Política

Sarsuela del procés a Madrid

La política catalana és munició diària en les eleccions del 4-M

“Ayuso fa un altre procés a Madrid”, avisa Lozano, excap d’Espanya Global i número cinc en la llista de Gabilondo

Ayuso denuncia que Puigdemont pugui ser candidat i a Cantó se’l veti

Que Catalunya sigui el país de l’últim minut o del temps de descompte és aprofitat pels actors de la cartellera madrilenya per convertir la política catalana en ingredient bàsic de la sarsuela electoral del 4 de maig. Entre els candidats a la Comunitat de Madrid, hi ha des de la popular Isabel Díaz Ayuso fins a l’exadvocat de l’Estat i adepte a la tesi de la rebel·lió Edmundo Bal (Cs), passant per l’exsecretària d’estat d’Espanya Global Irene Lozano, que és la número cinc en la llista del PSOE d’Ángel Gabilondo. En un acte electoral a la seu socialista de Ferraz amb el president espanyol, Pedro Sánchez, Lozano va evidenciar ahir que la llaga catalana encara li cou i li val per intentar excitar els ànims del votant madrileny. “El negacionisme, les notícies falses, la desinformació, el victimisme... Tot això ja ho hem vist, tot això ja ho hem vist! Ho hem vist a Catalunya! Ayuso està fent un altre procés a Madrid i vol enfrontar els madrilenys amb la resta d’espanyols i, després, que els madrilenys ens enfrontem entre nosaltres mateixos. I ja sabem on condueix, tot això: a una societat trencada, dividida i que no és capaç de ser un pilar fonamental per al desenvolupament d’Espanya, que és el que ha de ser Madrid. No podem estar amb dues comunitats bloquejades per la mentida i el negacionisme”, va denunciar Lozano.

El tret de sortida formal de la campanya madrilenya del 4 de maig, que tot ho atura –inclosa la tramitació dels indults als presos polítics–, va arribar la mitjanit de dissabte –és l’efecte de votar un dimarts feiner–, però les al·lusions a Catalunya i els seus polítics venen de lluny i són munició diària ja des de la precampanya. Quan Ayuso va tenir el disgust que el jutge del contenciós administratiu número 5 de Madrid Ramón Fernández exclogués Toni Cantó com a número cinc de la llista del PP pel fals empadronament, ella ja hi veia un greuge respecte a Carles Puigdemont. Per Ayuso, és “curiós” que Puigdemont es pugui presentar a les eleccions i que l’exportaveu de Cs a les Corts Valencianes sigui vetat per una “qüestió burocràtica”.

Quan va visitar Catalunya el 30 de gener –per cinquena vegada des que va ser elegida presidenta, l’agost del 2019–, Ayuso ja va posar el dit a l’ull: “És un delicte que a Catalunya, amb el clima que teniu, ho tingueu tot tancat.” En l’argumentari de campanya fins al 4-M, Ayuso té com a estrateg Miguel Ángel Rodríguez. “És una bajanada [...]. Els catalans acabaran jugant a bales...”, es permetia dir Rodríguez fent mofa el 1996 com a portaveu del govern de José María Aznar en resposta a la pregunta sobre la proposta de crear un comitè olímpic propi i una selecció nacional catalana. Roda el món i torna al Born.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona