Política

ERC s’erigeix en nexe del sobiranisme

Aragonès diu que només hi ha l’alternativa liderada per ERC o la del PSC

Arnaldo Otegi fa costat als republicans

ERC va dedicar l’acte central de campanya d’ahir a Girona a reforçar el perfil propi, a desmarcar-se de futurs pactes amb el PSC i a erigir-se en l’única força política capaç d’aglutinar el sobiranisme. El candidat del partit a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, va alertar que el PSC està assumint el paper de Ciutadans i va carregar directament contra el seu candidat, Salvador Illa, afirmant que ERC no ha desertat mai, a diferència del que ha fet ell com a ministre de Sanitat. Aragonès va sentenciar que només hi ha dues alternatives: “El PSC i els altres partits del 155, que estan disposats a acceptar el vot de la ultradreta, o ERC, que hem demostrat que som els únics capaços d’unir el sobiranisme, com hem fet als ajuntaments de Lleida i Tarragona.”

I si Aragonès va defensar la posició d’ERC enfront del PSC, la secretària general del partit, Marta Rovira, en una connexió en directe des de Ginebra, va marcar territori en relació amb l’univers independentista reclamant el punt final dels retrets en el debat intern “per esgarrapar quatre vots”. Rovira va insistir que ERC no ha renunciat a l’1 d’octubre. “Som els de l’1-O, però n’hem après; tenim clares les febleses i les amenaces i, sobretot, qui és l’adversari i com actua”, va indicar. I va concloure apel·lant a la unitat: “L’1-O el vam guanyar com a societat.” Tant Aragonès com Rovira van fer una crida a la mobilització i al vot útil.

Al seu torn, el president del partit, Oriol Junqueras, i la consellera Dolors Bassa van fer també crides a la mobilització, i el primer va destacar que ERC ja havia aconseguit l’amnistia per als presos quan va guanyar les eleccions del 16 de febrer del 1936, fins i tot la del president Lluís Companys. “Us demano, us prego i crec que us puc exigir que el 14-F ompliu les urnes de democràcia, de llibertat, de dignitat, de república. No ens deixeu sols, nosaltres no ho hem fet mai, ni tancats a dins de la presó”, va dir. Arribats a aquest punt, Junqueras va fer una doble referència a la seva situació personal. Així, va recordar que, al mòdul 2 de Lledoners, hi ha un altre comitè de campanya, i en aquest marc, un dels presos, en Radu, d’origen romanès, li va aconsellar mirar a les càmeres i dir als votants: “Us necessitem.” “I és que, sense vosaltres, la gent, res té sentit”, va indicar. A més, va concloure la seva intervenció recordant que tenen “pressa” per tornar-los a tancar, amb referència a l’aparell judicial espanyol, i va augurar que, segurament, no podrà acabar la campanya.

Per la seva banda, Dolors Bassa es va reafirmar com a presa política que ha estat objecte de la repressió i la violència de l’Estat, i, per això, va dir que reclamava l’amnistia i el dret a l’autodeterminació i va instar a la mobilització de tot el sobiranisme.

Otegi i Pontón

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, i la portaveu nacional del Bloc Nacionalista Gallec, Ana Pontón –“companys de lluites compartides”, va dir Aragonès–, van donar suport ahir a ERC. Otegi va alertar que si el PSC pot sumar ho farà amb tots els partits continuistes “del vell règim en descomposició”, va alertar sobre el feixisme creixent i va fer una crida a la responsabilitat per impulsar un canvi des de la llibertat i la igualtat davant dels reptes socioeconòmics i ambientals del planeta. Pontón va remarcar la voluntat de liderar des del sobiranisme un model que superi l’actual, que no és sostenible, tal com s’està demostrant amb la gestió de la pandèmia que fa el govern espanyol.

La cap de llista a Girona, Teresa Jordà, va recordar que Girona és clau en les eleccions del 14-F. “Guanyar a Girona és guanyar al país”, va afirmar Jordà, i el president del Parlament, Roger Torrent, va reivindicar el llegat de Carles Rahola i va recordar que Esquerra és un partit amb 90 anys d’història i sense cap cas de corrupció.

LES FRASES

Illa diu que un referèndum és escabellat. En quin país viu? On ha estat durant anys?
Pere Aragonès
Cap de llista d’ERC a la presidència de la Generalitat
Si Salvador Illa pot sumar, ho farà amb tots els que no volen un president republicà a la Generalitat
Arnaldo Otegi
Coordinador General d’Euskal Herria Bildu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.