Política

El TC ventila el cas Borràs sense entrar en el fons

El tribunal sosté que l’exconsellera no es pot igualar amb el tribunal belga i Puig

El ple del Tribunal Constitucional (TC) va fer pública ahir la sentència, de la qual ja va avançar dimecres la resolució en què refusa l’empara sol·licitat per l’exconsellera de Governació Meritxell Borràs, que sosté que en ser jutjada i condemnada per desobediència pel Tribunal Suprem, en la causa independentista, se li va vulnerar el seu dret al jutge ordinari predeterminat per la llei, és a dir que havia de ser jutjada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i no pel Suprem. En la resolució, de 46 planes, el TC no entra al fons de la qüestió i es ventila l’empara de Borràs tot adduint que el Suprem va complir amb la normativa en vigor i es va basar en criteris jurídics.

En concret, el magistrat Candido Conde-Pumpido, que n’és el ponent, exposa que la resposta del Suprem en assumir la competència des de la instrucció “no ho va fer amb raonaments arbitraris”. Hi sosté que va complir la norma, com ara l’Estatut (art. 57.2) que fixa que l’alt tribunal espanyol pot jutjar el president de la Generalitat i consellers si hi ha fets “fora de Catalunya”; que la Lecrim permet el judici de fets connexos, i que aplica la “doctrina de la ubiqüitat”, que el Suprem va fixar el 2005, en la qual s’estableix que un delicte pot registrar-se en diverses jurisdiccions territorials. I, que la querella de la fiscalia “recollia passatges fàctics a l’estranger”.

La penalista Judit Gené, defensora de Borràs, en l’empara criticava el Suprem per haver fet una interpretació “exorbitada” d’aquesta doctrina, quan la querella de la fiscalia era “ambigua” i “cap dels acusats va actuar a l’estranger” i només es qüestionava les accions de delegacions a l’exterior, com tenen altres autonomies, pels seus “fins secessionistes”. Cap d’aquestes objeccions obtenen resposta. El TC exposa que la seva comesa no és dirimir entre “la manera que s’apliquen els criteris legals de competències” entre òrgans, sinó que les normes s’hagin ajustat a dret.

Pel que fa a la resolució del tribunal d’apel·lació belga que dona la rao a l’exconseller Lluís Puig, i que va ser aportada per Borràs, el TC respon que “no el vincula” per delimitar drets fonamentals.

El TSJC envia a un jutjat la causa de Buch

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha enviat als jutjats de Barcelona la causa oberta contra l’exconseller d’Interior Miquel Buch per haver fitxat d’assessor un escorta de Carles Puigdemont a Bèlgica, un cop ha deixat de ser aforat en dissoldre’s el Parlament. En una resolució, difosa ahir, el magistrat del TSJC Carlos Ramos acorda inhibir-se a favor dels jutjats de Barcelona en la causa per prevaricació i malversació oberta a l’exconseller, contra el qual la fiscalia es va querellar per haver nomenat com a assessor un sergent dels Mossos perquè seguís Puigdemont en exiliar-se a Bèlgica. Buch ja va declarar al TSJC i la investigació està gairebé enllestida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.