Política

Consultes

20-J

Madurant la sobirania

La proximitat dels comicis polaritza el debat sobre el dret a decidir La Coordinadora tanca ferides després de la duplicitat d'iniciatives populars per un referèndum El partit de Puigcercós intenta capitalitzar la seva implicació en les consultes

La coordinadora de lesconsultes destaca que
el sí a la independència té més vots que Artur Mas

El dret a decidir s'ha situat al centre del debat polític en bona part per l'existència de consultes municipals com les d'avui. Falta menys de mig any per a les eleccions i tots els partits s'ha posicionat a favor, en contra o a favor i en contra de convocar un referèndum sobre la independència en la propera legislatura. Hi ha qui creu que Catalunya no està prou madura, però en qualsevol cas hi ha en marxa una iniciativa popular perquè el simbolisme de les consultes es transformi en una cita oficial.

Entre la darrera tongada de consultes, a l'abril, i avui, hi ha hagut un canvi substancial en el procés sobiranista encetat a Arenys de Munt: l'admissió a tràmit d'una iniciativa popular (IP) per convocar un referèndum d'abast nacional per mitjà de la llei de consultes. Els votants van començar a veure sublimades les aspiracions sobiranistes. La Coordinadora Nacional per la Consulta, però, no va aconseguir anar a una per impulsar conjuntament la iniciativa, de manera que alguns integrants de l'associació van promoure una IP a títol personal i altres en van registrar una altra de diferent. Tot i això, la Coordinadora ha volgut reconduir les diferències entre el republicà Uriel Bertran i el reagrupat David Vinyals, que posteriorment han aparegut plegats en públic en diverses rodes de premsa, donant una imatge d'aparent unitat.

En qualsevol cas, la tramitació de la IP segueix endavant a l'espera que el Consell de Garanties Estatutàries emeti un dictamen sobre la seva legalitat, a instàncies del PSC i el PP. La proximitat de les eleccions ha polaritzat els partidaris i els detractors d'organitzar una consulta oficial. ERC, pare de la llei de consultes, va organitzar un tour de force davant del Parlament en presència del president de la cambra, Ernest Benach, i del diputat Bertran per significar que el partit ha tingut un paper preponderant des de diversos flancs, a la mesa del Parlament, a l'hemicicle i a la Coordinadora. Com fins ara, Esquerra s'abocarà avui al territori amb les seves primeres espases per donar suport a l'esdeveniment.

Mentrestant, CiU ha renunciat a apostar de totes totes per la independència: tot i que va permetre que prosperés la tramitació de la IP, el president de la federació, Artur Mas, no té intenció de convocar el referèndum en el pròxim mandat –si arriba a governar– perquè considera que el país no està prou madur per decidir. Aprofitant l'avinentesa, el PSC carrega contra Mas per “indefinició” i donant per mort el projecte contemporitzador de l'etapa de Jordi Pujol.

La resposta de la Coordinadora a Mas és que les consultes han mobilitzat un 19% del cens. “El sí a la independència té més vots que ell”, sosté Bertran. El diputat republicà va emmarcar l'opinió de Mas en el degotall de declaracions contràries a la iniciativa, com la de l'eurodiputat del PP Jaime Mayor Oreja, que va vincular les consultes amb la violència al País Basc: “Cada referèndum d'autodeterminació de Catalunya és un èxit més per a ETA”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.