Calvo reivindica els indults quan hi està en contra la fiscalia
Admet com a “diferent” el cas dels presos
El conseller madrileny de Justícia ho trobaria una “il·legalitat penal”
Pedro Sánchez ofereix avui a La Moncloa el seu tradicional balanç de l’any en una compareixença en què l’horitzó electoral de Catalunya i la concessió dels indults estaran en l’ordre del dia del seu discurs, però els seus ministres més pròxims li estan aplanant el camí en un dels afers que marcaran la legislatura. La vicepresidenta Carmen Calvo va reivindicar ahir la normalitat de concedir un indult, fins i tot quan hi està en contra la fiscalia, com és el cas dels presos polítics. “El dret de gràcia és un dret que tenen tots els homes i dones d’aquest país si estan complint una condemna ferma, i es pot decidir en funció del que emeten els informes o en contra del que emeten els informes, daixò al llarg de 42 anys hi ha tot tipus d’exemples per part de tots els governs dels tres partits que ja han governat”, va esgrimir Calvo.
La vicepresidenta primera se sumava ahir a TVE al ministre José Luis Ábalos, que diumenge a La Vanguardia obria la porta a aprovar els indults dient que el govern espanyol “té l’obligació moral d’alleugerir tensions”. Sánchez trepitjarà avui el terreny que li han aplanat Calvo i Ábalos, però la seva intenció és no precipitar la decisió fins que passin les eleccions catalanes del 14 de febrer per no agitar la campanya electoral i no perjudicar Miquel Iceta, que aspira a recuperar vots de Ciutadans. Si bé no accepta mai la definició de presos polítics, Calvo admet que els líders del procés són un cas “diferent”. “Que té un contingut diferent perquè aquests condemnats ho han estat per uns fets que evidentment influeixen en la política? Obvi. Però no deixen de ser uns indults que es tramitaran en els mateixos termes i amb els mateixos criteris amb què es tramiten els altres”, argumenta Calvo.
La falta de pressa amb el calendari no vol dir que Sánchez no identifiqui l’informe de la fiscalia –amb el seu al·legat polític i la seva persistent defensa de la rebel·lió– com un torcebraç. “En un informe s’hi poden col·locar moltes coses dins de les competències o fora de les que es tenen. No passa res”, va ironitzar la vicepresidenta sobre el biaix polític d’uns fiscals que desafien fins i tot Manuel Marchena insistint que ells veuen “elements típics de la rebel·lió” on el jutge ha condemnat per sedició.
En el PP, el portaveu José Luis Martínez Almeida sospita que els indults als presos estan “madurats” i el conseller de Justícia de Madrid, Enrique López, va més enllà. “Si es concedissin aquests indults, a més d’estar contrariant clarament la llei de l’indult i la finalitat de l’indult, s’estaria vorejant la il·legalitat no només administrativa, sinó també penal”, va dir López a Onda Madrid.