Política

França

La cursa cap a l’Elisi del 2022

L’ex que estressa Emmanuel Macron

El president francès tem que l’ex-primer ministre Édouard Philippe esdevingui el principal rival en les presidencials del 2022

L’actual alcalde de Le Havre alimenta els rumors polítics amb la publicació d’un llibre

L’ex-primer ministre és el dirigent menys impopular i el cap de l’Elisi està en un moment complicat

Una hipòtesi a tenir en compte? O un simple fantasma que reflecteix la debilitat del poder? L’entorn del president francès, Emmanuel Macron, tem que el principal rival de cara a la reelecció en els comicis presidencials de l’any que ve procedeixi de la mateixa família política. Té un nom entre cella i cella: el de l’ex-primer ministre Édouard Philippe, que va abandonar el Palau de Matignon el juliol passat.

Des d’aleshores, Philippe s’ha consagrat com el dirigent “menys impopular” a França. El 56% dels francesos tenen una imatge positiva de l’actual alcalde de Le Havre, segons un sondeig recent de l’institut Ipsos, la qual cosa el converteix en l’únic polític que supera el 50%. Una popularitat en part estranya, ja que les diferències ideològiques entre Macron i Philippe són ínfimes, però que es deu a l’estil seriós i humil amb què va gestionar la crisi sanitària l’any passat abans que el president en forcés la dimissió.

Ara, aquest cabal polític afavoreix les elucubracions d’aquells que veuen en l’ex-primer ministre el millor candidat de cara a les presidencials del 2022, sobretot en un moment en què Macron mostra símptomes d’esgotament davant un hipotètic duel contra la ultradretana Marine Le Pen, que els sondejos preveuen ajustat. Aquests rumors s’han vist alimentats per la publicació dimecres del llibre Impressions et lignes claires, coescrit per Philippe i el seu amic i conseller polític Gilles Boyer. L’arribada a les llibreries d’aquest text polític ha vingut acompanyada per un tour pels principals mitjans.

A més, l’ex-primer ministre, de 50 anys, ha creat recentment el micropartit Le Havre!, i també té sòlids suports a l’ala dreta del macronisme i en cercles d’alcaldes d’Els Republicans, formació de la qual va formar part fins al 2017. “Édouard Philippe pot ser l’Emmanuel Macron d’Emmanuel Macron. Està en campanya”, adverteix el diputat macronista dissident Aurélien Taché, referint-se a la manera com el jove dirigent va maniobrar per l’esquena i va trair el seu mentor, el socialista François Hollande, per catapultar la seva candidatura de cara a les presidencials del 2017.

Després d’haver estat Brutus, Macron tem ara convertir-se en Cèsar? “La importància que Philippe dona a la lleialtat i el sentit de responsabilitat no té res a veure amb la de Macron”, explica a El Punt Avui la periodista Ellen Salvi, cap de la secció de política del diari digital Mediapart. Tot i que no ha descartat la possibilitat de presentar-se a les presidencials de l’any que ve, l’ex-primer ministre sempre destaca la seva fidelitat. “Soc d’una lleialtat total a aquells que he escollit”, va declarar l’alcalde de Le Havre dimecres a France Inter. Més que un rival directe, alguns s’imaginen Philippe com un substitut, en el cas, poc probable, que Macron decidís no presentar-se després d’un final de mandat estrepitós.

Durant els últims vint anys, dues tendències han estat constants en la política francesa: la rivalitat entre el president i el primer ministre i la incapacitat dels caps de l’Estat per ser reelegits per a un segon mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona