Política

El Congrés rebutja una iniciativa d’ERC per posar punt final a la inviolabilitat del Rei

La proposició no de llei ha comptat amb el suport de Podem, ERC, JxCat, PDeCAT, PNB, Bildu, BNG, Més País i Compromís

El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous amb els vots del PSOE, PP, Vox i Cs (276 vots en contra per 74 a favor) una iniciativa d’ERC que es va debatre dimarts i que instava el govern espanyol a posar punt i final a la inviolabilitat del Rei. La proposició no de Llei ha comptat amb el suport de Podem, ERC, JxCat, PDeCAT, PNB, Bildu, Més País i Compromís. PSOE, Podem, Vox i Cs han tancat la porta a la proposta que al seu entendre va en contra dels principis de la Constitució “que ens vam donar entre tots”, en paraules de la portaveu del PSOE Rafaela Crespín.

La proposició no de Llei d’ERC instava el govern espanyol a “impulsar totes les modificacions reglamentàries de l’ordenament jurídic” que calguin perquè “totes les persones siguin efectivament iguals davant la llei” i per tant “hagin de respondre davant l’administració de justícia en les mateixes condicions”.

Per aquest motiu reclama que “s’elimini per complet de l’ordenament jurídic i en virtut del principi democràtic les prerrogatives d’inviolabilitat i irresponsabilitat q ue puguin emparar comportaments delictius o irregulars de la persona del cap de l’estat, la Casa Reial i qualsevol membre de la Corona”.

En aquest sentit apostava per derogar l’article 55 bis de la Llei Orgànica del Poder Judicial que estenia l’aforament del rei emèrit a altres membres de la família reial”.

Durant el debat de dimarts la diputada d’ERC Carolina Telechea va recordar que Felip VI constava com a beneficiari dels comptes del seu pare, Joan Carles I, a Suïssa, i va retreure al PSOE que sigui un “defensor a ultrança” de la “monarquia Corrupta”.

Telechea va recordar que abans de ser president, Sánchez defensava suprimir la inviolabilitat del Rei i que fins i tot es declarava “republicà”. “Fins ara no hem vist res que aposti per liminar les prerrogatives de la Casa Reial”, però “les que seguim tenint principis republicans ja no estem al PSC, sinó a ERC”, va dir.

El diputat de la CUP Albert Botran va recordar que molts historiadors han posat en dubte el paper de Joan Carles I al cop d’Estat del 23-F, i va reclamar novament que es desclassifiquin els documents sobre el cop d’Estat. Botran va recordar que la inviolabilitat del Rei disposa d’una protecció política “que va de Vox al PSOE”, però “que algú estigui per sobre de la llei és una herència del despotisme monàrquic dels Borbons”.

El portaveu de Cs, Edmundo Bal, va justificar el vot en contra de la seva formació recordant els “40 anys de democràcia” i pel fet que el Rei és “símbol de la unitat i permanència d’Espanya”. “Ell encarna els valors de la nostra Constitució”, va dir. Bal va comparar el 23-F amb la declaració unilateral d’independència de Catalunya.

El diputat de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas va reclamar la desclassificació dels documents per “exigir responsabilitats a l’’elefant blanc’ del cop d’Estat” del 23-F, i va acusar el PSOE de fer “pinça amb Vox” per impedir que es retiri la inviolabilitat del monarca. Alonso-Cuevillas va interpel·lar Podem, que “fa equilibris” entre “les places i les poltrones”.

El president del grup parlamentari d’Unides Podem i diputat d’En Comú Podem, Jaume Asens, va ironitzar sobre el fet que aquest dimarts a l’acte institucional del 23-F el Rei hagués lloat el seu pare, Joan Carles I, sense fer referència als seus escàndols. Cal, va dir, poder controlar l’activitat del monarca, i el fet que el Congrés no pugui investigar els crims de corrupció de la monarquia demostra que “tenim un problema democràtic”. “No pot ser que tinguem un cap d’Estat que tingui patent de cors per delinquir”, va sentenciar.

El diputat del PP Jaime Miguel Mateu va recordar que la Constitució estableix la inviolabilitat del Rei i per tan qualsevol canvi en aquesta condició “com la que defensen al pamflet que han presentat” implica fer una reforma constitucional. L’objectiu de la iniciativa, segons Mateu, és “atacar” el rei Felip VI amb una tècnica de la “gota malaia”. “Utilitzen els seus votants per sembrar odi”, ha afirmat.

Va tancar el debat la diputada del PSOE Rafaela Crespín, que va afirmar que els socialistes estaran “com sempre protegint i respectant la Constitució” per “mantenir viu el pacte de convivència que ens hem donat”. “Senyors d’ERC, dediquin-se a donar estabilitat a Catalunya, i facin president tan aviat com sigui possible el candidat Illa”, va afirmar en un discurs on va insistir que el PSOE no “posarà en dubte les institucions” ni “atiarà la confrontació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona