Política

“Felip VI firmarà l’indult”

El periodista José Antonio Zarzalejos dissecciona l’evolució del rei des que diu “Catalunya és el que els catalans vulguin” el 1990 al Parlament fins al discurs del 3-O

“Mai va pensar sortir de militar”

“Per a ell, els indults serien un acte degut i sense humiliació”

“Utilitza eufemismes per no rebre Forcadell”

“El seu pitjor adversari: Joan Carles”

“El rei pren consciència del tot que el procés va de debò quan és a la manifestació a la Rambla pels atemptats”

Dues postals. 20 d’abril del 1990: Felip de Borbó, als 22 anys, visita el Parlament com a príncep d’Astúries i de Girona i hi fa una proclama que sembla sobiranista si s’escolta ara: “Catalunya és el que els catalans volen que sigui.” 3 d’octubre del 2017: el ja rei Felip VI, als 49 anys, irromp a les llars en un discurs televisat amb l’objectiu d’enterrar el procés i enmig d’un clam al Madrid oficial que li fa veure que és el seu 23-F. El periodista José Antonio Zarzalejos (Bilbao, 1954) dissecciona aquest salt sentimental en el llibre Felipe VI. Un rey en la adversidad (Planeta), en què desvela què hi ha entre bastidors en moments clau com ara la decisió de no rebre Carme Forcadell el gener del 2016 o l’elecció de les paraules i del vestuari del discurs del 3-O.

Pot el mateix monarca que el 2017 obre la via penal amb el discurs televisat firmar el 2021 un indult als presos de pròpia mà? “El rei firmarà els indults com un acte degut i com a exercici d’una funció constitucional de la qual no s’apartarà ni un mil·límetre. El rei no assumeix com una humiliació el compliment de les seves funcions constitucionals, entre les quals hi ha l’assumpció del que s’anomenen «actes deguts», i la firma d’un decret d’indult n’és un. El dret de gràcia li correspon a ell i s’acorda prèviament en el Consell de Ministres i s’articula en un reial decret que ha de ser motivat, però el rei no s’hi pot negar i no s’hi negarà, i no se sentirà humiliat a l’hora de firmar el decret que arribi del ministre de Justícia si li arriba”, argumenta Zarzalejos.

Tot i no poder parlar amb el rei –que no ha concedit una entrevista mai–, Zarzalejos entrevista desenes de testimonis de l’entorn de Felip VI per radiografiar els episodis sota l’hermetisme del monarca. Sobre el making of del discurs del 3-O, narra des del vestuari fins a les tensions entre el rei i el president Mariano Rajoy. “El rei no es planteja ni per un segon sortir vestit de militar”, assenyala. L’aparició d’aquella nit és la culminació d’una reflexió nascuda a la Rambla el 26 d’agost del 2017. “És en aquella gran manifestació de rebuig als atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils, segons tots els testimonis que recullo de l’entorn més proper al rei, que ell percep que l’Estat no té presència a Catalunya, que hi ha un buit de poder, i ja alerta el president Rajoy que tard o d’hora hi haurà d’intervenir en algun moment dins de la funció constitucional d’encarnar la unitat i la permanència de l’Estat”, relata. “Rajoy és un president indolent i allunyat emocionalment de Catalunya, que no diagnostica el problema ni creu que hi hagi d’intervenir, sinó que creu que se soluciona impugnant-ho tot al Tribunal Constitucional i dotant el TC de funcions executives, mentre que Felip VI ja venia de mantenir una conversa en profunditat amb Artur Mas el 2014”, rebla.

En la lletra del discurs del 3-O, hi xoquen la “indolència” de Rajoy, que revisa el discurs aquell migdia i no diu res a Felip VI però més tard aireja les seves “objeccions” amb ministres seus, i un suggeriment que hi fa l’aleshores opositor i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a través de Miquel Iceta. “Sánchez suggereix que en el discurs s’inclogui una crida al diàleg, i el rei i el cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, no consideren que hi hagi de ser inclosa, però s’hi afegeix una referència a l’entrega del rei a «la conciliació i l’entesa». Felip VI desitja aproximar-se al suggeriment de Sánchez, encara que no pugui assumir-lo literalment”, raona l’autor. “El rei interioritza molt abans que Rajoy que el procés sobiranista no és una broma ni una coartada negociadora i que adquirirà un rumb de col·lisió i que es va a una DUI”, avisa Zarzalejos, que aventura que l’aplicació del 155 després de les lleis de desconnexió del 6 i 7 de setembre haurien evitat els judicis. Però, com recull l’exministre José Ignacio Wert a Los años de Rajoy, arriba l’1 d’octubre i “Rajoy entra en xoc”.

Zarzalejos també aporta llum a la decisió de no rebre Carme Forcadell el gener del 2016, quan la presidenta del Parlament li ha de comunicar la investidura de Carles Puigdemont i el secretari de la Casa del Rei, Domingo Martínez Palomo, redueix la cerimònia a un correu electrònic. “La Casa del Rei no fa una explicació política, sinó que dona arguments eufemístics, i el sobiranisme hi detecta una debilitat. Era més lògic dir «no rebo Forcadell perquè advocar per la República com a presidenta del Parlament trenca el criteri de lleialtat», però es va utilitzar el precedent de Núria de Gispert en què ella no va acudir a La Zarzuela, sense dir que no hi va anar per la convalescència d’una operació quirúrgica. I això és un error”, analitza.

Si bé ara no es pregunta pel rei en el CIS, el regnat de Felip VI no viu al marge de la demoscòpia i Zarzalejos desvela que el cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, va dissenyar dues enquestes amb sigles: Sarpa (Sa Altesa Reial el Príncep d’Astúries) i LO (Letícia Ortiz). El que no podia preveure cap sondeig és que aquell jove que “viu el zenit el 1992 encapçalant l’equip olímpic a l’actual estadi Lluís Companys” seria erosionat pel pare amb els escàndols de corrupció i el retir a Abu Dhabi. “El pitjor adversari de Felip VI és Joan Carles I. Una dada explica la duresa del mal que fa al fill: on és l’emèrit? A milers de quilòmetres com a expatriat”, conclou Zarzalejos.

8
tandes
amb els partits per explorar una investidura ha mantingut Felip VI des que va esdevenir rei, el juny del 2014, i ha viscut dues repeticions de les eleccions. El pare va fer només deu tandes en 40 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona