Política

El fiscal demana nou anys de presó per a l’expresident Pujol

L’acusa d’associació il·lícita, ja que descarta l’organització criminal, i blanqueig de capitals

Per als set fills, de 8 a 29 anys de presó

Sosté que “van ocultar una ingent quantitat de diners” a Andorra, sense xifrar-la

La fiscalia anticorrupció sol·licita nou anys de presó (quatre anys pel delicte d’associació il·lícita i cinc anys per blanqueig de capitals) per a l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, a qui acusa, amb la seva dona i els seus set fills, d’actuar conjuntament i “ocultar, almenys des del 1991, una ingent quantitat de diners a Andorra, producte de l’afavoriment a determinats empresaris perquè resultessin adjudicataris de diferents concursos públics de l’administració”. La fiscalia no xifra aquest suposat enriquiment il·lícit, com tampoc ho va fer el jutge de l’Audiencia Nacional en tancar la investigació contra la família Pujol Ferrusola l’any passat. Hi detallava algunes quantitats en operacions amb empresaris. La fiscalia també demana de 8 a 29 anys de presó per als set fills.

El primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, té la petició més elevada (29 anys de presó), ja que, a l’associació il·lícita i el blanqueig, hi afegeix tres delictes contra la hisenda pública (15 anys de presó), falsedat documental (3) i frustració d’execució (2). Per a la seva exdona, Mercè Gironès, disset anys de presó; per a Josep Pujol, catorze anys, i per a la resta de germans, vuit. Per als deu empresaris investigats, demana cinc anys de presó. I que tots paguin multes milionàries.

Ara, la defensa de la família Pujol Ferrusola, a càrrec del penalista Cristóbal Martell, i la de la resta d’investigats hauran de presentar els seus escrits de defensa, i només faltarà fixar data de judici, a Madrid, que es preveu que sigui l’any que ve. Un dels canvis importants és que la fiscalia finalment no els acusa del delicte d’organització criminal, que per als líders té fixades penes de quatre a vuit anys de presó, mentre que el delicte d’associació il·lícita, el que vol imposar a l’expresident, al seu fill gran i a l’exdona, és castigat amb un màxim de quatre anys. El motiu és tècnic: el delicte d’organització criminal es va actualitzar el 2010 i els fets pels quals se’ls acusa són anteriors, realitat que podria fer decaure el delicte d’organització criminal.

En un comunicat, enviat ahir, la fiscalia exposa que Jordi Pujol Soley (president de la Generalitat del 1980 al 2003) va “acordar” amb la seva dona, Marta Ferrusola, que els fons procedents de “l’activitat il·lícita executada durant els anys anteriors es distribuïssin en comptes oberts a nom dels seus fills, a la Banca Reig”, que després es fusionaria amb el Banc Agrícola, i passarien a ser Andbank.

Tot va esclatar l’estiu del 2014, quan l’expresident Pujol –en saber que es difondria que la família tenia diners no declarats en comptes a Andorra, fet descobert per una investigació il·lícita– va confessar en una carta que aquells diners eren una “deixa” del seu pare, Florenci, a la dona i els fills. Una confessió que, com a defensa penal, va ser un gran error, sostenen destacats juristes.

En la causa penal s’indica que el 1980 la quantitat en el compte ocult a Andorra era de 850.000 euros i que el 2010 va engrossir fins als vuit milions. Quant al blanqueig, la fiscalia sí que detalla les quantitats “disposades per tots ells”: 38,7 milions d’euros; 8 milions en dòlars estatunidencs; 2,7 milions en marcs alemanys, i 95.344 lliures esterlines.

“Xarxa de clientelisme”

En el relat acusatori, la fiscalia detalla que el matrimoni va acordar que fos el fill Jordi qui “gestionés els fons i s’ocupés de distribuir-los a la resta de la família”. I hi afegeix: “L’acusat Jordi Pujol Soley va aprofitar la seva posició política per teixir una xarxa de clientelisme en què ell i determinats empresaris afins al partit que liderava, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), es repartien elevats beneficis procedents de concursos públics, la resolució dels quals depenia de diverses administracions catalanes sota el control de CDC.” Hi conclou que aquest “patrimoni il·lícit” va ser ocultat a Hisenda i va “aflorar després amb sistemàtiques operacions de blanqueig” en què van actuar tots els membres de la família i “durant molts anys”.

L’acusació a Ferrusola, arxivada

El jutge de l’Audiencia Nacional Santiago Pedraz ha arxivat la causa per a Marta Ferrusola per motius de salut, i així evitarà anar a judici al costat del seu marit, l’expresident Jordi Pujol, i els seus set fills, acusats d’associació il·lícita i blanqueig de capitals. La defensa de Ferrusola va demanar fa uns mesos que fos eximida del procés a causa de la demència que pateix. El seu advocat va presentar un informe mèdic i el jutjat el va voler contrastar a través d’un metge forense adscrit als jutjats, que va ratificar el seu estat. Ahir el jutge va aprovar la seva exclusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona