Díaz Ayuso marca el pas a Espanya
Serà presidenta de Madrid al juliol gràcies a Vox i inspira Casado a reunir les dretes com Aznar
‘Jubila’ Cs i Iglesias i agita el PSOE
Calvo lliga la llibertat i l’horror nazi i avisa: “És difícil debatre de canyes, ex i escopinyes”
Si és cert que “Madrid és Espanya dins d’Espanya“, Isabel Díaz Ayuso és ara qui marca el pas a tothom des de la Puerta del Sol –amb Miguel Ángel Rodríguez com a gran estrateg– i s’ofereix al PP com una història d’èxit que és exportable a tot arreu. “Si això ha servit també perquè Espanya s’activi de nou i ens esperi a La Moncloa aviat, tot haurà servit. S’obre davant nostre un panorama prometedor”, va afirmar la flamant guanyadora de les eleccions del 4 de maig a la Comunitat de Madrid al comitè executiu estatal del PP, que es va rendir al nou fenomen. Després de tenyir Madrid de blau i de protagonitzar l’absorció de Ciutadans i de jubilar Pablo Iglesias, Ayuso és la inspiració de Pablo Casado per reunificar de nou les tres dretes que José María Aznar va saber unir i que amb Mariano Rajoy es van dispersar en PP, Vox i Cs. “Isabel és pur PP, és PP pels quatres costats. Ara cal convertir-ho en una marea”, proclamava ahir Casado tot enfilant-se a l’onada de la lideressa de 42 anys que abandera la llibertat com l’hedonisme de la cervesa al final del dia en plena pandèmia i que és batejada ja per les Noves Generacions del partit com a Lady Madrid.
Amb més d’1,6 milions de vots (44,7%) i un botí de 65 escons, Díaz Ayuso ha conquistat no només el nord més ric i els barris opulents de la capital com ara Salamanca i Chamberí (on va néixer la presidenta), sinó que ha arrasat a l’antic cinturó roig –Fuenlabrada, Parla, Móstoles, Leganés, Getafe o Alcorcón–, que ara és un nou cinturó blau ayusista, i també a barris humils com ara Villa de Vallecas (34% dels vots) i Puente de Vallecas (27%). El drama socialista protagonitzat per Ángel Gabilondo –amb l’aparell de La Moncloa i l’estrateg Iván Redondo tutelant-lo com abans va fer amb el PSC i Salvador Illa– es resumeix en dues dades: rep el sorpasso de Más Madrid amb Mónica García com a primer partit d’esquerres per 4.500 vots i només guanya en dos municipis: El Atazar (90 votants) i Fuentidueña de Tajo (1.656). La proesa és que Díaz Ayuso en solitari té més vots i set escons més que la suma de Más Madrid (24), PSOE (24) i Podem (10), així que en tindrà prou amb l’abstenció de Vox (13) tant per ser investida al juliol com per governar. El ple de constitució de l’Assemblea madrilenya serà el 8 de juny.
Rumb a La Moncloa
Lluny de fer una lectura local, Díaz Ayuso, aclamada ahir a Gènova 13 –seu que des que és en venda no deixa de regalar alegries als inquilins–, hi va veure un trampolí a La Moncloa. “Si això ha servit perquè Espanya s’activi de nou, tot haurà servit. Ha canviat el taulell i la immensa majoria vol ser lliure”, sostenia Díaz Ayuso després de retenir Madrid com fa el PP des del 1995. Envalentit per persona interposada, Casado desafiava el president, Pedro Sánchez, a convocar un debat de política general al Congrés per batre’s en duel i demostrar-li que hi ha alternativa al govern sostingut per l’independentisme.
Mauthausen i Díaz Ayuso
Amb Gabilondo a priori disposat a no dimitir i a recollir l’acta, la vicepresidenta Carmen Calvo resumia la impotència que ha tingut el socialisme davant de Díaz Ayuso i l’hedonisme basat en la cervesa al final del dia i el tot obert. “Per a un socialista és dificilíssim anar a debatre de canyes, ex i escopinyes”, va avisar Calvo. “La seva victòria ha anat d’una cosa que amb prou feines podem entendre: no existeix una vida a la madrilenya ni a la res. Ayuso ha tingut frases que les hem escoltat literalment a moviments independentistes del país”, hi afegia. La vicepresidenta fins i tot va vincular l’eslògan electoral del PP Llibertat i l’horror nazi en un acte de record als deportats a Mauthausen. “Hi ha qui ens va dir que a vegades el feixisme apareix amb la bandera de la llibertat, amb la llibertat dels que van pensar que la neteja que volien fer a Europa els portava a assassinar als camps de concentració.”
A Cs, que va néixer a Catalunya, ha retransmès la seva descomposició a Múrcia –amb ball de trànsfugues inclòs– i s’ha extingit a Madrid passant de 26 a 0 escons, Inés Arrimadas no dimiteix ni fa autocrítica: incorpora Edmundo Bal al seu nucli dur i convoca una convenció pel juliol. “Continuaré treballant per rellançar el centre liberal, perquè el projecte val la pena”, diu Arrimadas.
LES REACCIONS
ERC hi veu una oportunitat però Junts i la CUP discrepen
Una nova oportunitat per a la taula de diàleg. Aquesta és la lectura que fa ERC del resultat de les eleccions de Madrid, segons fonts consultades ahir per l’ACN. Els republicans consideren que el 4-M dona més marge per negociar amb La Moncloa, ja que el PSOE surt afeblit dels comicis. Així, confien que no s’entorpirà la negociació. Aquest punt de vista, però, xoca amb la valoració de JxCat i CUP, que adverteixen que la davallada dels socialistes a Madrid qüestiona, encara més, l’aposta pel diàleg amb l’Estat. ERC considera que els mals resultats de Cs –han quedat sense representació a l’Assemblea de Madrid– beneficiaran l’independentisme. Segons fonts d’ERC, el president espanyol, Pedro Sánchez, ja no podrà comptar tant amb la formació d’Inés Arrimadas, i ara haurà de buscar més aliances amb els independentistes. En canvi, JxCat considera que els resultats constaten el “fracàs” de la taula de diàleg. Així ho apunten fonts consultades del grup parlamentari, com també dirigents del partit a Twitter. “Després de la victòria de PP i Vox, el PSOE no podrà cedir en res (poques ganes en tenia)”. va dir el diputat de Junts Joan Canadell, mentre que l’expresident de la Generalitat Quim Torra va apuntar també a Twitter: “I de debò, la resposta de la Catalunya del 52% a tot plegat és dilapidar dos anys en una taula del diàleg inútil?” Per acabar, la CUP considera que el diàleg amb l’Estat “no serveix”.