'obrirà un període de sis mesos per aplegar les firmes del 3% de la població.

LA FRASE

Quan ERC empeny, CiU frena i diu que Catalunya no és madura i que encara som menors d'edat
Joan Puigcercós
President d'Esquerra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alex Salmond
Exlíder de l’SNP i fundador del partit de l’Alba

“Escòcia serà independent abans de deu anys”

Londres
Narcís Llinàs
Alcalde de Llagostera (Junts)

“He vingut aquí a treballar, que és el que he fet tota la vida”

Llagostera
habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona