Política

Notorietat internacional

Les capçaleres internacionals consideren que les eleccions reforcen l’independentisme però també Sánchez a La Moncloa

Tot i que el sobiranisme supera el 50% de vots, la UE continua inamovible i diu que tot seguirà el seu curs

Victòria per a Sal­va­dor Illa, majo­ria per a l’inde­pen­den­tisme. La gran majo­ria de mit­jans inter­na­ci­o­nals ana­lit­zen amb aques­tes dues claus el resul­tat de les elec­ci­ons de diu­menge a Cata­lu­nya. D’una banda, perquè la victòria del PSC dona aire al govern de Pedro Sánchez a Madrid. Feia molt temps que els soci­a­lis­tes no gua­nya­ven en vots al país, però també hi obte­nen el millor resul­tat pel que fa a escons. I això, tenint en compte que fins fa unes set­ma­nes Illa era un dels homes de con­fiança del pre­si­dent espa­nyol, com a cara visi­ble de la lluita con­tra la pandèmia, s’inter­preta com un reforç de les polítiques de Sánchez. Un exem­ple d’això és Blo­om­berg, que diu que la victòria del PSC és un “impuls” a Pedro Sánchez.

L’altra clau en la premsa inter­na­ci­o­nal és que, per pri­mer cop en uns comi­cis, l’inde­pen­den­tisme supera el 50% dels vots. “L’inde­pen­den­tisme reforça la majo­ria al Par­la­ment regi­o­nal”, diu el francès Le Monde, i indica que la victòria ha estat per al PSC, que “a pri­ori no té els escons per poder pren­dre les reg­nes” del govern. El Finan­cial Times també asse­nyala el “reforç” de l’inde­pen­den­tisme al Par­la­ment, i des­taca que els par­tits inde­pen­den­tis­tes superen el 50% dels sufra­gis “amb una baixa par­ti­ci­pació”. Per la seva banda, el mitjà euro­peu Euro­news asse­nyala que l’extrema dreta de Vox irromp a la cam­bra cata­lana amb 11 escons.

La BBC parla d’un “impuls” a l’inde­pen­den­tisme, men­tre apunta que el cap de llista d’ERC, Pere Ara­gonès, és al “cap­da­vant per ser el pròxim líder de Cata­lu­nya”. De fet, l’interès mediàtic per Ara­gonès va fer que l’anglesa BBC l’entre­vistés ahir a pri­mera hora del matí. Per la seva banda, The Guar­dian des­taca que l’inde­pen­den­tisme supera el 50% dels vots “amb una par­ti­ci­pació de només el 53%”. A Itàlia, La Repub­blica diu que han gua­nyat “els mode­rats” d’ERC i que “els radi­cals de Junts que­den rele­gats a la ter­cera posició”. El diari The Was­hing­ton Post remarca que els “par­tits que donen suport a la secessió d’Espa­nya han ampliat el seu con­trol al Par­la­ment”, i afe­geix que Cata­lu­nya con­ti­nua “divi­dida per la qüestió de la secessió”.

Europa, com si sentís ploure

Tot i l’interès i el ressò que la victòria inde­pen­den­tista ha cau­sat a dife­rents parts del món, Brus­sel·les ahir va tor­nar a evi­tar pro­nun­ciar-se. “La nos­tra posició és cone­guda”, va dir el por­ta­veu de Justícia de la Comissió Euro­pea, Chris­tian Wigand. La Comissió Euro­pea manté des de l’1-O que la situ­ació política a Cata­lu­nya és un afer intern d’Espa­nya que s’ha de resol­dre en el marc cons­ti­tu­ci­o­nal. “És un procés democràtic nor­mal que seguirà el seu curs”, es va limi­tar a dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.