Política

Junqueras i Romeva demanen al TC que aparti Conde-Pumpido dels recursos sobre l’1-O

Presenten un incident de recusació en base a una conferència que el magistrat va fer al Congrés el 2017, on es posicionava sobre el cas

La petició dels dos presos polítics se suma a la que ja van presentar Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig

Els processats per l’1-O han presentat una cascada de recusacions contra el magistrat del Tribunal Constitucional (TC) espanyol Cándido Gómez-Pumpido, en considerar que manca de neutralitat i imparcialitat en el cas.

Els últims en fer-ho han estat l’ex-vicepresident del govern Oriol Junqueras i l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva, en un escrit que se suma als ja presentats pels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, a més de l’exconseller de Cultura Lluís Puig.

Els incidents de recusació es basen en una conferència pronunciada per Conde-Pumpido al Congrés dels Diputats el 23 de novembre de 2017, el contingut de la qual s’ha conegut recentment en la seva totalitat. Segons els demandats, en la seva intervenció el magistrat es va posicionar sobre els fets i va expressar la seva “opinió personal sobre la transcendència penal” dels mateixos.

Segons la defensa de Junqueras i Romeva, al seu discurs Conde-Pumpido va construir “una clara anàlisi juridicopenal concreta destinada a combatre, descartant-la, la concurrència de causes de justificació o eximents” en l’actuació dels processat.

L’escrit assenyala que va utilitzar una “específica referència al verb típic «alçar-se» que es vincula a l’actuació dels qui en aquell moment eren investigats per rebel·lió”.

Pels advocats dels dos presos republicans, el coneixement complet discurs del jutge del TC “no ofereix cap dubte sobre les referències, tant explícites com implícites”, als fets que ja aleshores s’imputaven als processats i pels quals van ser condemnats, una sentència que ara el Constitucional ha de revisar.

En aquest sentit, recorden que en el moment de la conferència no només ja s’havia incoat el procés penal contra Junqueras i Romeva del que es desprèn el recurs d’empara sinó que ja estaven en presó provisional.

També apunten que durant la conferència el magistrat es va referir “al caràcter antijurídic penal dels fets”, a la falta de viabilitat d’alguns arguments de la defensa i “a la il·legalitat i gravetat de la imputació”. “Qualsevol oient hauria de deduir naturalment de les paraules del magistrat recusat que no es troba en disposició d’afrontar de manera neutra i imparcial l’anàlisi dels motius d’empara” que es plantegen al recurs presentat al Suprem.

A parer dels advocats, aquestes i “altres consideracions” obliguen a “rellevar” Conde-Pumpido del procediment al TC. L’escrit subratlla que durant el procés judicial no només s’ha de garantir l’exercici del dret de les parts, sinó que també s’ha d’oferir l’aparença que serà així.


Els exiliats també en demanen el relleu
El passat 18 de març Puigdemont i els exconsellers Comín, Ponsatí i Puig ja van demanar la recusació de Conde-Pumpido en relació amb els recursos sobre la causa de l’1-O. A l’escrit de la defensa dels exiliats també es fa referència a la conferència del 2017, en la que considera que el magistrat pren partit sobre els fets. L’incident de recusació recorda, a més, que l’ara magistrat del TC va ser fiscal general de l’Estat i té una relació d’amistat amb Javier Zaragoza, un dels fiscals del judici de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.