Puigdemont, Comín i Ponsatí defensen la seva immunitat a l’Eurocambra
Els eurodiputats de Junts compareixen a la comissió d’Afers Jurídics per rebatre el suplicatori del Suprem espanyol
El president assegura que hi va “molt tranquil”
L’expresident de la Generalitat i eurodiputat Carles Puigdemont compareix aquest dijous al Parlament Europeu per defensar la seva immunitat i rebatre el suplicatori del Tribunal Suprem que reclama la seva extradició pel cas de l’1-O.
A tres quarts de cinc de la tarda, el líder de JxCat i els també eurodiputats de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí ha arribat acompanyats del seu advocat Gonzalo Boye a la sala on el Comitè d’Afers Jurídics celebra les audiències pel suplicatori a porta tancada i en format semipresencial.
“Ho afronto molt tranquil”, ha dit Puigdemont a l’arribada. Des de Junts consideren que el rebuig de Bèlgica a l’extradició de l’exconseller Lluís Puig “reforça” la seva defensa.
Puigdemont no ha volgut parlar sobre l’audiència per la confidencialitat del procés i ha criticat que el president del Comitè, l’eurodiputat de Cs Adrián Vázquez, hagi fet una roda de premsa al matí per parlar sobre la vista.
“Jo sí que respecto la confidencialitat d’un comitè que presideix aquesta persona, que no sé si la respecta exactament igual”, ha lamentat.
I és que poques hores bans de la vista el president del Comitè d’Afers Jurídics ha defensat que la negativa de la justícia belga a entregar Puig a Espanya “no afecta” el suplicatori. “No té res a veure”, ha remarcat.
Puigdemont ha assegurat que batallaran contra el suplicatori com ja van fer per aconseguir l’acta d’eurodiputats després de les eleccions europees. “Lluitarem igual que quan van dir que no podíem ser eurodiputats i es van equivocar. Estem en les mateixes”, ha reblat.
Està previst que Puigdemont comparegui el primer, durant uns tres quarts d’hora, i després ho facin per torns Comín i Ponsatí. Després de cada compareixença els eurodiputats debatran breument cada cas, segons ha explicat Vázquez. Les vistes haurien d’acabar cap a les vuit de la tarda. Tots tres estaran presents a la sala durant totes les vistes i només sortiran quan els eurodiputats facin un breu debat després de cada compareixença.
Més endavant el ponent pel cas haurà de presentar un informe per cadascun dels eurodiputats on proposi si aixeca o no la immunitat als tres independentistes. La votació final al ple de l’Eurocambra no s’espera abans del març. De fet, Vázquez pronostica que la decisió arribarà “cap a la primavera”.
Tenint en compte que el Parlament Europeu està controlat per populars, socialistes i liberals, serà difícil per a Puigdemont, Comín i Ponsatí convèncer una majoria suficient de la cambra per retenir la immunitat. En qualsevol cas, si perden la protecció, podran continuar exercint com a eurodiputats mentre batallen l’euroodre a Bèlgica.