Saura reclama a Mas que a la marxa de dissabte es col·loqui darrera la senyera
El conseller d'Interior no entén com es pot qüestionar que el president del govern i les institucions catalanes encapçalin la manifestació
“El gran fracàs de l'Estatut és no haver aconseguit millorar les relacions amb Espanya”, assegura
El conseller d'Interior, Joan Saura, ha demanat aquest dijous al líder de l'oposició, Artur Mas, que dissabte es col·loqui en el tram institucional, darrera la senyera, en la manifestació contra la sentència de l'Estatut del Tribunal Constitucional (TC). I li ha demanat perquè, segons ha reconegut en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, la fotografia que en resulti de la marxa és de gran importància a Madrid.
“És incomprensible que el president del govern digui que vol encapçalar una manifestació unitària i es posin pegues. No entenc com es pot qüestionar que el president i les institucions catalanes encapçalin la manifestació darrera una senyera. Darrera d'elles que es col·loquin les pancartes que vulguin”, ha reflexionat Saura.
El conseller d'Interior ha considerat també que el gran fracàs de l'Estatut és no haver aconseguit un dels grans objectius plantejats amb la seva renovació: “Millorar les relacions de Catalunya amb Espanya”.
Un objectiu que no ha estat possible perquè, segons Saura, les constants mentides i atacs del PP vers Catalunya des de l'any 2003, quan es va iniciar la redacció del text, han radicalitzat posicions. Per explicar-ho, el conseller ha fet un paral·lelisme futbolístic: “Els jugadors del Barça, com Xavi, Iniesta o Puyol, creen empatia i això facilita les relacions de Catalunya amb la resta de l'Estat, però a la política això no és possible perquè l'atac constant del PP ha generat que Catalunya no estigui còmode dins d'Espanya i que a Espanya hi hagi cada cop més gent que no se senti còmode amb Catalunya”.
Un clar exemple d'aquest allunyament és, en opinió de Saura, que les institucions catalanes encara no tinguin la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, fet que ha qualificat “d'escàndol”.
De fet, al seu entendre, amb la sentència sobre l'Estatut, el Constitucional ha volgut convertir-se en la quarta cambra de l'Estat, “i el TC no pot decidir el model territorial d'Espanya”.
A més, Saura ha volgut remarcar que en tot aquest procés ha trobat a faltar veus de l'esquerra espanyola, tant política com social, que sortissin en defensa de l'Estatut català com a manifestació legítima del poble, donat que “no és una llei orgànica qualsevol, sinó que és un pacte entre Catalunya i Espanya, votat per la ciutadania”.
En aquesta línia, ha afirmat que Espanya és l'únic lloc del món on la dreta qüestiona el federalisme adduint al “trencament” del país. “Alemanya, primera potència de la Unió Europea, és un país federal, i la dreta no ha qüestionat mai que això sigui un signe de feblesa”, ha dit Saura.
I és que el conseller està convençut que el camí ara és “avançar cap a l'Estat federal”. Saura ha conclòs, “el millor de la Constitució és que deixa moltes portes obertes, algunes de les quals, ha volgut tancar el TC, i si al final no hi ha sortida, haurem de plantejar la reforma de la Constitució espanyola”.